Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Operációs rendszerek Fogalommeghatározás. Az operációs rendszer fogalma ???

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Operációs rendszerek Fogalommeghatározás. Az operációs rendszer fogalma ???"— Előadás másolata:

1 Operációs rendszerek Fogalommeghatározás

2 Az operációs rendszer fogalma ???

3 A fogalom meghatározásához először a feladatot kell meghatározni. 1. feladat: rejtse el a hardvert a programozó és a felhasználó elől – alkosson VIRTUÁLIS GÉPET. 2. feladat: ossza el a számítógép erőforrásait (memória, processzoridő, háttértárak, stb.) a felhasználók programjai közt úgy, hogy ne keletkezzenek megoldhatatlan ütközések.

4 Az operációs rendszer, mint virtuális gép A programozók többsége nincs olyan közeli ismeretségben a hardverrel, hogy annak minden funkcióját ismerje – a felhasználókról ne is beszéljünk... Az operációs rendszer feladata, hogy a részleteket elrejtse, és egyik oldalon könnyen kezelhető programozási felületet, a másik oldalon könnyen elsajátítható kezelőfelületet adjon.

5 Az operációs rendszer, mint erőforrás-menedzser Erőforrások elosztása az értük versengő programok közt: - hardver erőforrások (processzor, memória, diszk, …) - szoftver erőforrások (alkalmazások, adatbázisok, …) - emberi erőforrás (felhasználó, operátor, rendszergazda, …)

6 Emellett védelmi, konfliktusfeloldási, számlázási funkciók... Hatékonyság, teljesítmény, védelem és biztonság, megbízhatóság stb.

7 Hardver Operációs rendszer Felhasználói programok

8 A réteges felépítés eredménye: A felhasználói szoftver csak az operációs rendszeren keresztül, annak szolgáltatásai igénybe véve férhet hozzá a hardverhez! Az operációs rendszer gazdálkodhat a hardverrel! Az operációs rendszer védelmi funkciókat is elláthat!

9 NEM VOLT EZ MINDIG ÍGY!!!

10 Az operációs rendszerek története

11 1. korszak: gépek operációs rendszer nélkül A 20. sz. közepének számítógépeiben (1. generáció!) nem volt olyan alapszoftver, amely a hardvert kezelte volna. Minden program maga kezelte a szükséges hardverelemeket. Nem különült el a gép tervezője, építője, a programozó, a kezelő, a karbantartó és a felhasználó.

12 2. Az operációs rendszer csírája: a monitorprogram Összegyűjtötték az adatok be-kiviteli programjait, és a csak olvasható memóriába írták, ezeket az alkalmazói programok használhatták. A monitorprogram kezelte az ún. konzolterminált, amelyen a gép pillanatnyi állapotát lehetett figyelni.

13 3. Memóriamenedzselés - rögzített partíciós memóriagazdálkodás - változó partíciós memóriagazdálkodás - job: az erőforrásokat a futó programhoz rendelték. A futó program lett az alanya a memóriagazdálkodásnak.

14 4. B/K rutinkészlet fejlesztése A jobokat kötegelt módon (batch processing) különböző perifériákról (lyukkártya, mágnesszalag, később mágneses dob eszköz, majd mágneslemez) be lehetett tölteni a memóriapartíciókba, a processzoridőt ütemezni lehetett köztük.

15 5. Interaktivitás A felhasználói felület fejlesztése: - parancsnyelvi feldolgozók - ember-gép kapcsolattartó eszközök (terminálok) - időosztás - programozási nyelvek, fejlesztőrendszerek Jellemző operációs rendszerek (1970-es évek): OS360, MULTICS, RSX, Unix

16 6. Személyi számítógépek - parancssoros operációs rendszerek (DOS) - grafikus felhasználói felületek: az egyik legfontosabb elem Kevésbé fontosak a védelmi funkciók, egy felhasználó egy programot futtat. Visszaesés a védelmi funkciókban – később ez elősegíti a vírusok terjedését is.

17 7. Hálózatosodás Alapvetővé vált a kommunikáció, amelyet az operációs rendszernek támogatnia kell – változatos és könnyen kezelhető alkalmazások jelennek meg. A kockázati tényezők növekedése miatt újra egyre fontosabbak a védelmi funkciók. Perifériák fejlesztése – Plug&play technológia kialakulása.

18 Két fő alternatíva terjedt el Közép-Európában Microsoft WindowsLinux rendszerek

19


Letölteni ppt "Operációs rendszerek Fogalommeghatározás. Az operációs rendszer fogalma ???"

Hasonló előadás


Google Hirdetések