Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Felszívódás zavarai. I. Maldigestio (preabsorptív-secunder felszívódási zavar) 1. A táplálék és az emésztőnedv elégtelen keveredése következtében, pl.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Felszívódás zavarai. I. Maldigestio (preabsorptív-secunder felszívódási zavar) 1. A táplálék és az emésztőnedv elégtelen keveredése következtében, pl."— Előadás másolata:

1 Felszívódás zavarai

2 I. Maldigestio (preabsorptív-secunder felszívódási zavar) 1. A táplálék és az emésztőnedv elégtelen keveredése következtében, pl. Billroth-II. szerinti gyomorresectio után. 2. Az emésztőnedvek relatív vagy absolut elégtelensége miatt hasnyálmirigy, vagy májbetegség esetén.

3 Felszívódás zavarai II. Malabsorpcios syndroma (primer felszívódási zavar) 1. Vékonybél nyálkahártya funkciózavara - sprue syndroma 2. A vékonybél keringésének elégtelensége-tbc, Hodgkin kór, érelzáródás 3. A felszívó felület csökkenése, bélfalkárosodás-Crohn betegség, amyloidosis 4. A vékonybél stasis: abnormis bélflóra kialakulása, diverticulosis 5. A felszívó felület csökkenése bélresectio után

4 Felszívódási zavar következményei és tünetei 1. Fehérje felszívódás csökkenése: hypalbuminaemia Következménye: oedema (vizenyő) ascites (hasvíz) amenorrhoea (menstruáció elmaradása) Vizsgálat:jód 131-el jelzett albumint itatnak a beteggel az izotóp anyag kiürülését követik a székletben és vizeletben

5 Felszívódási zavar következményei és tünetei 2. Zsírfelszívódás csökkenése: zsírszéke lesz a betegnek - steatorrhoea Következménye: kalóriavesztés, súlycsökkenés, gyengeség, hasmenés, víz-elektrolit vesztés, hasi görcsök, hypocalaemia miatt tetania, zsírban oldódó vitaminok felszívódása csökken - A, D, E, K - vitaminok hiánya Vizsgálat:jód 131-el jelzett triolein és olajsav meghatározás, ha mindkettő kóros, vékonybél felszívódási zavar van, ha az olajsav normális, a triolein kóros, akkor hasnyálmirigy betegségről van szó

6 Felszívódási zavar következményei és tünetei 3. Szénhidrát felszívódási zavar: Következménye: kalóriavesztés, súlycsökkenés Vizsgálat:d-xilóz-terhelés (5 g xilózt elfogyaszt, 5 órán át gyűjtött vizeletből meghatározzák a kiürített mennyiséget)

7 Felszívódási zavar következményei és tünetei 4. Vízben oldódó vitaminok felszívódása csökken: B 1 pl. ideges, étvágytalan, álmatlanság B 2 nyelvégés, B 3, B 5 szájnyálkahártya hámlás Sprue (gluten) enteropathia: a gyermekkori coeliakia felnőttkori manifesztációjának tartják. Ez a betegség kis gyermekeken is előforduló felszívódási zavar. Észrevették, hogy a gyerekek tünetmentessé válnak, ha étrendjükből a búza- és rozslisztből készült ételeket kihagyják. Feltételezés, hogy a gluten és a belőle kioldható gliadin, (a gabonafélék nagymolekulájú fehérjéje), ilyen betegeknél specifikus peptidase hiány miatt nem tud hidrolizálódni, így a glutentartalmú peptidek felgyülemlenek, és ezek okozzák a bélnyálkahártya megbetegedését.

8 Felszívódási zavar következményei és tünetei A másik elképzelés, hogy gluten hatására antigen-antitest reakció játszódik le az ilyen betegek szérumában és a bélephitel sejtjein, mely károsítja a bélnyálkahártyát. Klinikai kép: Steatorrhoea, nagy térfogatú, kenőcsös küllemű, szürkés színű, bűzös székletürítés, lényeges testsúlycsökkenés, gyengeség. Diagnózis: Jejunumbiopsia Szövettan: Hyperregeneratív atrophia, a sejtvesztés megsokszorozódik és csökkent a felszívó felszín. Gliadin, endomyozium, szöveti transglutaminaz elleni antitest meghatározás

9 Felszívódási zavar következményei és tünetei Therápia: Gluten tartalmú tápanyagok kiiktatása. Tilos a búza, rozsliszt, árpa, mustár fogyasztása, kenyeret keményítőből és burgonyából készítsen, használhat kukorica lisztet, rozslisztet, rizst, Coelipan (glutenmentes kenyérlisztporkeverék) Ételek dúsítására hsználhat Cosilat gyógytápszert, mely gluten és laktózmentes szénhidrát, magas biológiai értékű fehérjét tartalmaz. MCT középláncú triglicerid.

10 Felszívódási zavar következményei és tünetei Parenteralisan: substitutio mindazt bejuttatni a szervezetbe, ami az elégtelen felszívódás miatt hiányzik: Aminosol, Infusamin, albumin, ADEK-vitaminok, kalcium, elektrolitpótlás Prednisolon intermittálva kis adagban, hosszú ideig ne adkuk secundaer hypadrenia lehetősége miatt. Vas-készítmény, B 12 Prognózis: Évek múlva a boholyatrophia helyén malignus lymphoma, reticulosisok alakulhatnak ki, főleg azoknál, akiknek spure-ja több mint 10 éve áll fenn és nem tartották a lutenmentes diétát.


Letölteni ppt "Felszívódás zavarai. I. Maldigestio (preabsorptív-secunder felszívódási zavar) 1. A táplálék és az emésztőnedv elégtelen keveredése következtében, pl."

Hasonló előadás


Google Hirdetések