Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

SIMANECZ TÜNDE FŐTANÁCSOS ADATSZOLGÁLTATÁS ELLENŐRZÉS BÍRSÁGOLÁS HADITECHNIKAI ÉS EXPORTELLENŐRZÉSI HATÓSÁG.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "SIMANECZ TÜNDE FŐTANÁCSOS ADATSZOLGÁLTATÁS ELLENŐRZÉS BÍRSÁGOLÁS HADITECHNIKAI ÉS EXPORTELLENŐRZÉSI HATÓSÁG."— Előadás másolata:

1 SIMANECZ TÜNDE FŐTANÁCSOS ADATSZOLGÁLTATÁS ELLENŐRZÉS BÍRSÁGOLÁS HADITECHNIKAI ÉS EXPORTELLENŐRZÉSI HATÓSÁG

2 ADATSZOLGÁLTATÁS/1 KÖTELEZŐ FORGALMI ADATKÖZLÉS – a., az általános forgalmi engedély terhére lebonyolított forgalomról, – b., a forgalmi engedélyállományról, és – c., a teljesült bróker engedély állományról szóló adatokat GÖNGYÖLÍTVE NEGYEDÉVENTE Hatóságunknak a tárgyév IV.30., VII.31., X.31. és a tárgyévet követő év II. 28. Formanyomtatvány a HONLAPRÓL letölthető.

3 ADATSZOLGÁLTATÁS/2 NAPRAKÉSZ NYILVÁNTARTÁS a) a haditechnikai eszköz típusa, b) a haditechnikai eszközmennyisége és értéke, c) a szállítás dátumai, d) címzett és végfelhasználó neve és címe, székhelye, e) amennyiben ismert, a haditechnikai eszköz végfelhasználása, és f) annak igazolása, hogy a haditechnikai eszközök címzettjét tájékoztatták a forgalmi engedélyben foglalt kiviteli korlátozásról. HATÓSÁG NEMZETI ADÓ ÉS VÁMHIVATAL (NAV) A vállalkozás nyilvántartásából a HATÓSÁG, valamint a NEMZETI ADÓ ÉS VÁMHIVATAL (NAV) részére szolgáltathat adatot. 5 ÉVIG MEGŐRÍZNI A nyilvántartásában rögzített adatokat és kapcsolódó dokumentációt köteles 5 ÉVIG MEGŐRÍZNI.

4 ADATSZOLGÁLTATÁS/3

5 ADATSZOLGÁLTATÁS/4 OKMÁNYBEVONÁS A vámhivatal a nem hatályos papír alapú tranzitengedély okmányt köteles bevonni és haladéktalanul visszaküldeni a Hatóság részére. A vállalkozás a fel nem használt papír alapú tranzit engedély okmányokat a Hatóság részére köteles visszaküldeni. A vállalkozás a felhasznált vagy a nem hatályos papír alapú globális és egyedi forgalmi engedély okmányok hiteles másolati példányát köteles megküldeni a Hatóság részére. A behozatali vámhivatal a Szállítási Tanúsítvány másodpéldányát haladéktalanul köteles megküldeni a Hatóság részére.

6 ELLENŐRZÉS/1 HATÓSÁG,NAV * A Korm. rendeletben szabályozott tevékenység, valamint az engedélyben meghatározott feltételek betartásának ellenőrzésére a HATÓSÁG, valamint a NAV jogosult. * A behozatali vámhivatal a globális és egyedi forgalmi engedélyek esetében elvégzi a behozatal és a beérkezés igazolását. * A kiviteli vámhivatal a globális és az egyedi forgalmi engedélyek esetében elvégzi a kivitel és a kiszállítás igazolását. HATÓSÁGNAV * A vállalkozás a HATÓSÁG vagy a NAV felhívására tájékoztatást ad a kivitt, behozott, vagy transzferált haditechnikai eszköz végfelhasználóiról és végfelhasználásról. HATÓSÁGNAV * A vállalkozás a HATÓSÁG vagy a NAV kérésére rendelkezésére bocsátja az ügylet során keletkezett dokumentumokat.

7 ELLENŐRZÉS/2 A jogszabályban található előírások betartásának ellenőrzése során a vállalkozás a Hatóság kérésére tájékoztatást köteles adni a kivitt, behozott vagy transzferált termékek végfelhasználóiról és végfelhasználásról. HATÓSÁG HATÓSÁG Helyszíni ellenőrzések során a vállalkozás biztosítja a HATÓSÁG hozzáférését az ügyletek során keletkezett dokumentumokhoz, a HATÓSÁG azokról másolatot készíthet. Helyszíni ellenőrzések gyakorisága és szerepe megnő.

8 BÍRSÁGOLÁS/1 Az európai uniós csatlakozással összefüggő egyes törvénymódosításokról, törvényi rendelkezések hatályon kívül helyezéséről, valamint egyes törvényi rendelkezések megállapításáról szóló 2004. évi XXIX. törvény 140/D. §-a szerint kiszabható bírság mértéke: a) Változásbejelentés, negyedéves adatszolgáltatási kötelezettség megsértése, valamint a fel nem használt papír alapú tranzitengedély okmányok visszaküldésének nem teljesítése 5.000-50.000 forint, b) A Nemzetközi Import Igazolásban és a hozzá kapcsolódó Végfelhasználói Nyilatkozatban, valamint a Szállítási Tanúsítványban foglalt adatokkal kapcsolatban beálló változásról a vállalkozás haladéktalanul nem értesíti a Hatóságot, ez esetén 100.000-1.000 0000 forint,

9 BÍRSÁGOLÁS/2 c) Tevékenységi, tárgyalási, valamint tranzit engedély nélkül, vagy azok kereteinek túllépése esetén 1.000.000- 5.000.000 forint, d) Egyes a halálbüntetés, a kínzás vagy más kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmód vagy büntetés során alkalmazható áruk kereskedelméről szóló, 2005. június 27-i 1236/2005/EK tanácsi rendelet rendelkezéseinek megsértése, továbbá a forgalmi és bróker engedélyek nélküli tevékenység esetén 5.000.000-10.000.000 forintig,

10 BÍRSÁGOLÁS/3 e) 500.000-10.000.000 forintig terjedhet a bírság a ha a vállalkozás elmulasztja a forgalmi engedély megszerezésével kapcsolatos nyilatkozattételi, tájékoztatási kötelezettségeit: - A vállalkozás a vevő, a végfelhasználó, továbbá a bróker megbízhatóságáról nyilatkozik, - Ezen nyilatkozat tartalmazza, hogy a vevőt, a végfelhasználót, továbbá a brókert a saját államában vállalkozásként bejegyezték, tevékenységét végezheti és ott a jogszabályoknak megfelelően működik, - A vállalkozás tájékoztatja a Hatóságot arról, ha az újra kivitelre vagy újra kiszállításra szánt haditechnikai eszközök az eladó ország hatóságának engedélye alapján kiviteli korlátozás alá esnek.

11 BÍRSÁGOLÁS/4 A bírság megfizetése készpénz-átutalási megbízással vagy átutalással történhet. Jogerős határozatban megállapított bírságot a határozatban megjelölt számlaszámra, a megjegyzés rovatban a határozat számára hivatkozva való utalással kell megfizetni. Bírságok megfizetése

12 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET


Letölteni ppt "SIMANECZ TÜNDE FŐTANÁCSOS ADATSZOLGÁLTATÁS ELLENŐRZÉS BÍRSÁGOLÁS HADITECHNIKAI ÉS EXPORTELLENŐRZÉSI HATÓSÁG."

Hasonló előadás


Google Hirdetések