Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szerz ő Név: Kovács Róbert ETR azonosító: KOREAIT.ELTE cím: Gyakorlatvezető: Tarcsi Ádám Feladat: Teniszcsillagok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szerz ő Név: Kovács Róbert ETR azonosító: KOREAIT.ELTE cím: Gyakorlatvezető: Tarcsi Ádám Feladat: Teniszcsillagok."— Előadás másolata:

1 Szerz ő Név: Kovács Róbert ETR azonosító: KOREAIT.ELTE E-mail cím: robi@noc.elte.hu Gyakorlatvezető: Tarcsi Ádám Feladat: Teniszcsillagok

2 Tartalom Szerző....................................................................................................................1 Tartalom.................................................................................................................2 Világranglista..........................................................................................................3 Aktuális......................................................................................................................... 4 Női.....................................................................................................................4 Férfi...................................................................................................................4 Összes hét........................................................................................................5 Megszakítás nélkül............................................................................................6 Roger Federer........................................................................................................7 Életrajz..............................................................................................................8 Karrier...............................................................................................................9 Világranglista...................................................................................................10 Játékstílusa......................................................................................................11 Edzői................................................................................................................12 Róla mondták...................................................................................................13

3 Világranglista A tenisz-világranglista az egyes versenyeken elért eredmények alapján alakul ki, minden torna után bizonyos számú pontot adnak az adott versenyző eredményének és a torna nagyságának (a legtöbb pont például a Grand Slam-tornákért jár) megfelelően. A rangsort a férfiaknál az ATP (Association of Tennis Professionals), a nőknél a WTA (Women's Tennis Association) készíti. Magát a tenisz sportágat az ITF (Nemzetközi Teniszszövetség, International Tennis Federation) irányítja. Ha teniszcsillagokat keresünk legjobb módszer, ha megnézzük a világranglistákat. Azok közül is az összesített raglistákat érdemes tanulmányozni.

4 Aktuális Női: Férfi:

5 Összes hét

6 Megszakítás nélkül

7 Roger Federer Eredményei alapján a tenisztörténelem egyik legsikeresebb versenyzője, sokan minden idők legjobb teniszezőjének tartják. Egy igazi teniszcsillag a világ minden szegletéből látszik.

8 Életrajz Születési idő: 1981.08.08. Bázel, Svájc Állampolgárság: svájci Lakhely: Oberwil, Svájc Család: apja: Robert, anyja: Lynette, testvére: Diana, felesége: Mirka Hobbi: foci, golf, zene, playstation játék Magasság/testsúly: 186 cm/85 kg Profi státus kezdete: 1998 Ütőfogása: jobbkezes Edző: José Higueras Szponzorok: Nike, Wilson, Rolex, Emmi, Jura, Swiss

9 Karrier Roger Federer (Bázel, Svájc, 1981. augusztus 8.) svájci teniszező. Jelenleg a Schwy kantonban, Wollerauban él, amikor Svájcban van. 2004. február 2- 2008. augusztus 17. között folyamatosan vezette az ATP világranglistáját.Majd 2009. július 6-án újra a világranglista élére állt. Pályafutása során már több mint 600 meccset nyert, és 60 tornagyőzelmet szerzett. Eddig 15-t Grand Slam-tornán, 15 ATP Masters Series-versenyen és 4 Mesterek Kupáján Diadalmaskodott. Wimbledonban ötször (2003-2007) nyert egymás után, ezzel beállította Björn Borg rekordját. 2009-ben pedig besöpörte 6. wimbledoni trófeáját is. A US Openen is sorozatban ötször győzött (2004-2008), további három Grand Slam-címét az Ausztrál Openen szerezte (2004, 2006, 2007). A Roland Garroson 2006-ban, 2007-ben és 2008-ban is döntőt játszott, a trófeát 2009-ben sikerült megszereznie. Ő az első férfi teniszező, aki 10 egymást követő Grand Slam-döntőbe (2005. Wimbledon – 2008. Ausztrál Open), és 21 egymást követő Grand Slam-elődöntőbe jutott be (2004. Wimbledon – ), aki két egymást követő évben is mind a négy Grand Slam-tornán döntőt játszott (2006-2007) és aki négy egymást követő évben megnyerte mind Wimbledont, mind a US Opent (2004-2007). Ő töltötte a leghosszabb időt egyhuzamban a világranglista élén: 2007. február 26-án megdöntötte Jimmy Connors 160 hetes férfi, majd 2007. augusztus 27-én Steffi Graf 186 hetes történelmi rekordját is. Federer kivételes karrierjének és karizmatikus személyiségének köszönhetően világszerte a tenisz és a sport képviselője, de hatása túl is mutat ezen: karitatív tevékenységéért 2006-ban a UNICEF svájci nagykövetévé nevezték ki. 2007-ben és 2008-ban a Time magazin a „Time 100”, a világ száz legnagyobb hatású embere közé sorolta.

10

11 Játékstílusa Federer játéka sokoldalú és elegáns, a teniszpálya minden pontjáról képes nyerő ütést ütni. Kiválóan játszik az alapvonalon, tenyeressel és fonákkal is irányítani tudja a játékot, és rendkívül ügyesen röptézik, az ellenfél nehezen üt el mellette. Egyik fő erőssége a tenyeres, amelyet akár 193 km/h-ra is fel tud gyorsítani, a gyors keresztegyenesekkel szereti megnyitni a pályát és kiszorítani az ellenfelét. Fonákja egykezes, ami sokkal több variációs lehetőséget nyújt, mint a kötöttebb kétkezes fonák, lehetővé teszi az éles szögek ütését. Korábban sokan játéka gyengébb pontjának tartották, de az utóbbi évek során sokat fejlesztette, s ma már inkább egyik fő erőssége. Kiválóan tudja variálni fonák ütéseit, ezzel zavarba hozva az ellenfelet: szereti a nyesett fonákot, de adott esetben nagyon fel is tudja gyorsítani a labdát. Az éles szögekben érkező nyerő ütések (amikbe az ellenfél bele sem tud érni) játékának védjegyei. Szerváit nehéz olvasni, mert függetlenül attól, hogy hova érkezik, mindig ugyanott üti meg a labdát, és szerválás közben hátat fordít ellenfelének. Első és második szerváit is rendkívül pontosan helyezi, jól tudja variálni őket, kettőshibát nagyon ritkán üt. Első szervái általában 200 km/h körüli gyorsaságúak, de tud akár 210 km/h nagyságrendűeket is ütni.

12 Edzői 1989-1994: Adolf Kacovsky (svájci) – a baseli Old Boys’ Tennis Club edzője, amihez Federer nyolcéves korában csatlakozott. Gyerekkorában Kacovsky volt a legnagyobb hatással a játékára. 1991-1995, 1997-1998: Peter Carter (ausztrál): Carter már az Old Boys’ Club éveiben is foglalkozott Federerrel, majd 10 és 14 éves kora között külön is teniszezett vele heti rendszerességgel. 1997 után Carter lett az edzője egészen addig, amíg Federer el nem kezdett a profik közt versenyezni. A váltás után is szoros maradt a kapcsolatuk, Carter mindvégig támogatta őt. 1995-1997 : Miután Federer junior svájci bajnok lett, Ecublensben, a svájci nemzeti teniszközpontban teniszezhetett az iskola befejezéséig. A svájci teniszszövetség támogatta nemzetközi pályafutásának kezdetén. 2000-2003. Peter Lundgren (svéd) – már korábban is segítette Federert, majd mikor a teniszező kikerült a nemzeti teniszszövetség irányítása alól, Lundgrent választotta privát edzőjének, (miközben Peter Carterrel továbbra is rendszeresen konzultált.) A 2003-as év után meglepetésre úgy döntött, Lundgren segítsége nélkül folytatja pályafutását. 2005-2007 : Federer felkérte Tony Roche-t tanácsadó edzőnek. Tony Roche időnként, főleg a Grand Slam-tornák, és egyes Masters Series-tornák előtt segítette a felkészülésben. 2007 májusában, alig két héttel a Roland Garros előtt kölcsönös megegyezéssel abbahagyták a közös munkát. 2008- : José Higuerasszal, Jim Courier, Michael Chang és Pete Sampras korábbi edzőjével kezd dolgozni.

13 Róla mondták „ Egy biztos: ő korának legjobb teniszezője és a legcsodálatraméltóbb bajnokok egyike a Földön. Ez valami, amit érdemes hangsúlyozni. Ami a legszebb: Roger Federer nem fogja." - Rod Laver „ Általában egy játékos vagy inkább támadó, vagy inkább védekező szellemű. Federer mindkettő. Olyan jó támadó játékos, amennyire teniszező csak lehet, és ugyanilyen jó védekező is. Hogy lehet az ilyet megverni?” - John McEnroe „ Roger egy kedves fiú a pályán kívül is. Ő egy igazi példakép. Jóindulatú, barátságos és udvarias. Ha nem lenne ilyen jó ember, akkor könnyebb lenne ellene fordulni, mert az emberi természet olyan, hogy térdre akarja kényszeríteni azokat, akik a csúcson vannak. De őt senki nem akarja megtörni. Ő egyszerűen túl szimpatikus ember ahhoz. Ez teszi olyan könnyűvé azt is, hogy szurkoljunk neki.” - James Blake „ Ő minden idők legnagyobb játékosa. Az, hogy Párizsban is győzni tudott csak megerősíti helyét a sportág történetének legjobbjának helyén.” - Pete Sampras „ Roger játéka különleges, végig szép és könnyed.” - Nadal


Letölteni ppt "Szerz ő Név: Kovács Róbert ETR azonosító: KOREAIT.ELTE cím: Gyakorlatvezető: Tarcsi Ádám Feladat: Teniszcsillagok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések