Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Fenntartható fejlődés

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Fenntartható fejlődés"— Előadás másolata:

1 Fenntartható fejlődés
"a fenntartható fejlődés olyan fejlődés, amely kielégíti a jelen szükségleteit, anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő nemzedékek esélyét arra, hogy ők is kielégíthessék szükségleteiket" Simon Tímea ELTE, Környezettan 2017

2 1962. Rachel Carson: Néma tavasz
Amerikai tengerbiológus. A DDT káros hatásairól ír, felhalmozódása a táplálékláncban. Felhívja a figyelmet a környezeti problémák súlyosságára.

3 Carson könyve indította el az ember és a természet viszonyának megváltozását, és hozta létre a környezettudatos közvéleményt. „A hatalmától megrészegült emberiség – minden jel szerint egyre tovább és tovább merészkedik a saját maga és az egész bolygó megmérgezéséhez vezető kísérletei által.” Tartott attól, hogy a technológia jóval gyorsabban fejlődik, mint az emberiség felelősségérzete.

4 Római Klub „ A növekedés határai”
A klubot 1968-ban alapították. A Club of Rome egy nem üzleti szervezet, amely globális eszmecserét folytat különböző nemzetközi politikai kérdésekkel kapcsolatban. A szervezet székhelye kezdetben Hamburgban volt, amelyet 2008. július 1- jén a svájci Winterthurba helyeztek át. Cél: Időről időre felhívni a nemzetközi szervezetek és nemzeti kormányok képviselőinek figyelmét az emberiség veszélyeztetett helyzetére egy-egy konkrét világprobléma felvázolásával, tanulmányozásával. Vizsgálat ( ): • népesedés • iparosodás • élelmiszertermelés • környezetterhelés • nyersanyagkészletek csökkenése Eredmény: Ha a gazdaság növekedési üteme követi a tendenciákat, akkor a jövő évszázad végére elérjük a növekedés határát. Ajánlat: „ Zéró gazdasági növekedés.”

5

6 1983-ban az ENSZ Közgyűlés határozata alapján megkezdte munkáját az ENSZ Környezet és Fejlődés Világbizottsága A téma általános ismertséget Lester R. Brown 1981-ben megjelent „Building a Sustainable Society” című műve váltotta ki. A Bizottság 1987-ben ,,Közös jövőnk'' címmel kiadott jelentésében a gazdasági növekedés olyan új korszakának lehetőségét vázolta fel, amely a fenntartható fejlődés globális megvalósítására épít, megőrzi a természeti erőforrásokat, s amely megoldás lehetne a fejlődő országok nagy részében elhatalmasodó szegénység leküzdésére is. „Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” jelszó!

7 Célok: szociális jólét: méltányos életfeltételek lehetőségének biztosítása mindenki (jelenlegi és a jövőbeli nemzedékek) számára DE: fenntartható módon hasznosítjuk a természeti erőforrásokat, elkerüljük a káros hatásokat különösen a környezet állapotában bekövetkező visszafordíthatatlan változásokat (pl. fajkihalás)

8

9 A bioszféra és gazdaság kapcsolata

10

11

12 Local Agenda 21 (feladatok a XXI. századra) 1992 Rio De Janeiro Környezet és Fejlődés ENSZ konferencia. Keretegyezmény a Biológiai Sokféleségről és az Éghajlatváltozásról. Az önkormányzat aktív és cselekvő közreműködésével a lakosság tevőleges támogatásával olyan program kidolgozása és megvalósítása amely a fenntartható fejlődés elvén alapul, továbbá maga a gondolkodásmód, gazdálkodási mód, életforma, életmód és a politikai kultúra.

13 Az ökológiai lábnyom mutató
1995-ben Kanadában megjelent az Ökológiai lábnyomunk, „Az emberi hatás mérséklése a Földön” című könyv, Mathis Wackernagel és William E. Rees. Minden emberi tevékenységet és folyamatot a földterület egyenértékére számítanak át.

14

15 Ne többek akarjunk lenni. Jobbak.

16 A fenntartható fejlődés alapelvei:
A holisztikus megközelítés elve A nemzedéken belüli és nemzedékek közötti szolidaritás elve Társadalmi igazságosság elve Tartamosság Integráció elve Helyi erőforrások hasznosításának elve Társadalmi részvétel elve Társadalmi felelősségvállalás elve A szennyező fizet elv Elővigyázatosság és megelőzés elve

17 Források Holló Ervin Eszterházy Károly Egyetem előadás anyaga
SZLÁVIK, J.(2007): Versenyképesség –fenntartható régió. Acta Oeconomica, Eger, old. ISSN SZÁNTÓ, K. (2003): Fenntartható városias kistérségek, PhD értekezés, SZIE Tájépítészet és Döntéstámogató Rendszerek Doktori Iskola, p.144 Hajdú, K. –SKUTAI, J. –BARATI, S. –GYULAI, I., KROLOPP, A. – MARTICSEK, J. –SZAKÁL, F. (2002): Integrált regionális fejlesztési tervek, stratégiák elemzése a fenntarthatóság szempontjából, Tanulmány, p.84 alt_regionalis_tervek.pdf Szlávik János Környezet- és erőforrás-gazdaságtan előadás anyaga NOSZÁLY ZSOLT , EKE-GEOGRÁFUS MSC, 2016 előadás anyaga Szlávik, Turchany: Útmutató a Fenntarható Fejlődés Helyi Programjai elkészítéséhez, Bp 2002. Szlávik: Fenntartható gazdálkodás Wolters Kluvert Kft. Bp pp Dobos Zsófia, Földrajz BSc III., Klímaváltozás EA előadás anyaga

18 a fenntarthatósághoz elsősorban értékrend váltásra van szükség

19 Köszi a figyelmet!


Letölteni ppt "Fenntartható fejlődés"

Hasonló előadás


Google Hirdetések