Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mátyás Király És A Reneszánsz Készítette: Marosszéky Péter Tamás 4B

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mátyás Király És A Reneszánsz Készítette: Marosszéky Péter Tamás 4B"— Előadás másolata:

1 Mátyás Király És A Reneszánsz Készítette: Marosszéky Péter Tamás 4B

2 Hunyadi Mátyás szülei Apja: Hunyadi János Anyja: Szilágyi Erzsébet
Apja híres törökverő hadvezér volt, nevéhez fűzödik az 1456–os nándorfehérvéri diadal (déli harangszó) Érdekesség: A mondák szerint parancsára megölték Dracula (Vlad Tepes erdélyi gróf) apját.

3 Mátyás gyermekkora Kolozsváron született,
ami a mai Romániában található. Tanult egyházjogot, államjogot, művészeteket. Fiatalon szellemi tevékenységével tűnt ki. Tanult bajvívást, lovaglást vadászatot. Tehetséges volt nyelvekben, a magyar nyelven kívül több nyelvet (latin, olasz) beszélt. A német és a cseh nyelvet fogságban sajátította el. Személyes tragédiái: 13 éves korában meghalt az édesapja, 14 éves korában megölték a bátyját (Hunyadi László). 15 évesen királlyá választották.

4 Mátyás uralkodása 1458-1490 Hatalmának alapja a 163 ezer fős hadsereg.
Ebből 10 ezer zsoldos katona alkotta a híres Fekete Sereget, melynek híres hadvezére Kinizsi Pál Célja: erős királyi hatalom Háborúzott a törökkel, a csehekkel és az osztrákokkal.

5 Mátyás birodalma

6 Érdekességek Mátyás életéből
2 felesége volt. 1. felesége: Podjebrád Katalin, cseh királylány, aki gyermekszülésben meghalt (közös fiuk is meghalt), utána Mátyás 10 évig nem nősült újra, 2. felesége: Aragóniai Beatrix nápolyi (olasz, itáliai) királylány, akivel közös gyermeke nem született.

7 Mátyás reneszánsz udvara
Aragóniai Beatrix érkezése nagy változást hozott az udvar életében: Óriás ebédlőpalotákat, aranyos hálókamrákat, olasz motívumokat építetett. Olasz szokásokat, ételeket honosított meg. Festők, szobrászok, ötvösök, kőfaragók érkeztek hazánkba. Reneszánsz zene töltötte be a várat: fuvolások, hegedűsök, hárfások, költők, szónokok, dramatikusok jöttek. 1479-ben Itáliából hozatott villát a királynő, mert nem bírta nézni hogy a magyarok kézzel esznek. Érkeztek szépészeti cikkek, ékszerek, parfümök Itáliából.

8 Mátyás reneszánsz udvara
Mátyás szerette volna Magyarországot második Itáliává tenni. Igazi reneszánsz uralkodó volt, előbbre tartotta az élet szeretetét, a művészeteket, mint a háborút és a gyilkolást. Uralkodása alatt először nyomtattak Magyarországon könyvet. Hess András vezetésével nyomda létesült. Udvara fénypontja a könyvtára, a Bibliotheca Corviniana (teljes állománya kb kötet, ebből mindössze 173-at ismerünk.) A világon a 2. legnagyobb könyvtárral rendelkezett. (Csak a római pápák vatikáni könyvtára múlta felül gyűjteményét.)

9 Mátyás Corvinái

10 A reneszánsz fogalma A századi Olaszországban kezdődött társadalmi-politikai, de főleg irodalmi-művészeti mozgalom. A középkori lemondással szemben az élet szépségét, a természethez, az emberhez való visszetérést hirdette. A reneszánsz szó jelentése: újjászületés, újjáéledés, hosszú szünet után bekövetkező fellendülés (Forrás: Idegen szavak és kifejezések szótára)

11 További érdekességek Mátyás életéből
Törvénytelen gyermeke: Corvin János, aki egy polgárleánnyal való szerelméből született. Edelpeck Borbálával, az egyszerű polgárlánnyal egy vadászaton ismerkedett meg Mátyás. Börtönbe záratta a hírhedt „Drakula” grófot. Miután II. Mohamed szultán legyőzte Draculát, a gróf Magyarországon keresett menedéket. Mátyás börtönre ítélte, de nem végeztette ki, mert Dracula felesége (Szilágyi Ilona) Mátyás unokatestvére volt. Corvina címere után szokták Hollós Mátyásnak is nevezni. Álruhában járta az országot.

12 Palotái, otthona Budai Vár Visegrádi Vár (nyári palotája)

13 Pompa és életmód a királyi udvarban

14 Életmód, lovagi játékok

15

16 Napjainkban emlékét őrzi
Számtalan népmese Magyarország legszebb temploma Budapesten, a Mátyás templom Szobra a Hősök terén Jelenlegi pénzünk

17 Emlékérmék

18 „Meghalt Mátyás, oda az igazság!”
Összegzés Mátyás király 573 éve született, 558 éve választották királlyá, 32 évig uralkodott, 47 évet élt. 1490-ben halt meg Bécsben és Székesfehérváron temették el. „Meghalt Mátyás, oda az igazság!”

19 Kvíz kérdések Hogy hívták Mátyás szüleit? Hol született Mátyás?
Hány évesen választották királlyá? Ki volt a híres hadvezére? Mátyás hatalmának alapjául szolgáló seregnek mi volt a neve? Mi a címer állata? Hány felesége volt Mátyásnak? Melyik felesége adott fiúgyermeket a királynak? Kinek köszönhető, hogy a reneszánsz életérzés Magyarországra költözött? Hogy hívták a híres könyvtárát és könyveit?

20 Készítette: Marosszéky Péter Tamás 2016. április 12.
Köszönöm a figyelmet! Készítette: Marosszéky Péter Tamás 2016. április 12.


Letölteni ppt "Mátyás Király És A Reneszánsz Készítette: Marosszéky Péter Tamás 4B"

Hasonló előadás


Google Hirdetések