Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

5. rész:Vérnyomásmérők Klikk a folytatáshoz!. Sokan vásárolnak már vérnyomásmérő eszközöket, melyeket lépten-nyomon maguknál hordanak, és amikor kedvük.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "5. rész:Vérnyomásmérők Klikk a folytatáshoz!. Sokan vásárolnak már vérnyomásmérő eszközöket, melyeket lépten-nyomon maguknál hordanak, és amikor kedvük."— Előadás másolata:

1 5. rész:Vérnyomásmérők Klikk a folytatáshoz!

2 Sokan vásárolnak már vérnyomásmérő eszközöket, melyeket lépten-nyomon maguknál hordanak, és amikor kedvük van, megmérik a vérnyomásukat, esetleg még a szomszédét is.

3 Amikor a normálistól eltérő vérnyomást mérnek, hirtelen megijednek, hogy nagy baj van. Szokás ilyenkor gyorsan bekapni egy vérnyomáscsökkentő tablettát, ami helytelen és veszélyes!

4 Az egyszeri vérnyomásmérés nem mérés! Az előnyök csak akkor élvezhetők, ha a vérnyomás önellenőrzésére vállalkozók jól tájékozottak és pontos értékeket tudnak mérni.

5 Sem magasabb érték, sem alacsonyabb érték esetén ne változtassunk az orvos által előírt gyógyszerezésen! Inkább mérjük meg többször vérnyomásunkat, jegyezzük ezt fel, és az orvosunkkal együtt értékeljük ki az eredményt.

6 A forgalomban lévő félautomata készülékeknél a felfújás kézi pumpával történik, a leengedés és a kiértékelés már automatikus. Az otthoni használatra készült vérnyomásmérők elektronikusan mérnek.

7 szisztolésdiasztolés pulzusszámot A teljesen automata készülékeknél minden automatikusan, a kiértékelés az oszcillometriás módszer alapján történik. A mérés végén a kijelzőn a szisztolés és a diasztolés értéket és a pulzusszámot olvashatjuk le.

8 Ezek a típusú készülékek csak akkor adnak pontos eredményt, ha a szív ritmusa szabályos. Aritmiás szívműködés (amikor a szívritmus egyenetlen) „hallgatózásos” módszerrel tanácsos vérnyomást mérni.

9 Az utóbbi néhány évben megjelentek a csuklón, illetve az ujjon mérő elektronikus vérnyomásmérők is. Általában a többé-kevésbé egészséges emberek vérnyomásának mérésére használatosak. Tartósan magas vérnyomás, cukorbetegség, vesebetegség, érelmeszesedés, valamint nagyon vastag csukló esetén használata ellenjavallt.

10 Az ujj-vérnyomásmérő kicsi és praktikus. A szisztolés és diasztolés értékeket, valamint a pulzust jelzi. 2 db ceruzaelemmel működik.

11 A csuklón mérő vérnyomásmérők esetén ügyelni kell arra, hogy a csuklót a szívvel megegyező magasságba emeljük. Ellenkező esetben a hidrosztatikus nyomás 20-30 Hgmm-rel is meghamisíthatja a mérést.

12 Vásárlási tanács Vásárlási tanács : figyeljen oda a mandzsetta minőségére! A vérnyomásmérők leggyakoribb meghibásodási oka a mandzsetták szivárgása. Egy garanciaidőn túli mandzsettacsere 2-3 ezer forintba is belekerülhet.

13 Ellenőrizze a hitelesítést igazoló matricát a készüléken! A hitelesítés megtörténtét a hitelesített vérnyomásmérőkön eszközönként elhelyezett tanúsító jel igazolja /Tv. 10.§ (3)/. A törvényben előírt, minden darabon elhelyezhető bélyegzést nem helyettesíti semmiféle, a csomagoláson elhelyezett felirat. Ellenőrizze a hitelesítést igazoló matricát a készüléken!

14 A következő részben arról lesz szó, hogyan mérjük meg helyesen a vérnyomásunkat otthon.


Letölteni ppt "5. rész:Vérnyomásmérők Klikk a folytatáshoz!. Sokan vásárolnak már vérnyomásmérő eszközöket, melyeket lépten-nyomon maguknál hordanak, és amikor kedvük."

Hasonló előadás


Google Hirdetések