Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az „Út a munkához” program tapasztalatai és eredményei a munkaügyi szervezet tevékenységében Székesfehérvár, 2009. július 14.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az „Út a munkához” program tapasztalatai és eredményei a munkaügyi szervezet tevékenységében Székesfehérvár, 2009. július 14."— Előadás másolata:

1 Az „Út a munkához” program tapasztalatai és eredményei a munkaügyi szervezet tevékenységében Székesfehérvár, 2009. július 14.

2 Előzmények A KdRMK a programra való felkészülés során két célt tűzött ki maga elé: 1. A települési önkormányzatok felkészítése a programmal kapcsolatos közös feladatokra, és az eddigi együttműködési keretek felülvizsgálata, a program feladatainak beillesztése az együttműködésbe. 2. Saját szervezetének – elsősorban a kirendeltségeknek – a felkészítése.

3 Felkészítés / felkészülés 1. Jogszabályi feladat volt az önkormányzatokkal közös adategyeztetés a 2008. december 31.-én rendszeres szociális segélyben részesülőkről. –Az önkormányzatok hozzáállása nem volt egységesen pozitív, a tervezett január végi határidőre nem teljesítették az adatszolgáltatást, márciusra lett teljes az adatbázis. Az önkormányzatok felkészítését két lépcsőben terveztük: –Megyei önkormányzatokkal közösen a polgármesterek szintjén (2009. január 26.-28). –Kirendeltségi szinten a jegyzők /szakügyintézők szintjén (2009. február hónapban)

4 Felkészítés / felkészülés 2. Megyei szinten: –Jogszabályi háttér ismertetése, magyarázata, –Fogalmak tisztázása, –Feladatok ütemezése, –Közfoglalkoztatásban ellátható feladatok számbavétele, –Közfoglalkoztatási terv készítés feladatai, –Foglalkoztatási és szociális Adatbázis Jól sikerült megyei találkozók, magas részvétel, tájékozatlanság, várakozás.

5 Felkészítés / felkészülés 3. Kirendeltségi szinten: –Közös gyakorlati feladatok egyeztetése –Közcélú – közhasznú - közmunka feladatok egyeztetése, feladatlisták összeállítása –Új együttműködési megállapodások előkészítése az önkormányzatokkal –Foglalkoztatási és Szociális Adatbázissal kapcsolatos tennivalóinak összehangolása –Háromoldalú megállapodások az önkormányzatokkal és az orvosokkal munkaalkalmassági vizsgálatról Eredményes tanácskozások, rengeteg tisztázandó kérdés, tenniakarás

6 Felkészítés / felkészülés 4. A munkaügyi szervezet felkészítése: –Vezetői szintű felkészítés 2008. december –Programfelelős munkatársak kiválasztása, kijelölése, felkészítése, 2009. január Fő célkitűzés: a szervezet felkészítése az aktív korúak ellátásának változásaira, a települési önkormányzati feladatok elősegítése, segítése, az önkormányzatok teljes körű kiszolgálása a közfoglalkoztatási tervek eredményes elkészítéséhez (célcsoport azonosítás, elemzés, összetételre vonatkozó adatok, 35 éven aluliak, stb.) január közepéig Képző Központtal a képzések előkészítése

7 Eredmények 2008. decemberében 6.964 fő rendszeres szociális segélyezettet tartottunk nyilván 2009. július 14.-én –11.526 fő RÁT – ban részesülő 6.264 fő férfi 5.262 fő nő –1.757 RSZS – ben részesülő –35 év alatti 3.859 fő –8 általános iskolai végzettség alatti 900 fő Közülük képzésre kötelezett 291 fő –8 általános iskolai végzettségű 5.675 fő

8 Eredmények 2. –Szakmunkás végzettségű 3.858 fő –Gimnáziumi végzettségű 509 fő –Szakközépiskolai/technikusi végzettségű 1.077 fő –Főiskola/egyetemi végzettségű 273 fő 399 közfoglalkoztatási terv Közfoglalkoztatásba bevont 9.808 fő –5.732 fő férfi –4.076 fő nő

9 Eredmények 3. Közfoglalkoztatási tervek készítésében határidő problémák az önkormányzatoknál (volt, amelyik májusban küldte meg) Alacsony a Foglalkoztatási és Szociális Adatbázis feltöltöttsége, sok a gond az önkormányzatoknál a felkészítők ellenére A közfoglalkoztatásba vonás folyamatos, a III. negyedévre ütemezték a legnagyobb mértékű bevonást 22 pályázat alapján 36 fő – a terv 62 fő volt - közfoglalkoztatás-szervező képzése és munkába állítása (a töredék létszámok nem lettek felhasználva, együttműködés hiánya)

10 Eredmények 4. Kompetencia javító képzések elindultak, a felzárkóztató képzések ősszel indulnak (önkormányzatok és az érintettek kérése, addig közcélú munkát végeznek) A program szűrő funkciója működik, sokan elhelyezkedtek önállóan, a munkát vagy képzést visszautasítókat kizárták. Elég széles a munkák köre, de döntően kommunális, parkfenntartási, de van építési- karbantartási munka és adminisztratív tevékenység is.

11 Eredmények 5. Mezőgazdasági idénymunkákról a megyei kamarákkal együttműködésben foglalkoztatási lehetőségek feltárása van folyamatban A gazdasági válság következtében a RÁT-ban részesülők első munkaerőpiacon történő elhe- lyezkedésének szinte nincs lehetősége Közhasznú munkavégzésre rendelkezésre álló pénzügyi lehetőségek a korábbi évek töredéke, így a közfoglalkoztatás szinte egyedi célterülete a közcélú munka. Az önkormányzatok a korábban ellátott feladatokat döntően közcélú foglalkoztatás keretében látják el. Emiatt a RÁT-ra nem jogosultak jelentős számban kiszorulnak a közfoglalkoztatásból.

12 Eredmények 6. A Foglalkoztatási és Szociális Adatbázis alacsony feltöltöttsége miatt a heti jelentési kötelezettség ezért nem teljes körűen megbízható adatokat ad, és komoly erőfeszítést igényel az önkormányzatoktól. Fel kelle gyorsítani az adatfeltöltést és megoldani a kezelési problémákat. A program eredményeként jelentősen bővült a leghátrányosabb helyzetűek foglalkoztatásba vonása, igaz ezt némiképp beárnyékolja a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásában beállt csökkenés Fontosnak tartjuk a jó gyakorlatok terjesztését, a hatékony módszerek és technikák megismertetését

13 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "Az „Út a munkához” program tapasztalatai és eredményei a munkaügyi szervezet tevékenységében Székesfehérvár, 2009. július 14."

Hasonló előadás


Google Hirdetések