Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

SÉF – VETÉLKEDŐ 2011. Séf – vetélkedő 2011 A magyar konyha egyik tájjellegű étele Ez az étel lassan igazi kuriózum lesz, olyan ritkán készítik, pedig.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "SÉF – VETÉLKEDŐ 2011. Séf – vetélkedő 2011 A magyar konyha egyik tájjellegű étele Ez az étel lassan igazi kuriózum lesz, olyan ritkán készítik, pedig."— Előadás másolata:

1 SÉF – VETÉLKEDŐ 2011

2 Séf – vetélkedő 2011 A magyar konyha egyik tájjellegű étele Ez az étel lassan igazi kuriózum lesz, olyan ritkán készítik, pedig hajdan igen népszerű volt. Elkészítése nagyon egyszerű, finom, és nem utolsósorban elég laktató. Régen a szegények eledeleként tartották számon, mert mindennapos volt a fogyasztása. Pénzbe nem került, hiszen a hozzávalót megtermelték a kertben. Magyarország egész területén ismeretes, csak épp máshogy nevezik, vagy kissé másképp készítik el. Önmagában tejföllel meglocsolva, köretként elsősorban vadételekhez fogyaszthatjuk. Ismert túrós változat is, ez most a hagyományos változat sütőben sütve. Hozzávalók a burgonyás alaphoz 500 g hámozott, kockázott burgonya, víz, só, kb. 250 g liszt; a zsíros részhez: 1,5 fej vöröshagyma, 75 g sertészsír, só KÉRDÉS: Mi a neve ennek a magyar tájjellegű ételnek?

3 Séf – vetélkedő 2011 Jégsaláta A jégsaláta levelei ropogósabbak, mint a normál fejes salátának a levelei és szorosabban is simulnak egymásra. Víztartalmuk nagy, ezért levelei nem fonnyadnak egykönnyen. Az íze kellemes, frissítő; a torzsa mellett enyhén kesernyés. A jégsalátát alig kell tisztítani, szinte azonnal konyhakész. Főzve, párolva is fogyaszthatjuk. KÉRDÉS: Miért nevezik ezt a fajta salátát jégsalátának?

4 Séf – vetélkedő 2011 Február 1. A Tisza élővilágának emléknapja A magyar országgyűlés 2000. június 16-án elfogadott határozatának 10. pontjában február 1-jét a TISZA ÉLŐVILÁGÁNAK EMLÉKNAPJÁVÁ nyilvánította. KÉRDÉS: Minek az emlékére kerül sor a Tisza élővilágának emléknapjára?

5 Séf – vetélkedő 2011 Üzenet az űrből Simonyi Károly (Charles Simonyi) dokkolása másnapján mindjárt rádiót ragadott, és egy idézettel üzent minden magyarul beszélőnek. "Sok kérés volt, hogy magyar szó is hangozzon a Nemzetközi Űrállomásról és ezért szeretnék egy néhány szót mondani A cél voltaképp mi is? A cél, megszűnte a dicső csatának, A cél halál, az élet küzdelem, S az ember célja e küzdés maga. Azt hiszem, hogy ezek a szavak nagyon fontosak voltak mindig és nagyon fontosak lesznek a jövőben is. Mindenkit, aki magyarul beszél, tiszta szívemből üdvözlök a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről." KÉRDÉS: Kitől idézett Simonyi Károly?

6 Séf – vetélkedő 2011 Gordon Ramsay Egy amerikai televíziós valóság-főzőverseny házigazdája a skót nemzetiségű szakács és médiaszemélyiség Gordon Ramsay. A műsor az Egyesült Államokban, a FOX televíziós csatornán debütált 2005. szeptember 11-én. KÉRDÉS: Mi a neve Gordon Ramsay valóság-főzőversenyének?

7 Séf – vetélkedő 2011 Wasabi A világon mindenhol használatos krém, a wasabi. Természetesen frissen az igazi és igazán erős Japánban is nagyon drága, és Japánon kívül meg kell elégednünk a tubusos kiszereléssel. Létezik még por alakban is, amit vízzel kell hígítani a fogyasztási állag elérése érdekében. A wasabi elsősorban sushihoz való fogyasztása révén ismert, a makit és a nigirit szójaszósszal elkevert wasabiba mártogatva esszük. Nagyon sokan nem csak mártogatják, hanem a makiba, futo makiba, chirashihoz, sashimire és nigirire kenve is használják. A temaki sushihoz mindenki saját ízlése szerint tesz (hiszen a temaki amúgy is erről szól). Egyedül az inari sushihoz nem használatos a wasabi. Népszerű hozzávalója a soba levesnek, a dashinak (halból készült erőleves féle), és különböző pörkölt magok bevonatához, sőt különböző csokoládékhoz is használják. KÉRDÉS: Mi a wasabi?

8 Séf – vetélkedő 2011 A fiatalság titka A fiatalság titka időtlen idők óta foglalkoztatja az emberiséget, ám csak negyven éve tartja komolyan lázban a kutatókat. Alekszej Olivnyikov orosz biokémikus ugyanis 1971-ben azonosította a telomert, a DNS – ahogy nevezik – cipőtalpát. Ennél a hasonlatnál maradva az ember azért öregszik, mert minden sejtosztódásnál kopik az örökítőanyag cipőtalpa. Ha viszont meg tudnánk sarkalni, akkor az öregedést is el lehetne odázni. BOSTON - Molekuláris szinten sikerült megállítanunk az egerek öregedését – mondta büszkén Ronald DePhino. A Harvard Egyetem biológiaprofesszora génkezeléssel megöregített néhány laboregeret. – Néhány gént kikapcsoltunk, így ezek az egerek már világrajöttük után rohamosan idősödtek. Sorvadt az agyuk, romlott szaglásuk, látásuk, és az emésztőrendszerük sem működött rendeltetésszerűen – magyarázta a szakember, aki természetesen nem várta meg, amíg a koravén egerek kimúlnak végelgyengülésben. DePhino munkatársai négy héten át egy bizonyos fehérjét fecskendeztek az öregített egerekbe, és a csoda megtörtént. A kis rágcsálók újra jól láttak, a szaglásuk is fokozatosan javult, akárcsak az emésztésük, és nőni kezdett az agyuk térfogata. DePhino bejelentette, hogy megkezdik az emberkísérleteket. KÉRDÉS: Az emberiség fiatalsága megőrzése érdekében a kutatásához miért éppen egereken kísérleteznek?

9 Séf – vetélkedő 2011 Csillag a gyümölcsök között Ugyanahhoz a családhoz tartozik, mint a madársóska, azonban egy körülbelül tíz méter magas fán terem. Vastag, összetett fürtjéből, melynek virágai rózsaszínek vagy bíborszínűek, a termés csomókban keletkezik. A trópusi Délkelet-Ázsiából származik, különösen Malajziában ismert, de ma már minden trópusi országban honos. Magyarországba egész évben importálják, elsősorban Brazíliából, de Thaiföldről, Izraelből és Malajziából is. Az igényesebb zöldség-gyümölcs szaküzletekben illetve a hipermarketek gyümölcs részlegein kapható. Ehető az egész termés. Szokásos mérete 10-12 cm, a formája jellegzetes, ovális, a keresztmetszete pedig csillag alakú, három-öt levélérrel A gyümölcsben kimagasló mennyiségben található kálium és C-vitamin, emellett egy kevés vasat és cinket is tartalmaz. Energiatartalma 33 kcal, 138 kJ száz grammonként. Nyersen gyümölcsként, tortára és dekorációként, gyümölcssaláta és kiadós saláták, valamint bólék és italok készítésére használható. Párolva kompótok vagy befőzve zselék, lekvárok alapanyaga lehet. Dél-Kelet Ázsiában a termését, levelét és gyökerét láz, fejfájás, hasmenés, bárányhimlő és egyéb betegségek ellen alkalmazzák.fejfájás bárányhimlő KÉRDÉS: Mi a gyümölcs neve?

10 Séf – vetélkedő 2011 Mustár A legismertebb mustárfajta, sima, világossárga, jellegzetes ízű. A fűszereken kívül fehérbor és must vagy savanyú must (éretlen szőlő leve) felhasználásával készül. Az erős mustármagokat már az ókori Alexandriában is nagy becsben tartották, akkoriban porrá törték, akárcsak a szegfűszeget és a koriandert. Az európaiak már 2000 éve ismerik a mustárt, a nagy fordulatot azonban a frankok császárának, Nagy Károlynak egy 794-ben kelt rendelete hozta. Ebben ugyanis előírta a parasztoknak 89 kerti vetemény, köztük a mustár termesztését. Párizsban 1300-ban már tíz mustárgyáros kereskedő működött. A 14. században a burgundi hercegek úgy vélték, ideje városuk, mustárának minőségéről törvényben rendelkezniük. Előírták, hogy a jó magot hatékony ecetbe kelletik áztatni.” Nincs máshol mustár, csak ebben a városban írta ekkoriban egy kanonok. A mustár népszerűsége azóta töretlen. A mustár történetének következő fontos dátuma az 1937-es esztendő, ekkortól garantálja az elnevezés az előállítás módját. A mustár legfeljebb 28 százalék szárazanyagot tartalmazhat és a benne levő maghéj nem lehet több 2 százaléknál. Ma a francia mustár kilenctizede ebben a városban készül. KÉRDÉS: Mi a város és a mustár neve?

11 Séf – vetélkedő 2011 Olimpiai játékok KÉRDÉS: Mi az olimpiai játékok latin jelmondatának, a „Citius, Altius, Fortius”-nak a jelentése?

12 Séf – vetélkedő 2011 További 5 kérdés

13 Séf – vetélkedő 2011 Az évszázad szakácsa A 20. század egyik legnagyobb szakács ikonja. Született Collonges-au-Mont-d'Or, 1926. –én. A nouvelle cuisine egyik legnagyobb alakja, amely a tradicionális haute cuisine-el szemben az alacsony kalóriatartalomra és a minőségi, friss alapanyagokra koncentrál. 1975-ben megalkotta egy elnöki vacsorára a világhírű soupe aux truffes-t (szarvasgomba levest) az Elysée Palotaban. Azóta a leves Soupe V.G.E. néven szerepel Lyon melletti éttermének étlapján. (V.G.E. Az egykori francia elnök Valéry Giscard d'Estaing monogrammja.) Nagyban hozzájárult az egyetemes gasztronómia fejlődéséhez, megreformálva a szakmát. Több tanítványa is híres séf lett. Eckart Witzigmann például az első német séf, aki három Michelin-csillagot kapott. 1961-ben elnyerte a MOF (Franciaország Legjobb Szakembere) címet, erre a legbüszkébb, pedig azóta több Michelin-csillag birtokosa lett. Munkája elismeréseként, többek között a Becsület Renddel is kitüntették. 1989-ben a Gault Millau kalauz másik három társával egyetemben, az Évszázad Szakácsának választotta. Fő étterme a l'Auberge du Pont de Collonges luxusétterem, Lyon mellett, mely hosszú ideje őrzi három csillagát, amit a Michelin Guide Rouge-tól kapott. Ezen kívül üzemeltet egy bisztróláncot Lyonban melynek üzletei a négy égtáj után lettek elnevezve: Mindegyikük a francia konyha különböző ágaira specializálódott. Fia, Jerome vezeti a Chefs de France nevű éttermet Walt Disney World Epcot parkjában. KÉRDÉS: Az évszázad szakácsa. Megalkotta híres levesét a Soupe V.G.E.-t. Kiről van szó?

14 Séf – vetélkedő 2011 Manneken Pis Pisilő emberke, kiejtése kb. maneken pisz, Brüsszel egyik jelképe, egy kis bronz szökőkút-szobor, amely egy, a kút medencéjébe vizelő kisfiút ábrázol. Az 58 cm magas szobor a Stoofstraat (rue de l'Etuve) és az Eikstraat sarkán, a főtérhez közel található. Egy történet szerint a 14. században idegen sereg ostromolta Brüsszelt. A város már jó ideje tartotta magát. A támadók kitervelték, hogy robbanószereket helyeznek a városfalak alá, egy Juliaanske nevű brüsszeli kisfiú viszont véletlenül észrevette őket. Levizelte a gyújtózsinórt, így megmentette a várost. Január elsejétől fél éven át Magyarország az Európai Unió soros elnöke. Ebből az alkalomból Brüsszel legnevezetesebb turistalátványossága, a Manneken Pis magyaros ruhát öltött. KÉRDÉS: Milyen magyaros ruhát öltött a január elején a Manneken Pis?

15 Séf – vetélkedő 2011 MATEK Az éléskamra egyik polcára felraktunk egy sorba négy üveg lekvárt: egy szilva-, egy barack-, egy eper- és egy töklekvárt. A töklekvár a szilvalekvártól balra került, és nem tettük a sor szélére. KÉRDÉS: Hányféleképpen rendezhettük el a lekvárokat?

16 Bocuse d'Oron a magyar kaviár Franciaországban, a legrangosabb gasztroversenyen mutatkozott be először nemzetközi porondon az Arany Kaviár Gourmet Selection. Az étterem vezetője szerint nagy sikert aratott a sztárséfek körében. Thomas Keller amerikai Michelin-csillagos séf, az amerikai Bocuse d’Or Academy vezetője Nem akárhol állíthatta ki termékét a budapesti Arany Kaviár étterem és Számfira György Békés megyei haltenyésztő, nemcsak arról van szó, hogy kaptak egy standot a lyoni Bocuse d'Or 2011-es verseny rendezőitől, de a legjobb helyen kóstoltathatták a terméket: a VIP lounge-ban, a legnagyobb séfeknek. KÉRDÉS: Milyen halból készül az Arany Kaviár Gourment Selection?

17 Séf – vetélkedő 2011 Legkedveltebb bécsi specialitás Idén ünnepli 178. születésnapját. Megalkotója mindössze 16 éves volt, amikor elkészítette ezt a csodát. A torta azóta is az egyik legkedveltebb bécsi desszertnek számít. Hozzávalók a tésztához: Az étcsokit gőz felett olvaszd fel. Ha már félig kihűlt, keverd össze a porcukorral, a vaníliás cukorral és a vajjal. Egyesével add hozzá a tojássárgákat, és keverd habosra. A fehérjéből verj kemény habot, és add hozzá a kristálycukrot. A sütőporos lisztet szitáld bele a csokis masszába, majd óvatosan forgasd bele a fehérjehabot is. Egy tortaformát vajazz, lisztezz ki, és öntsd bele a tésztát. Süsd körülbelül 40 percig, de az első 20 percben ne nyisd ki az ajtót. Amikor megsült, vágd ketté. Mindkét felét kend meg rumos baracklekvárral. A mázhoz a csokoládét gőz felett olvaszd meg, és keverd össze olajjal. Egy nagyon kevés vizet is tehetsz hozzá, ettől lágy marad. Végül vond be vele az egész tortát, ha pedig megszilárdult, már tálalhatod is. KÉRDÉS: Mi a torta neve?


Letölteni ppt "SÉF – VETÉLKEDŐ 2011. Séf – vetélkedő 2011 A magyar konyha egyik tájjellegű étele Ez az étel lassan igazi kuriózum lesz, olyan ritkán készítik, pedig."

Hasonló előadás


Google Hirdetések