Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szolnok, 2012. február 22. Összeállította: Dr. Túróczi Imre Forrás: NAV Információs levelek 13. szám.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szolnok, 2012. február 22. Összeállította: Dr. Túróczi Imre Forrás: NAV Információs levelek 13. szám."— Előadás másolata:

1 Szolnok, 2012. február 22. Összeállította: Dr. Túróczi Imre turoczi@szolf.hu Forrás: NAV Információs levelek 13. szám

2  A speciális szabályok hatálya alá tartoznak az egyesületek, köztestületek, (köz)alapítványok, lakásszövetkezetek, vízitársulatok.  Bejelentkezési szabályok:  A cégbíróságnál bejelentkezők esetében az egyablakos rendszerben kapnak adószámot, amelyet a 12T201T. Számú nyomtatvány felhasználásával ki kell egészíteni.  A cégbírósági bejelentkezésre nem kötelezettek a esetében 15 napon belül kell bejelentkezni a 12T201. számú nyomtatvány felhasználásával.  Változások bejelentése 15 napon belül.

3  Egyszerűsített beszámolót készít és egyszeres könyvvitelt köteles vezetni az egyesület, köztestület és lakásszövetkezet, ha nem végez vállalkozói tevékenységet, vagy végez, de az együttes bevétele nem haladja meg az 50 millió Ft-ot. Ez a beszámoló típus egyszerűsített mérlegből és eredmény-levezetésből áll.

4  Egyszerűsített éves beszámolót készít, az az adóalany, amely vállalkozási tevékenységet is végez és az éves bevétele két egymást követő évben meghaladja az 50 millió Ft-ot.  Egyszerűsített éves beszámolót készít az EVA hatálya alá bejelentkezett adóalany.  Közhasznú szervezet kizárólag kettős könyvvitelt vezethet és egyszerűsített beszámolót készíthet.  Részei: mérleg, eredmény-kimutatás és kiegészítő melléklet.

5  Kötelező a könyvvizsgálat minden közalapítványnál és annál a szervezetnél, amely üzleti tevékenységet is folytat és annak árbevétele eléri a 200 millió Ft-ot.  A könyvvizsgálatot önként is választhatják a szervezetek.

6  Cégbíróságnál bejegyzett szervezet – lakásszövetkezet, vízitársulat – köteles jóváhagyásra jogosult szervezet által elfogadott beszámolót május végéig letétbe helyezni és közzétenni. Ez a céginformációs szolgálat részére történő megküldésével teljesül.  Cégbíróságnál be nem jegyzett szervezet saját elhatározásából teheti közzé beszámolóját a Magyar Közlöny Hivatalos Értesítőjében, vagy más, a számviteli politikájában rögzített módon.

7  Egyesület és alapítvány a beszámolót az OBH (Országos Bírósági Hivatal) részére köteles megküldeni.  Abban az esetben, ha nincs könyvvizsgálati kötelezettség azt is jelölni kell.  Határidő: május 31.  Nyilatkozattételi lehetőség február 25-ig, ha nincs bevétele és költséget sem számol el.

8  A közhasznúsági státusz a bejegyzés által jön létre. Három feltétele van: - Közhasznú tevékenységet végez. - Megfelelő erőforrás - Megfelelő társadalmi támogatottság.

9  A közhasznúság egy fokozatúvá vált, a kedvezmények attól az évtől vehetőek igénybe, amelyben a bejegyzés megtörtént.  A korábbi közhasznú, illetve kiemelkedően közhasznúszervezet a kedvezményeit 2014. május 31-ig igénybe vehetik, ha a beszámoló letétbe helyezési kötelezettségének eleget tesznek.  A közhasznú státusz bejegyzését a feltételek teljesítése esetén 2014. május 31-ig lehet kérni.

10  Adományozót megillető kedvezmény: Közhasznú szervezet igazolása alapján vehető igénybe, három mértéket határoz meg a törvény, Nem kell az adóalapot visszapótolni, Az adóalap csökkenthető az adomány 20%-val, Az adóalap csökkenthető az adomány további 20%-val. Tartós adomány esetén.

11  Közhasznú szervezetnek nem kell megfizetni a társasági adót, ha a vállalkozási bevétel nem éri el az összes bevétel 15%-át.  Abban az esetben, ha meghaladja ezt az értéket, akkor a túllépésével arányosan számított adóalap után kell megfizetni az adót.

12 Vállalkozási tevékenység bevétele: 400 e Ft Vállalkozási tevékenység költsége:170 e Ft Vállalkozási tevékenység eredménye:230 e Ft Közhasznú tevékenység bevétele:800 e Ft, ebből kapott adomány 100 e Ft Összes bevétel: 1.200 e Ft Kedvezmény mértéke 1.200 X 0,15= 180 e Ft Túllépés aránya: (400-180) 220/400 = 55% Adomány korrekciója: 100X0,55 = 55 e Ft Adóalap: (230 +55-46) 239 X 55% = 131.450 Ft Adó összege: 131.450 X 10% = 13 e Ft

13  Az árbevétel meghaladja a teljes bevétel 10%-át adót kell fizetni.  Az előző példánál a nyereség 230 e Ft  Az adókulcs 10%, az adó összege 23 e Ft

14


Letölteni ppt "Szolnok, 2012. február 22. Összeállította: Dr. Túróczi Imre Forrás: NAV Információs levelek 13. szám."

Hasonló előadás


Google Hirdetések