Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

SZTE ÁJK Munkajogi és Szociális Jogi Tehetségnap június 29. A rendezvény az Emberi Erőforrás Minisztérium megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "SZTE ÁJK Munkajogi és Szociális Jogi Tehetségnap június 29. A rendezvény az Emberi Erőforrás Minisztérium megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő."— Előadás másolata:

1 SZTE ÁJK Munkajogi és Szociális Jogi Tehetségnap 2012. június 29. A rendezvény az Emberi Erőforrás Minisztérium megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Wekerle Sándor Alapkezelő által meghirdetett NTP-TDK-11-B-0014 kódszámú pályázati támogatásból valósult meg.

2 A munkavállalóról nyilvántartott személyes adatok kezelése és védelme Készítette: Sepsi Brigitta Felkészítő oktatók:Prof. Dr. Hajdú József, Dr. Lajkó Dóra SZTE-ÁJK, Adatvédelmi Kutatócsoport 2012. Június 29.

3 Munkavállalót megillető jogok az adatkezeléssel kapcsolatban: tájékoztatáshoz való jog, betekintéshez való jog, törléshez való jog, tiltakozáshoz való jog, helyesbítéshez való jog, jogorvoslathoz való jog, illetve kérheti az eredeti példányt vagy annak másolatát.

4 Mikor jön létre a személyes adat nyilvántartása? 1.A jogviszony létrejötte előtt 2.A jogviszony fennállása alatt 3.A jogviszony megszűnése után

5 Munkáltató kötelezettsége adatkezelés szempontjából: Csak meghatározott célból kezelheti és a felvétel és kezelés törvényes és tisztességes. Csak olyan személyes adatot kezelhet, ami az adatkezelés céljához elengedhetetlen. A cél megvalósulásához szükséges mértékben és ideig kezelheti. Biztosítania kell az adatok pontosságát, teljességét, naprakészségét.

6 Munkáltató kötelezettsége az adatok védelme szempontjából: illetéktelen személyektől való védelem, nyilvánosságra hozataltól való védelem, megváltoztatástól, törléstől való védelem, megsemmisüléstől való védelem

7 Gyakorlati példák: Bérszámfejtéshez tartozó program Szakszervezeti tisztségviselők munkaidő- kedvezmény biztosítása Vallási, politikai nézetek Szexuális irányultság Egészségügyi adatok

8 Köszönöm a figyelmet!

9 Források: Arany Tóth Mariann: A munkavállalók személyes adatainak védelme a magyar munkajogban, Bába Kiadó, Szeged, 2008 Hajdú József: A munkavállalók személyiségi jogainak védelme, Pólay Elemér Alapítvány, Szeged, 2005 Jóri András – Hegedűs Bulcsú – Kerekes Zsuzsanna: Adatvédelem és információszabadság a gyakorlatban, Complex Kiadó, Budapest, 2010 1992. évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéről 2011. évi CXII. törvény az információs önrendelkezési jogról és információszabadságról http://www.foglalkoztatas.hu/?mod=2a&newsid=1958 (letöltve: 2012. június 20.)http://www.foglalkoztatas.hu/?mod=2a&newsid=1958


Letölteni ppt "SZTE ÁJK Munkajogi és Szociális Jogi Tehetségnap június 29. A rendezvény az Emberi Erőforrás Minisztérium megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő."

Hasonló előadás


Google Hirdetések