Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az amerikai futball története és szabályai. Története Gyökerei Angliába nyúlnak vissza, hisz az amerikai futball tulajdonképpen a britek egyik kedvenc.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az amerikai futball története és szabályai. Története Gyökerei Angliába nyúlnak vissza, hisz az amerikai futball tulajdonképpen a britek egyik kedvenc."— Előadás másolata:

1 Az amerikai futball története és szabályai

2 Története Gyökerei Angliába nyúlnak vissza, hisz az amerikai futball tulajdonképpen a britek egyik kedvenc játékából, a rögbiből (rugby) származtatható. 1869.11.6: az első mérkőzés, amelyet a Princeton és a Rutgers egyetem diákjai játszottak. 1920-ban megalakult az NFL elődje, az APFA (American Professional Football Association). 1921-ben alakult meg a liga máig legeredményesebb csapata, a Green Bay Packers 1922-ben jött létre az NFL (Nacional Football League).

3 A játék menete A kezdőrúgást (kickoff) követően a fogó csapat futó embere (returner) elviszi a labdát egy bizonyos pontig, ahonnan a csapat támadóegységének maximum 4 lehetőségből minimum 10 yardot kell előre vinnie a labdát. Ha ez nem sikerül, akkor az ellenfél következik. Fontos megjegyezni, hogy a pályán lévő két csapatból egyidejűleg az egyik mindig támad a másik mindig védekezik és fordítva.

4 A csapatok felállása Támadó egység Támadó egység 1 fő - irányító (Quarterback - QB) 4 fő - támadó sor/fal (Offensive Line - OL) 1 fő - fogó-blokkoló (Tight End - TE) 1 fő - futó (Running Back - RB) 1 fő - futó-blokkoló (Full Back - FB) 3 fő - (szélső) elfogó (Wide Recevier - WR) Védekező egység Védekező egység 4 fő - védősor/fal (Defensive Line - DL) 3 fő - középső védő (Linebacker - LB) 2 fő - szélső védő (Cornerback - CB) 1 fő - elősöprögető (Strong Safety - SS) 1 fő - söprögető (Free Safety - FS)

5 Szabályok A játék résztvevői: A játék résztvevői: A football-t a pályán lévő két, tizenegy tagú csapat játsza, de a játék sajátosságából adódóan a két csapatot, az edzői stábbal együtt közel 70 fő alkotja csapatonként. A játék célja: A játék célja: Több pontot szerezni, mint az ellenfél. Játékidő: Játékidő: 4 x 15 perc. Támadások közötti idő: Támadások közötti idő: A támadó csapatnak 40 másodperce van a támadás indítására. Játéktér: Játéktér: 360 x 160 láb (1 láb=30,5 cm). A pályán 5 yardonként egyenes vonalak keresztezik a pályát, és minden yardot, úgynevezett hashmarks jelöl. A cél terület (End Zone) a játéktér részét képezi és a gólvonal mögött 30 láb mély.

6 Pontszerzési lehetőségek Touchdown (TD): 6pt. Mezőnygól/Field Goal (FG): 3pt. Safety: 2pt. Extra pont: 2pt. Extra pont/jutalomrúgás: 1pt.

7 Touchdown Akkor következik be, ha valaki a játékosok közül az ellenfél célterületére (End Zone) viszi be a labdát, vagy az irányító a célterületen álló társának dobja a labdát, aki mindkét lábával érinti a földet, az elkapott labdával a kezében. TD-t elérhet a védő és a támadócsapat is. A védő labdaszerzés után közvetlenül, a támadó pedig egy akciósorozat végén (lehet passz, vagy futás eredménye is).

8 Mezőnygól/Field Goal Ezt csak a támadó csapat speciális egysége (Special Team) szerezhet. Akkor kerül rá sor, ha a támadó csapat három kísérletből nem tesz meg 10 yardot és negyedikre a kapura lövést választják. Akkor sikeres, ha az U alakú kapu szárai közt megy be az U keresztszára fölött.

9 Safety: Safety: A védőcsapat akkor éri el, ha a támadóegység labdás emberét annak saját célterületén szerelik. Ez ráadásul a támadási jog átadásával (Kick off) is jár. Extra pont Extra pont: Úgynevezett két pontos kísérlet (Two Point Attempt), TD után van rá lehetőség. A két pontért át kell vinni újra a labdát a gólvonalon, a 2 yardos vonalról indulva, 1 kísérletből, hasonlóan a Touchdown-hoz. Extra pont/jutalomrúgás Extra pont/jutalomrúgás: Szintén TD után van rá lehetőség. Ez az általános választás. Egy 20 yardos FG kísérlet a kapuval szemben.

10 Szabálytalanságok és büntetések False start: False start: A támadóegységből valaki a labda megintulása előtt bemozdul. 5 yard. Offside: Offside: A védőegységből valaki a labda megindulása előtt bemozdul. 5 yard. Offensiv holding: Offensiv holding: Egy Play során a támadó egység valamely tagja szabálytalan blokkolással segíti a labdás embert. 10 yard. Defensive holding: Defensive holding: Egy Play során a védő egység valamely tagja szabálytalan blokkolást hajt végre. First Down, 10 yard.

11 Szabálytalanságok és büntetések Offensive/Defensive Pass Interference: Offensive/Defensive Pass Interference: Passz esetén a fogó játékost előbb támadja a védője, illetve a védővel szemben szabálytalankodik a fogó, mint hogy a labdát megkapná. A támadó hibájánál 15 yard a büntetés, a védő szabálytalankodása esetén a szabálytalanság helyéről indulhat a támadásban lévő csapat automatikusan First Down-nal. Running into / Roughing the Passer, Kicker: Running into / Roughing the Passer, Kicker: A passz vagy rúgás utáni szándékos támadása a passzolónak vagy rúgónak. 5, illetve súlyosabb esetekben 15 yard. Facemask: Facemask: Az ellenfél arcmaszkjába való kapaszkodás. 5, illetve súlyosabb esetekben 15 yard. Delay of Game: Delay of Game: A támadó csapatnak, ha nem sikerül elindítania a támadást a megadott támadó idő alatt. 5 yard.

12 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Az amerikai futball története és szabályai. Története Gyökerei Angliába nyúlnak vissza, hisz az amerikai futball tulajdonképpen a britek egyik kedvenc."

Hasonló előadás


Google Hirdetések