Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Környezetgazdálkodási agrármérnöki, illetve a Természetvédelmi mérnöki alapképzési (BSc) szakok képesítési követelményeinek kidolgozása, a szakok beindítása.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Környezetgazdálkodási agrármérnöki, illetve a Természetvédelmi mérnöki alapképzési (BSc) szakok képesítési követelményeinek kidolgozása, a szakok beindítása."— Előadás másolata:

1 A Környezetgazdálkodási agrármérnöki, illetve a Természetvédelmi mérnöki alapképzési (BSc) szakok képesítési követelményeinek kidolgozása, a szakok beindítása HEFOP-3.3.1-P.-2004-09-0071/1.0 projekt Egységes tankönyvek a természetvédelmi mérnök képzés szolgálatában Dr. habil. Juhász Lajos egyetemi docens oktatási dékánhelyettes (DE, MTK)

2 A természetvédelmi képzés néhány tantárgyának elsajátítását előzőleg különböző szemléletű tankönyvek segítették (pl. dendrológia, ökológia, különböző mezőgazdálkodási ismereteket nyújtó könyvek). - A természetvédelmi képzés néhány tantárgyának elsajátítását előzőleg különböző szemléletű tankönyvek segítették (pl. dendrológia, ökológia, különböző mezőgazdálkodási ismereteket nyújtó könyvek). - Ezek terjedelme és felépítése gyakran nem a természetvédelmi mérnök alapképzéshez igazított. - Néhány további könyv részben elavult (pl.: Vörös könyv) vagy nem didaktikai céllal íródott, mint az NBmR-füzetek. Tankönyvek fejlesztése Előzmények:

3 - Minden szak akkreditálási eljárásában a MAB által előírt egyik feltétel, a megfelelő számú és színvonalú tankönyvek, jegyzetek biztosítása a képzésben résztvevők számára. - A természetvédelmi mérnök képzés, és ugyanehhez a képzési ághoz tartozó környezetgazdálkodási agrármérnök BSc programjához a HEFOP 3.3.1. program keretén belül készült tankönyvek minden tekintetben megfelelnek a fenti elvárásoknak és jól szolgálják a képzési célokban megfogalmazott tudással rendelkező hallgatók felkészítését. Tankönyvek fejlesztése

4 A program során elkészült tankönyvek: (alfabetikus sorrendben) - Állattani ismeretek (közös tankönyv a környezetgazdálkodási agrármérnök szakkal) - Erdő- és vadgazdálkodás - Gerinctelen állatok rendszertana és védelme - Gerinces állatok rendszertana és védelme - Magyarország természetföldrajza - Természetvédelmi jog - Természetvédelmi növénytan Tankönyvek fejlesztése

5 - Az alapképzés szintjén tárgyalja az alapvető zoológiai ismereteket, felhasználható a környezetgazdálkodási agrármérnök szakon is. - Főbb fejezetei: gyakorlati mikroszkópia, szövettan, fejlődéstan, szervezettan alapjai, fontosabb állat- csoportok.

6 Az alapképzés (BSc) szintjén több szak részére készült: agrármérnöki szakok, környezetgazdálkodási agrármérnök, vadgazda- és természetvédelmi mérnök. - Az alapképzés (BSc) szintjén több szak részére készült: agrármérnöki szakok, környezetgazdálkodási agrármérnök, vadgazda- és természetvédelmi mérnök. - Mindkét témakörben részletes alapismereteket foglal össze.

7 - Általános rendszertani áttekintés mellett bemutatja a gerinctelen állatfajok természetvédelmi értékét befolyásoló és a veszélyeztető tényezőket. - Rendszertani sorrendben a természetvédelmi szempontból fontos csoportokat és fajokat ismerteti.

8 - Az előző tankönyvre épülve mellőzi az általános ismereteket (rendszertan, állatföldrajz stb.), a gerinces fajok és rendszertani csoportok jellemzőivel, védelmi helyzetével foglalkozik. - A nagyobb fajgazdagságú osztályok számos védett fajából a fontosabbak kerültek részletesebben ismertetésre.

9 -A természetvédelmi képzésben teljesen új, eddig hiányzó tankönyv. - Ismerteti Magyarország természetföldrajzi jellemzőit. - A természetvédelmi értékek közül a földtani, víztani és tájképi értékek megismerését is alapozza.

10 - A jogi szabályozás a hatékony természetvédelemben nélkülözhetetlen. - A természetvédelmi szemlélet jogban is megnyilvánul. - A könyv ismerteti a hazai jog főbb elemeit és a nemzetközi egyezményeket is, összefüggéseiben tárgyalva a jogszabályok következményeit.

11 - Nemcsak természetvédelmi mérnököknek alkalmas, hiánypótló munka. - Az alapképzés hallgatói (BSc) számára megfelelő tudást és szemléletet közöl, alapoz további, különböző élőhely-típusok kezelésével foglalkozó tanulmányokhoz, segíti a mélyebb elmélyülést is.

12 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A Környezetgazdálkodási agrármérnöki, illetve a Természetvédelmi mérnöki alapképzési (BSc) szakok képesítési követelményeinek kidolgozása, a szakok beindítása."

Hasonló előadás


Google Hirdetések