Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Új szabályok 2010. Két éves ciklus  A szabályalkotók két éves ciklusban fogják módosítani a szabályokat -> Nem lesznek új szabályok jövőre!  Ettől függetlenül.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Új szabályok 2010. Két éves ciklus  A szabályalkotók két éves ciklusban fogják módosítani a szabályokat -> Nem lesznek új szabályok jövőre!  Ettől függetlenül."— Előadás másolata:

1 Új szabályok 2010

2 Két éves ciklus  A szabályalkotók két éves ciklusban fogják módosítani a szabályokat -> Nem lesznek új szabályok jövőre!  Ettől függetlenül a szabályalkotók iránymutatásokat ugyanúgy fognak kiadni év közben is.

3 Szabály 1-4-3-a: Mezek színei  Nincs valódi hatása az MAFSZ és EFAF mérkőzésein.  Eljárás abban az esetben, ha a vendég csapat színes mezben játszik:  Hazai csapatnak írásban is beleegyezését kell adnia  Az illetékes Szövetségnek engedélyeznie kell a színes mezek használatát  Ha a fentieket nem tartják be, akkor büntetés: 15 yard büntetés mindkét félidő elején a kirúgások után

4 Módosítások a Szabálykönyvben  A blokkolási zóna („blocking zone”) (Szabály 2- 3-6-a) és a “crack back”-szabály (Szabály9-1-2- e-1, 2) esetében a KÖZÉPSŐ TÁMADÓ FALEMBER és nem a „snapper” a szabályalkalmazás során figyelembe veendő pont.

5 Szabály 2-3-6: Blokkolási zóna („Blocking Zone”) definiálásra került  Eddig ez “Négyszög alakú területként” volt ismeretes  Középpontja a középső támadó falember  Oldalirányban 5-5 yard (jobbra/balra)  Előre és hátra 3-3 yard

6 Szabály 2-34: Szerelési zóna („Tackle Box”) definiálásra került  A szerelési zóna (“tackle box”) egy négyszög alakú terület, melyet a neutrális zóna, oldalról a “snapper”-től öt yardra oldalra meghúzott és az oldalvonalakkal párhuzamos egyenesek, valamint az A-csapat alapvonala határol.

7 Szabály 3-2-3: Játékrészek meghosszabbítása  A negyedet nem hosszabbítják meg, ha a büntetés kísérletvesztést is eredményez.

8 Szabály 7-3-10: „Ineligible Receiver Downfield” Egyetlen eredetileg elkapásra jogosulatlan játékos sem lehet a neutrális zóna előtt több, mint három yarddal, amíg a szabályos előre-passzt (amely a neutrális zónát keresztezi) el nem dobták.  Az “1+2” szabály megszűnt az „Ineligible Receiver Downfield” szabály tekintetében (vagyis, ha a játékos 3 yardot halad előre -akár blokkolás nélkül is-, az még szabályos)  Az „1+2” szabály az Offensive Pass Interference tekintetében változatlan (vagyis, csak akkor nem OPI, ha a blokk 1 yardon belül kezdődik, és maximum 3 yardig tart)

9 Szabály 9-1-2-q: „Facemask” & állvédő  Az állvédő és bekerült a „Face mask”- szabályba.  Egyetlen játékos sem rángathatja, húzogathatja, vagy csavargathatja az ellenfele sisakjának a rácsát, állvédőjét, vagy a sisakjának egyetlen nyílását sem…

10 Szabály 9-1-4-a-5: „Roughing The Kicker”  A rúgójátékos elveszti a védelmet a “roughing/running into” szabálytalanságok tekintetében, ha kiviszi a labdát a szerelési zónán („the tackle box”) kívülre a rúgás előtt.

11 Új szabályok 2010 Fontos szabálymódosítások

12 Szabály 1-1-1-b-2, 7-1-3-b-1, „Illegal Formation”  A “minimum 7 támadó játékosnak kell a scrimmage-vonalon lenni”-szabály lecserélésre került: legalább öt támadó játékosnak 50-79 közötti számot kell viselnie a vonalon, és…  nem több, mint négy játékos tartózkodhat a “backfield”-en.  Példa: ha 6 ember áll a vonalon, de “csak” 4 játékos a „backfield”-en, akkor az szabályos formáció.

13 Szabály 2-7-2, Szabályos „Fair catch” jelzés  …a kezével integető jelzést ad jobbra-balra több, mint egy alkalommal.  A régi szabály szerint „…kezével jelzést ad…” volt a meghatározás, mely bármilyen jelzésre igaz volt.

14 Szabály 2-18-2, „Offside”  Új pont - Szabály 2-18-2-e: Miután a labda játékra alkalmasnak lett nyilvánítva „Offside” történik (Szabály 7-1-5), ha egy védekező játékos... …átlépi a neutrális zónát és tovább halad az A-csapat egyik „back”-je felé

15 Szabály 8-2-1-b, „Touchdown Passz” javított definíciója  Ha egy játékos elkap egy előre-passzt az ellenfél célterületén : TD.  Törlésre kerültek a meghatározásból a szabályos passz és a jogosult elkapónak kitételek.  A régi (hibás) megfogalmazás szerint pl. a “TD passz” egy jogosulatlan elkapónak pontosan mit is eredményezett?

16 Szabálytalan előre-passz a B-csapat által -> vége a játékrésznek  KÍSÉRLET: B23 játékos egy „punt”-ot visz vissza, miközben az első negyed végén lejár az óra. Amikor a B23 eléri az A-csapat 6- yardos vonalát, eldob egy sikeres előre-passzt a B79 játékosnak, aki az A-csapat célterületén áll.  DÖNTÉS: Az A-csapat elfogadja a büntetést a szabálytalan előre-passz miatt, hogy töröltetni tudja a TD-t, de a játékrészt nem fogják meghosszabbítani a kísérletvesztés miatt. A büntetést a szabálytalanság helyétől fogják végrehajtani. A következő kísérlet a második negyed elején lesz: B-csapat labdája az A-csapat 11-yardos vonaláról. (Szabály 7-3-2-b, Szabály 8-2-1-b és Szabály 3-2-3).

17 „Roughing/Running Into The Kicker”  KÍSÉRLET: „4.kísérlet & 10” az A-csapat 10-yardos vonalánál. A33 játékos punt formációban áll, mélyen hátul. Az A33 játékos megkapja a labdát és kiviszi a szerelési zónán („tackle box”) kívülre, ahol (1) futás közben elrúgja a labdát; vagy (2) megáll és normál stílusban punt-ol. Mindkét esetben a B80 játékos vetődik és elüti az A33 játékost közvetlenül azután, hogy az elrúgta a labdát.  DÖNTÉS: Nincs szabálytalanság („roughing the kicker”), mivel az A33 játékos a rúgás előtt kivitte a labdát a szerelési zónán („tackle box”) kívülre.

18 Roughing/Running Into The Kicker  PLAY: „4.kísérlet & 10” az A-csapat 10-yardos vonalánál. A33 játékos punt formációban áll, mélyen hátul. Az A33 játékos hozzáér („muff”) a labdához, ami ettől kipattan a szerelési zónán („tackle box”) kívülre, ahol az A33 játékos megszerzi azt, megáll és normál stílusban punt-ol. B80 játékos vetődik és elüti az A33 játékost közvetlenül azután, hogy az elrúgta a labdát.  DÖNTÉS: Szabálytalanság a B80 játékos által („roughing the kicker”), mivel az A33 játékos nem vitte a labdát a szerelési zónán („tackle box”) kívülre.

19 „Touchdown” / Gólvonal meghosszabbítása  KÍSÉRLET: Az A22 játékos az oldalvonalhoz közel fut és megkísérli a pontszerzést. A B-csapat 1-yardos vonalánál megpróbálják szerelni („tackle”), amitől a levegőbe kerül és így keresztezi a birtokában lévő labda a gólvonal meghosszabbítását a bólyán kívül. Az A22 játékos a pályán kívül ér földet a gólvonal meghosszabbítása előtt.  DÖNTÉS: Touchdown. A szabályok értelmezése szerint az A22 játékost labdavivőnek kell tekinteni, mivel nem önszántából hagyta el a talajt (és lett levegőben lévő játékos), hanem az ellenfél egyik játékosának érintkezése miatt.

20 „Touchdown” / Gólvonal meghosszabbítása  KÍSÉRLET: Az A22 játékos az oldalvonalhoz közel fut és megkísérli a pontszerzést. A B-csapat 1-yardos vonalánál előrevetődik levegőben és így keresztezi a birtokában lévő labda a gólvonal meghosszabbítását a bólyán kívül. Az A22 játékos a pályán kívül ér földet a gólvonal meghosszabbítása előtt.  DÖNTÉS: Nem touchdown. A gólvonalat nem hosszabbítják meg, amikor egy levegőben lévő játékos (aki önszántából hagyta el a talajt) birtokában lévő labda keresztezi a gólvonalat a bólyán kívül.

21 Sportszerűtlen taktika  Kísérlet: „2.&10 az A-csapat 45-yardos vonalánál. Az A12 irányító “shotgun” formációban. Minden játékos megáll egy teljes másodpercre, majd az A12 irányító elindul az oldalvonal felé (nem „False Start”). Eközben úgy tesz mintha nem ismerné a játékot és megkérdezi az edzőjét, hogy nem akar-e időt kérni. A gólvonalakkal párhuzamosan mozog, amikor a labdát elindítják az A45 játékosnak, aki 5 yarddal van a „snapper” mögött. A45 játékos egy hosszú passzt dob az A12 játékosnak.  DÖNTÉS: „Unsportsmanlike conduct” Sportszerűtlen taktika az ellenfél megtévesztésére. A „referee” bármilyen büntetést kiszabhat, amit arányosnak tart. Ebben az esetben 15 yard büntetés élő-labda szabálytalanság miatt és meg kell ismételni a kísérletet.

22 A csapat felelős a saját területén történtekért  Kísérlet: Az A32 labdavivőt kilökték a B-csapat csapatterületére. Az A32 játékos megpróbál visszatérni a pályára, amikor a csapatterületen tartózkodó személy a földre löki Őt és hangosan kigúnyolja.  DÖNTÉS: B-csapatot meg kell büntetni vagy halott- labda szabálytalanság miatt („personal foul”), vagy „unsportsmanlike conduct” miatt. A csapatterületen tartózkodó minden személy a szabályok hatálya alá tartozik, függetlenül attól, hogy ott hivatalosan tartózkodik, vagy sem.

23 Játékrész meghosszabbítása  Kísérlet: Az A25 játékos TD-t fut, miközben a B48 játékos ellen zászlót dobnak a „facemask” rángatása miatt. A futás közben a mérkőzés órája lejár a 4. negyed végén.  DÖNTÉS: A büntetést csak a „try”-kísérlet során lehet kimérni, mivel a játékrészt nem hosszabbítják meg a kirúgásra.


Letölteni ppt "Új szabályok 2010. Két éves ciklus  A szabályalkotók két éves ciklusban fogják módosítani a szabályokat -> Nem lesznek új szabályok jövőre!  Ettől függetlenül."

Hasonló előadás


Google Hirdetések