Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

  Don Bosco szülőháza  Édesanyja Margit mama.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "  Don Bosco szülőháza  Édesanyja Margit mama."— Előadás másolata:

1

2

3  Don Bosco szülőháza

4  Édesanyja Margit mama

5

6

7

8  Az első szentmise helye

9  Az elkoptatott láb A kilyuggatott kéz A „röntgenszem” A száj, amely a szívhez szól Az orr, amely kiszagolja a bűnt Vizsgáljuk meg jobban Szent Don Boscot!

10   Már kiskorától nagy GYALOGLÓNAK bizonyult.  Naponta 20 km-t kellett gyalogolnia, hogy eljusson a  castelnuovói iskolába.  Kiváló középtávfutó is volt. Az elkoptatott láb

11   Papként is nagy gyalogló volt. Lábát a szó szoros értelmében elkoptatja, amely nem egy alkalommal egyenesen vérezni kezdett. Keresi, kutatja az „elveszett bárányokat”. Elmegy Torino külvárosába is, hogy összegyűjtse a munkanélküli, börtöntöltelék fiatalokat,hogy magához vegye őket és Jézushoz vezesse a nehéz sorsú fiatalokat, akik az utcákon élnek. A lelkek halásza

12   Castelnuovo d’Asti falujában egy ministráns kisfiú a mise után kéri Don Boscót, hogy vigye magával Torinóba, mert tanulni szeretne, hogy pap lehessen.  „Don Bosco az út alatt ezer kérdéssel halmozott el, és én ezer feleletet adtam neki. Attól fogva semmi titkom nem volt előtte. Végighallgatva a csibészségeimet, azt mondta mókásan, hogy most már jobbnak kell lennem.”  Az első éjszakán a földön aludt, mert annyi gyerek volt, hogy nem találtak ágyat neki.  Pap lett belőle! Giovanni Cagliero

13  Gyűjtsd össze Jézus családját! Az Oratórium Don Bosco létrehozta az Oratóriumot. Az Oratórium, mint minden igazi közösség, egy könyvhöz hasonlít, ahol az egyes lapok a gyermekek, a személyek, és ami egyben tartja őket, az a közös hit Jézusban.

14  Gyűjtsd össze Jézus családját! A PAP az emberek, az eltévelyedett lelkek halásza. Összegyűjti és egyesíti őket, megalkotva Jézus nagy családját. Egybeköti ezt a szép könyvet, amely a közösség.

15   Bosco Szent János kezének volt egy ismertetőjegye: ki volt LYUGGATVA. Miért? OLYAN KÉZ VOLT. AMELY ELAJÁNDÉKOZTA MINDENÉT,olyan kéz, amely semmit sem tartott meg magának. A kilyuggatott kéz

16   Jancsi már kiskorában bebizonyította, hogy NEM kétbalkezes: rendkívül ügyes volt, még cirkuszi mutatványokat is be tudott mutatni. Mamájával gyakran járta a vásárokat, ahol megfigyelte a mutatványosokat és elleste a trükkjeiket.  Ügyesen mászott fel magas fákra is.

17   Don Bosco kezének ügyessége a rengeteg jótékonykodás során mutatkozott meg igazán.  Margit mama már kiskorában jótékonykodásra nevelte.  Mindenkin és mindenkinek segített. A gondviselés „ügynöke”

18   Don Bosco gyakran ismételgette a gyerekeinek:  ÚGY SZERETLEK TÉGED, HOGY MÉG HA CSAK EGY KENYÉRSERCLIM VOLNA IS, MEGOSZTANÁM VELED”. Szórd szét a kegyelmet!

19   Már kiskorában kiderült, hogy rendkívül éles elméjű, olyasvalaki, akinek semmi nem kerülheti el a figyelmét.  MÁR AKKOR MEGTANULTA MEGLÁTNI AZT, AMIT A TÖBBIEK ÉSZRE SEM VETTEK. A „röntgenszem”

20  Az éleslátó vezető  Egy alkalommal úgy tűnt, végleg nem sikerül helyet találni az oratóriumnak. Hiába akarta mindenki lebeszélni a tervéről, ő csak annyit mondott: „ már miért mondanék le bármiről is? Hisz ott van a helyünk: egy hatalmas udvar házzal, ami rengeteg gyereknek ad otthont.” Segítője is csak hitetlenkedett, hisz csak Don Bosco látta a házat. Azt hitték megzavarodott.

21  A képzelgőnek igaza lett, és nagy ház az udvarral megérkezett.

22   „ MUTASSATOK CSAK NEKEM EGY FIATALT, AKIT SOHA NEM ISMERTEM, ÉS A HOMLOKÁRA SZEGEZVE A SZEMEM, FELSOROLOL A BŰNEIT, KEZDVE A KISKORA VÉTKEITŐL”.  Don Boscó jól látta a gyermekek lelkét, azt, hogy miféle úton kell haladnia az Oratóriumnak. Papként arra hivatott, hogy kijelölje az utat. Ő a lélekkel foglalkozik, nem a külső, hanem a belső dolgokat kell ismernie. Jelöld ki az utat!

23  A száj, amely a szívhez szól Isten hangosbeszélője  Don Bosco tudott sokakhoz szólni prédikációval, és tudott személyes üzenetet adni, a fülbe ültetett szavakkal. Minden gyermekhez megvolt a megfelelő szava, amely lehetett bátorítás, ösztönzés, vigasz vagy éppen szemrehányás. Istennek kölcsönözte a száját, az ő hangos beszélőjévé vált. Arra hivatott, hogy Isten szavát hordozza, azt hirdesse, hogy Isten szava eljusson az emberek szívébe.

24   Don Bosco mindig azon munkálkodott, hogy a gyerekek elkerüljék a bűnt, és minél gyakrabban járjanak gyónni.  „HA CSAK EGYVALAKI IS ELKALLÓDNA KÖZÜLETEK, NEM LENNE TÖBB NYUGODT PILLANATOM AZ ÉLETBEN. A TI ÜDVÖSSÉGETEK AZ ÉN EGYETLEN GONDOLATOM, SZÍVEM EGYETLEN ÓHAJA.” Az orr, amely kiszagolja a bűnt

25

26  Ajándékozz lelki békét! És ha ma éjjel meghalnál? Don Bosco

27  Bosco Szent János titka: a szivacs

28   ÓRIÁSI SZÍVVEL, „Szivacs szívvel”  Az Úr szeretetét szivacsként kell felszívnunk, így tarthathjuk magunktól távol a bűnt. Hogyan volt képes Bosco Szent János mindarra, a mit tett?

29  Kövesd a példáját! Átvette Margit mama jó szokásait, főként az imát, a szeretetkészséget. Otthon:

30  Az iskolában Kimagaslott a többiek közül szorgalmával, kiváló memóriájával.

31  A templomban: Mindig nagyon odafigyelt. Egyszer a misét tartó atya kérdezgette, vajon értette-e a szentbeszédet. A kis Jancsi felmondta neki az egészet.

32  A tereken: Jancsi kosárkákat készített, hogy eladva azokat, a pénzből az első sorba vehessen jegyet a mutatványosok előadásain. Megfigyelte, megtanulta, később az így szerzett tudásával tudott a gyerekekhez közelebb kerülni. Még fogadásokat is megnyert. A pénzt jótékonykodásra használta fel.

33  A munka világában: Jancsi, hogy tanulhasson, nappal dolgozott, éjszaka tanult. Így számtalan mesterséget elsajátított, ami később hasznára vált az Oratóriumban élő gyerekekkel való foglalkozásakor.

34  Isten szeretete az imában és a szentmisében itatta őt át

35  IX. PIUSZ PÁPA Kölcsönösen tisztelték és szerették egymást. IX. Piusz Pápa Don Bosco pápája volt.


Letölteni ppt "  Don Bosco szülőháza  Édesanyja Margit mama."

Hasonló előadás


Google Hirdetések