Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Lekérdezések Adott tulajdonságú adatok listázásának módja a lekérdezés. A lekérdezések segítségével az adatbázisból megjeleníthetjük, módosíthatjuk, törölhetjük.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Lekérdezések Adott tulajdonságú adatok listázásának módja a lekérdezés. A lekérdezések segítségével az adatbázisból megjeleníthetjük, módosíthatjuk, törölhetjük."— Előadás másolata:

1 Lekérdezések Adott tulajdonságú adatok listázásának módja a lekérdezés. A lekérdezések segítségével az adatbázisból megjeleníthetjük, módosíthatjuk, törölhetjük az adott feltételeknek megfelelő adatokat... Leggyakoribb lekérdezések:    1. Választó lekérdezés – csak azokat a rekordokat mutatja, amelyek megfelelnek a feltételeknek.    2. Törlő lekérdezés – törli a feltételeknek megfelelő rekordokat.    3. Frissítő lekérdezés – adatok módosítására használjuk. A lekérdezések előállítására két lehetőség van. QBE-rács (Query By Example) - a feltételt vizuálisan állítjuk össze SQL nyelv (Structured Query Language) - a feltételt matematikai logikai úton adjuk meg. A QBE-rács is SQL nyelvű utasítást állít elő. A végeredmény mindkét esetben ugyanaz

2 1. Kattintsunk az Objektumok listán a Lekérdezések elemre 2
1. Kattintsunk az Objektumok listán a Lekérdezések elemre 2. Kattintsunk duplán a Lekérdezés létrehozása varázsló segítségével sorra. Lekérdezés készítse lekérdezése varázslóval 3. Válasszuk ki azt a táblát, amelyből a lekérdezést szeretnénk készíteni (Tanulók) 4. A nyilak segítségével adjuk meg a lekérdezéshez szükséges mezőket! 5. Válasszuk a Tovább lehetőséget!

3 Lekérdezés készítse tervező nézetben
1. A Létrehozás lap Egyebek csoportjában kattintsunk a Lekérdezéstervezés gombra. 2. Kattintsunk duplán a Tábla megjelenítése párbeszédpanel Táblák lapján arra a táblára, melyen a lekérdezést el akarjuk végezni. 3. Zárjuk be a Tábla megjelenítése párbeszédpanelt.

4 4. Az tábla mezői közül válasszuk ki azokat, amelyek alapján a lekérdezést el akarjuk végezni, és helyezzük el ezeket a Tervezőrácson húzással, vagy dupla kattintással a mező nevén. 5. Ha valamelyik mezőt nem akarjuk látni a lekérdezés eredményében a Megjelenítés jelölőnégyzetből töröljük a jelet. Megjegyzés: Nem kell megjeleníteni egy mezőt ahhoz, hogy feltételként lehessen alkalmazni.

5 6. A Tervezőrács Feltétel mezőiben adjunk meg a mezőkre vonatkozó tetszőleges feltételeket
7. A Tervezés lap Eredmények csoportjában kattintsunk a Futtatás gombra. 8. Mentés: CTRL+S billentyűkombináció Mentés gombra kattintva, majd a lekérdezés nevét megadva menthetjük a lekérdezést.

6 Választó lekérdezés A Tervező nézetben készítjük el a lekérdezés tervét. A felső részen a lekérdezés által használt táblák és lekérdezések mezőit, valamint a táblák között fennálló kapcsolatokat látjuk. Az elsődleges kulcs mező vastagon szedve jelenik meg. Az alsó részen a lekérdezésekben szereplő mezőket a mezőkre vonatkozó rendezési módot, csoportosítási szempontokat és szűrőfeltételeket vehetjük fel.

7 1. A lekérdezés alapjául szolgáló táblákat vagy lekérdezéseket hozzáadjuk a lekérdezéshez.
Ez a párbeszéd panel a lekérdezés létrehozásakor automatikusan megjelenik. 2. A lekérdezésben használni kívánt mezőket az ablak alsó részén látható tervezőrácsba kell felvennünk. A mező felvételekor a Tábla sor automatikusan kitöltődik. A mezők sorrendjének megváltoztatása a Tervezőrácsban a Fogd és vidd módszerrel történhet. Az egér bal gombjának nyomva tartása közben húzzuk a mezőt a kívánt helyre.

8 A tervezőrács Rendezés sorában a kiválasztott mező szerinti rendezést adhatunk meg.
Ha több mezőre állítunk be rendezést, a program a rekordok rendezésénél a tervezőrácsban balról jobbra halad. Először a bal oldali oszlop tartalmát rendezi sorba, majd a következő oszlop tartalma alapján rendez. Szűrőfeltételek megadása a lekérdezésnél A tervezőrács Feltétel sorában adjuk meg a rekordok megjelenítési feltételeit. Az egy sorban levő feltételek között ÉS kapcsolat van, ezeknek egyszerre kell teljesülniük. A egymás alatti sorok kritériumai között pedig VAGY kapcsolat van, elegendő, ha bármely sor minden megadott feltétele teljesül.

9 ÉS illetve VAGY kapcsolatban lévő feltételeket egyetlen rovatba is begépelhetünk az AND illetve az OR logikai operátorok használatával. Összetett feltétel Kis Sándor Benedek 1995-ben, vagy azelőtt, illetve Györgyi Krisztián 2000-ben, vagy azt követően kiadott műveinek megjelenítése.

10 Az Adatlap nézetben megtekinthetjük a lekérdezés eredményeként kapott adatokat.
a rekordok nem, vagy csak korlátozottan módosíthatók. Az SQL nézetben - SQL nyelvben módosítható a már korábban elkészített lekérdezés, vagy újabbakat hozhatnak létre.

11 Fogd és vidd módszerrel vigyük a Mezőlistáról a megfelelő helyre a mezőinket. - Ha mezőlista nem látszik, kapcsoljuk be Kimutatás eszköztáron található Mezőlista gombbal, vagy a Nézet menü Mezőlista parancsával. Kimutatás nézet A Kimutatás diagram nézet adataink grafikus megjelenítésére szolgál. Az üres diagramon a Fogd és vidd módszerrel vigyük a mezőket a megfelelő helyre.

12 Lekérdezésben használt jelek, operátorok

13 Like karakterei Ha olyan lekérdezést készítünk, amely SQL szerverről dolgozik, a * csillag helyett a % százalék, a ? kérdőjel helyett az _ aláhúzás jelet kell használnunk. A LIKE lekérdezés segítségével Merle összes, az adatbázisban található könyvét listázhatjuk ki.

14 Az IN operátor: megjeleníthetjük az 1983, 1995, illetve 2001-ben kiadott könyvek listáját. IN (1983; 1995;2001) feltétel az OR 1995 OR 2001 feltételnek felel meg. A BETWEEN operátor használatával az 1998 és 2000 között kiadott műveket keressük ki. A BETWEEN 1998 AND 2000 feltétel a >=1998 AND <=2000 feltételt helyettesíti.

15 kilistázhatjuk azoknak a könyveknek az adatait, amelyeket 2003-ban kölcsönöztek ki és címükben szerepel a Windows vagy Word kifejezés.

16 Eszter és Dóra nevű dolgozók összes pótléka

17 Gyáregységenként a dolgozók névsora

18 A dolgozók létszáma gyáregységenként

19 Azok a nem győri dolgozók, akiknek a fizetése 110000 és 150000 Ft között van

20 Logikai feltétel lekérdezése: igen/nem
Nők fizetése Logikai feltétel lekérdezése: igen/nem

21 Az Eszter és Dóra nevű dolgozók pótlékának összege
Az eredményt egy másik lekérdezésből kapjuk

22 Hány nő és férfi dolgozik gyáregységenként?


Letölteni ppt "Lekérdezések Adott tulajdonságú adatok listázásának módja a lekérdezés. A lekérdezések segítségével az adatbázisból megjeleníthetjük, módosíthatjuk, törölhetjük."

Hasonló előadás


Google Hirdetések