Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A televízió. Mi a TV ?  Képek és hangok távoli helyen való együttes vételére szolgáló készülék.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A televízió. Mi a TV ?  Képek és hangok távoli helyen való együttes vételére szolgáló készülék."— Előadás másolata:

1 A televízió

2 Mi a TV ?  Képek és hangok távoli helyen való együttes vételére szolgáló készülék.

3

4 Mikor találták fel?  Ugyan Paul Nipkov Németországban már 1884-ben feltalálta a képfelbontás elvét a róla elnevezett pásztázótárcsával, azonban az első, nagy távolságra vezetéken továbbított televíziós adásra csak 1926-ban került sor London- Glasgow között John Logie Baird skót feltaláló jóvoltából.

5

6 A színes „delta“ képcső  Részei: 1.elektronágyú 2.elektronnyalábok(színenként egy) 3.fókuszáló tekercs 4.eltérítő tekercs 5.anódcsatlakozó 6.maszk a megjelenítendő kép vörös, zöld és kék részének szétválasztásakor 7.foszforréteg vörös, zöld és kék zónákkal 8.a képernyő foszforborítású belső rétegének közelképe  Részei: 1.elektronágyú 2.elektronnyalábok(színenként egy) 3.fókuszáló tekercs 4.eltérítő tekercs 5.anódcsatlakozó 6.maszk a megjelenítendő kép vörös, zöld és kék részének szétválasztásakor 7.foszforréteg vörös, zöld és kék zónákkal 8.a képernyő foszforborítású belső rétegének közelképe

7

8 A TV működése  A televíziózás elve nagyon hasonló a rádióadások elvéhez, "mindössze" abban különbözik, hogy a hangon kívül a kép rögzítését, továbbítását és visszaalakítását is meg kell oldani.

9

10 Modern megjelenítők  Plazma: Kis színes piros, kék és zöld lezárt vákuumcellákban gázok segítségével felvillanásokat állítanak elő.  Liquid Crystal Display: A képernyő piros, kék és zöld üvegablakocskákra van osztva. A képernyő egy fénypolarizáló réteggel van ellátva, ami csak egy irányba polarizálja a fényt. A folyadékkristály úgy van elhelyezve ezekben az ablakokban, hogy merőleges irányba képes polarizálni. Tehát el. vezérlés hatására ezeken az ablakokon a fény az LCD kristályok miatt szabályozható. A megjalenítő mögött egy folyamatos fehér világítás van, ebből a fényből és a ablakok nyitogatásával megjelenik a kép.  Plazma: Kis színes piros, kék és zöld lezárt vákuumcellákban gázok segítségével felvillanásokat állítanak elő.  Liquid Crystal Display: A képernyő piros, kék és zöld üvegablakocskákra van osztva. A képernyő egy fénypolarizáló réteggel van ellátva, ami csak egy irányba polarizálja a fényt. A folyadékkristály úgy van elhelyezve ezekben az ablakokban, hogy merőleges irányba képes polarizálni. Tehát el. vezérlés hatására ezeken az ablakokon a fény az LCD kristályok miatt szabályozható. A megjalenítő mögött egy folyamatos fehér világítás van, ebből a fényből és a ablakok nyitogatásával megjelenik a kép.

11

12 Téma: A TV működése Készítette: Csányi Kinga Köszönöm a figyelmet  2011.02.03. Fizika óra Téma: A TV működése Készítette: Csányi Kinga Köszönöm a figyelmet  2011.02.03. Fizika óra


Letölteni ppt "A televízió. Mi a TV ?  Képek és hangok távoli helyen való együttes vételére szolgáló készülék."

Hasonló előadás


Google Hirdetések