Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Regisztrációs adatbázis Microsoft Windows rendszerleíró adatbázisa.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Regisztrációs adatbázis Microsoft Windows rendszerleíró adatbázisa."— Előadás másolata:

1 Regisztrációs adatbázis Microsoft Windows rendszerleíró adatbázisa

2 A regisztrációs adatbázis A Microsoft Windows rendszerleíró adatbázisa (más néven beállításjegyzék, regisztrációs adatbázis vagy konfigurációs adatbázis; angol nevén registry; röviden RAB) a számítástechnikában egy adott számítógépre telepített (32 vagy 64 bites) Microsoft Windows operációs rendszer regisztrációs adatbázisa, melyet a Windows működése során folyamatosan felhasznál (olvas és szerkeszt).

3 Leírása A rendszerleíró adatbázisba bekerül a Windows telepítésekor létrejött kezdeti konfigurációjának leírása,telepítésekor továbbá minden fontosabb konfigurációváltozást is ide jegyez fel a rendszer, ilyenek például: telepített programok listája; az, hogy adott kiterjesztésű fájlt alapértelmezésben melyik alkalmazás nyissa meg (a fájltípusok társításainak listája);kiterjesztésűfájltalkalmazásfájltípusoktársításainak a rendszerindítással együtt automatikusan indítandó programok listája;programok a felhasználói profilok; a számítógépen található hardverösszetevők;hardverösszetevők a használt portok;portok a Windows shelljének (rendszerhéj) fontosabb és kevésbé fontos elemei:shelljének (rendszerhéj) (az aktuálisan használt shell; a fájltípusokhoz társított ikonok; a felbukkanó üzenetek szövege;felbukkanó üzenetek az aktuális asztal téma és rendszerstílus digitális leírása stb.);asztal témarendszerstílus és szinte minden, ami a rendszerfájlok változtatását érinti.

4 Hierarchiája A rendszerleíró adatbázis faelrendezésű hierarchiába van szervezve, úgynevezettfaelrendezésű kulcsokból, alkulcsokból, struktúrákból és értékbejegyzésekből áll.

5 Kulcs A kulcs a Rendszerleíróadatbázis-szerkesztő bal oldali ablaktáblájában megjelenő mappa.mappa A kulcs tartalmazhat alkulcsokat és értékeket. Például a „Console” a „HKEY_CURRENT_USER” egyik kulcsa. Egyébként a HKEY_CURRENT_USER egy úgynevezett rendszerkulcs (ezek a legfelsőbb kulcsok, ilyenekből öt féle van). Példa egy tipikus kulcsnévre: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run – ebben az esetben ide lehet felvenni azokat a programokat, melyek a Windowsba való bejelentkezéskor automatikusan indulnak (ez a számítógép összes felhasználójára vonatkozik). A kulcsnevek maximális hossza 255 karakter lehet.karakter

6 Alkulcs az alkulcs a kulcson belül lévő kulcs. A rendszerleíró adatbázis hierarchiáját tekintve az alkulcsok a részfák és a kulcsok alatt találhatók. A kulcsok és alkulcsok szerepe hasonló, mint a szakaszfejléceké az.ini fájlokban, de az alkulcsok funkciókat is végrehajthatnak.

7 Struktúra A struktúra a rendszerleíró adatbázis egy része, amely fájl formájában van jelen a merevlemezen. Az adatbázis részfája struktúrákra van osztva. A struktúra kulcsokat, alkulcsokat és értékeket tartalmazó önálló tömb, melynek gyökere a rendszerleíró adatbázis hierarchiájának csúcsán helyezkedik el. A struktúra egy fájlból, valamint egy.log fájlból áll. Alapértelmezés szerint a legtöbb struktúrafájl a %windir%\System32\Config mappában van tárolva. A %windir%\Profiles mappa a számítógép felhasználóinak felhasználói profiljait tartalmazza. Mivel a struktúrát a rendszer fájlban tárolja, az átvihető egyik rendszerről a másikra A fájl szerkesztését azonban egy rendszerleíróadatbázis-szerkesztővel kell végezni.

8 Értékbejegyzés Az értékbejegyzés az az adat-karakterlánc, amely egy kulcs értékét határozza meg. Az értékbejegyzés három részből áll, ezek: név, adattípus és maga az érték. A rendszerleíró adatbázisban a használt és definiált adattípusok: REG_BINARY (bináris érték), REG_DWORD (duplaszó), REG_MULTI_SZ (karakterláncérték), REG_EXPAND_SZ (bővíthető karakterláncérték), REG_MULTI_SZ (karakterláncsoros érték), REG_RESOURCE_LIST (bináris érték), REG_RESOURCE_REQUIREMENTS_LIST (bináris érték), REG_FULL_RESOURCE_DESCRIPTOR (bináris érték), REG_NONE (nincs), REG_LINK (csatolás), REQ_QWORD (négyszó).

9 Szerkesztése A rendszerleíró adatbázis külön programokkal szerkeszthető, de általában a Windows rendszer részeként érkező Rendszerleíróadatbázis- szerkesztő (Regedit.exe vagy Regedt32.exe) nevű programmal szokták szerkeszteni. Ez a Windows-rendszerkönyvtárban található. A Start menü Futtatás… parancsával is elérhető, ha a megjelenő mezőbe a „Regedit.exe” fájlnevet írjuk. A szerkesztés általában valós időben történik, azaz a Rendszerleíróadatbázis- szerkesztővel megtett változtatások azonnal életbe is lépnek, bár biztonsági okokból tanácsos ilyenkor az egész rendszert újraindítani, mert egyes programok addig helytelenül működhetnek. Ha a RAB egy-egy bejegyzését kijelöljük, az a Rendszerleíróadatbázis-szerkesztő segítségével.reg fájlként is elmenthető. Ezek a.reg fájlok vagy más néven „regisztrációs bejegyzések” egyszerű szöveges fájlok, melyek például a Windowsban megtalálható Jegyzettömbbel is szerkeszthetőek.


Letölteni ppt "Regisztrációs adatbázis Microsoft Windows rendszerleíró adatbázisa."

Hasonló előadás


Google Hirdetések