Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MEGJELENÍTŐK BLASKÓ TIBOR TANÁR NEVE: CZUTH ÉVA MÉRNÖKTANÁRNŐ SZENTENDREI MÓRICZ ZSIGMOND GIMNÁZIUM, 2000 SZENTENDRE KÁLVÁRIA ÚT 16.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MEGJELENÍTŐK BLASKÓ TIBOR TANÁR NEVE: CZUTH ÉVA MÉRNÖKTANÁRNŐ SZENTENDREI MÓRICZ ZSIGMOND GIMNÁZIUM, 2000 SZENTENDRE KÁLVÁRIA ÚT 16."— Előadás másolata:

1 MEGJELENÍTŐK BLASKÓ TIBOR TANÁR NEVE: CZUTH ÉVA MÉRNÖKTANÁRNŐ SZENTENDREI MÓRICZ ZSIGMOND GIMNÁZIUM, 2000 SZENTENDRE KÁLVÁRIA ÚT 16

2 A MONITOR A MONITOR A SZÁMÍTÓGÉP FŐ KIMENETI EGYSÉGE. HDMI, VGA VAGY DVI KÁBEL KÖTI ÖSSZE A VIDEÓADAPTERREL. A SZÁMÍTÓGÉP FOLYAMATOSAN KÜLD JELEKET A VIDEÓKÁRTYÁRA, EZUTÓBBI PEDIG ÁTALAKÍTJA EZEKET A JELEKET PIXELLÉ.

3 A MONITOROK FŐ FAJTÁI CRT LCD/TFT PDP

4 CRT MONITOR A CRT (CATHODE RAY TUBE) MONITOR A HAGYOMÀNYOS KATÓDSUGÁRCSÖVES MONITOR. EZ A MONITORTÍPUS KARL F. BRAUN NEVÉHEZ FŰZŐDIK. ELSŐ HIVATALOS BEMUTATÁSÁNAK IDŐPONTJA: 1926. JANUÁR. 26

5 MŰKÖDÉSI ELVE A MONITORBAN EGY KATÓDSUGÁRCSŐ TALÁLHATÓ, ELEKTRONÁGYÚVAL AZ EGYIK VÉGÉN, FOSZFORRAL BEVONT KÉPERNYŐVEL A MÁSIK VÉGÉN. AZ ELEKTRONÁGYÚ EGY EKEKTRONT LŐ KI, MELYET ELEKTROMÁGNESES TÉRREL IRÁNYÍTANAK.

6 AZ ELSŐ MONITOROK EGYETLEN SZÍN ÁRNYALATAIT TUDTÁK MEGJELENÍTENI (MONOKRÓM): A FEKETE-FEHÉR MELLETT A BOROSTYÁN SÁRGA ÉS A ZÖLD SZÍNŰEK IS ELTERJEDTEK VOLTAK.

7 A MODERN CRT MONITOROK ÚGYNEVEZETT SZÍNES KIJELZŐK. 3 ALAPSZÍNÜK A PIROS, A ZÖLD ÉS A KÉK (RGB). EZEKKEL A SZÍNEKKEL AZ ÖSSZES EMBERI SZEM ÁLTAL LÁTHATÓ SZÍN KIKEVERHETŐ. IGAZ, A MAI CRT MONITOROK SZÍNESEK, EZ A TECHNOLÓGIA MANAPSÁG ELAVULTNAK SZÁMÍT.

8 AZ LCD MONITOR AZ LCD (LIQUID CRYSTAL DISPLAY) FOLYADÉKKRISTÁLYOS KÉPERNYŐ. FOLYADÉKKRISTÁLLYAL MÁR 1911 ÓTA KÍSÉRLETEZTEK, ÁM MŰKÖDŐ TÍPUS A `60-AS ÉVEKBEN FORDULT ELŐ ELŐSZÖR.

9 MŰKÖDÉSI ELVE KÉT, BELSŐ FELÜLETÉN MIKRONMÉRETŰ ÁRKOKKAL ELLÁTOTT ÁTLÁTSZÓ LAP KÖZÉ FOLYADÉKKRISTÁLYOS ANYAGOT HELYEZNEK, AMELY NYUGALMI ÁLLAPOTÁBAN IGAZODIK A BELSŐ FELÜLET ÁLTAL MEGHATÁROZOTT IRÁNYHOZ, ÍGY CSAVART ÁLLAPOTOT VESZ FEL.

10 A CSAVART ELHELYEZKEDÉSŰ FOLYADÉKKRISTÁLY KÜLÖNLEGES TULAJDONSÁGA, HOGY A RÁ ESŐ FÉNY REZGÉSI SÍKJÁT ELFORGATJA. HA HÁTUL MEGVILÁGÍTJÁK A PANELT, AKKOR A HÁTSÓ POLARIZÁTORON ÁTJUTÓ FÉNYT A FOLYADÉKKRISTÁLY ELFORGATJA, ÍGY VILÁGOS KÈPPONTOT KAPUNK.

11 A POLÁRSZŰRŐ ELÉ MÁR CSAK EGY SZÍNSZŰRŐT KELL HELYEZNI. ELŐFORDULHAT A GYÁRTÁS TÖKÉLETLENSÉGE MIATT, HOGY A KÉPERNYŐN HALOTT VAGY „BERAGADT” KÉPPONTOKAT TALÁLUNK. EZ A "PIXELHIBA".

12 A TFT MONITOR A TFT (THIN FILM TRANSISTOR) VÉKONYFILM TRANZISZTOR. LCD TECHNOLÓGIÁN ALAPUL, MINDEN EGYES KÉPPONTJA EGY TRANZISZTOR.

13 MŰKÖDÉSI ELVE A TRANZISZTOR A KÉT ÜVEGFELÜLETRE FELVITT ÁTLÁTSZÓ ELEKTRÓDA KÖZÖTT ELEKTROMOS TERET LÉTESÍT, HATÁSÁRA AZ ELEKTRÓDÁK KÖZÖTT ELHELYEZKEDŐ FOLYADÉK KRISTÁLYAI PÁRHUZAMOSSÁ RENDEZŐDNEK, ÍGY NEM ENGEDIK ÁT A POLARIZÁLT FÉNYT.

14 AZ LCD-PANELLEL MEGEGYEZŐ LED-ES, CCFL VAGY EEFL HÁTTÉRVILÁGÍTÁS SZÜKSÉGES A MŰKÖDÉSÉHEZ. „MINDEN TFT LCD, DE NEM MINDEN LCD TFT”.

15 A PDP MONITOR A PDP (PLAZMA DISPLAY PANEL), EGYSZERŰBB NEVÉN PLAZMAKIJELZŐ MŰKÖDÉSE AZ LCD-NÉL IS EGSZERŰBB. A CÉL AZ, HOGY A HÁROM ALAPSZÍNNEK MEGFELELŐ KÉPPONT FÉNYEREJÉT SZABÁLYOZNI LEHESSEN.

16 MŰKÖDÉSI ELVE AKÁRCSAK A CRT-NÉL, A KÉPPONTOK LÁTHATÓ FÉNYT SUGÁRIZNAK KI, MEGFELELŐ HULLÁMHOSSZÚ ENERGIA ESETÉN. A NEON ÉS XENON GÁZOK KEVEREDÉSÉNEK IONIZÁCIÓS KISÜLÉSE KÉSZTETI A KÉPPONT ANYAGÁT SZÍNES FÉNY SUGÁRZÁSÁRA.

17 MIVEL MINDEN EGYES KÉPPONT EGYMÁSTÓL FÜGGETLENÜL VEZÉRELHETŐ, A KÉPERNYŐ VILLÓDZÁSTÓL MENTES. A MONITOR ÍGY AKÁR TÖKÉLETES KONTRASZTARÁNYÚ KÉPET IS ADHAT, BÁRMELY SZÖGBŐL NÉZVE.

18 A MONITOROK FELBONTÁSA A GRAFIKUS FELBONTÓKÉPESSÉGET A FÜGGŐLEGESEN ÉS VÍZSZINTESEN MEGJELENÍTHETŐ KÉPPONTOK ALAPJÁN EGY SZÁMPÁR HATÁROZZA MEG. MINÉL NAGYOBB EGY KÉPERNYŐ FELBONTÓKÉPESSÉGE, A MEGJELENÍTETT KÉPET ANNÁL SZEBBNEK LÁTJUK.

19 MONITOR FELBONTÁSOK

20 A KIJELZŐ FELBONTÓ KÉPESSÉGE FÜGG: A MONITOR TÍPUSÁTÓL A MONITOR ADOTTSÁGAITÓL A GRAFIKUS KÁRTYA TÍPUSÁTÓL A GRAFIKUS FELDOLGOZÓEGYSÉG ADOTTSÁGAITÓL

21 MILYEN TÍPUSÚ MONITOROK VANNAK? HONNAN KAPJA AZ INFORMÁCIÓT A KIJELZŐ? MELYIK 3 ALAPSZÍNRŐL BESZÉLHETÜNK?

22 FORRÁSOK HTTPS://HU.M.WIKIPEDIA.ORG/WIKI/MONITOR


Letölteni ppt "MEGJELENÍTŐK BLASKÓ TIBOR TANÁR NEVE: CZUTH ÉVA MÉRNÖKTANÁRNŐ SZENTENDREI MÓRICZ ZSIGMOND GIMNÁZIUM, 2000 SZENTENDRE KÁLVÁRIA ÚT 16."

Hasonló előadás


Google Hirdetések