Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 Gazdasági válság és könyvvizsgálat Lázár Juli. 2 Fő változás a BIZONYTALANSÁG.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 Gazdasági válság és könyvvizsgálat Lázár Juli. 2 Fő változás a BIZONYTALANSÁG."— Előadás másolata:

1 1 Gazdasági válság és könyvvizsgálat Lázár Juli

2 2 Fő változás a BIZONYTALANSÁG

3 3 Válság hatása a cégekre Válság hatása a cégekre Piaci helyzetben változás: - kevesebb megrendelés - termelés visszaesése - beszerzési piacok szűkülése Erőforrásokra-gazdálkodásra: - beruházások halasztása - készletek felélése - vevői fizetések csúszása - hitelfeltételek betartása …

4 4 Hatás a könyvvizsgálatra : - bonyolult könyvvizsgálat - szakmai megítélés fontossága -szakértők bevonása - KONZULTÁCÓ

5 5 Nincs változás a könyvvizsgálat módszertanában, DE az ügyfeleink körülményei és kockázatai jelentősen megváltoztak: - Likviditási gondok - Vállalkozás folytatásának elve csorbul

6 6 Likviditási kockázat - Likvid eszközök szerkezetében (hitelkamat, tőketörlesztés) - Adósok fizetőképességének romlása – saját likviditás - Anyavállalati kölcsön és/vagy banki hitel meg nem hosszabbítása

7 7 Könyvvizsgálati terv – likviditás minősítéséhez –: (felmérés, értékelés) - Finanszírozás, hitelek - Befektetések, értékpapírok, saját részvény - Nagy szállítói, vevői függőség - Folyamatban lévő nagyobb beruházások - Mennyire érzékeny az iparág, amelyben a cég tevékenykedik (pl. építőipar, autóipar) - Potenciális leépítések, várható elbocsátások a cégnél - Vállalt kezesség, garancia, ha igen, akkor milyen iparágban tevékenykedik az a cég, aki mögött ő kezes,

8 8 Értékeljük, hogy megmarad-e az ügyfél kockázati besorolása, vagy merültek-e fel új rizikók. Felmerül-e kétség a vállalkozás folytatásával kapcsolatban ?

9 9 Audit terv: (Ha a vállalkozás folytatását veszélyeztető tényekre utaló jelek mutatkoznak) - prognosztizált pénzáramlások bekövetkezési valószínűsége elég biztos-e - kölcsönszerződések megállapodások megsértése - folyamatos működés fenntartására vonatkozó feltételek - szállítók kifizetése - kötelező céltartalék képzés - beruházások finanszírozása a prognózis időszakra fenntartható-e - megváltozott piaci feltételek – pl. készletek eladási árának csökkenése….

10 10 Audit terv kiegészítése B ecsléssel, ha az értékelés változott az előző időszakhoz képest: Pl. peres ügyek megítélésében, vevő értékvesztés képzésben, értékcsökkenési kulcsok megváltoztak, készültségi fokok becslésében, potenciális céltartalék végkielégítésre… A tavalyi évihez képest változott-e Számviteli politikában a jelentőség mértéke, illetve a tartósság definíciója.

11 11 Jelentős bizonytalanság esetén szükséges: - A vezetésnek a vállalkozás folytatására vonatkozó értékelése alapján végrehajtandó jövőbeni intézkedéseire készített tervek (mérlegforduló naptól számított tizenkét hónapos időszakra vonatkozó) - elegendő és megfelelő könyvvizsgálati bizonyítékot kell beszerezni annak megállapítására, hogy fennáll- e a lényeges bizonytalanság, - a vezetés nyilatkozata a tervezett jövőbeni intézkedésekre vonatkozóan.

12 12 Kiegészítő mellékletben bemutatni: Számviteli politika változását Rizikók nevesítését Bizonytalanságokat

13 13 Könyvvizsgálói következtetések, jelentés Lényeges bizonytalanság áll fenn, ha a lehetséges hatás mértéke akkora, hogy a könyvvizsgáló megítélése szerint a bizonytalanság jellegét és következményeit egyértelműen közzé kell tenni ahhoz, hogy a pénzügyi kimutatások prezentálása ne legyen félrevezető. Ami nem került bemutatásra a kiegészítő mellékletben a hitelesítő záradékban konkrétan utalnia kell arra a gazdálkodónak a vállalkozás folytatására vonatkozó képességével kapcsolatban.

14 14 Ha a vállalkozás folytatása jelentős bizonytalansággal jár, ÉS ezt a beszámolójában a vállalkozás megfelelően bemutatta, akkor a könyvvizsgálónak a könyvvizsgálói jelentésében elég erről egy - tiszta záradékot - figyelem felhívást tennie.

15 15 Ha a vállalkozás folytatása jelentős bizonytalansággal jár, DE ezt a beszámolójában a vállalkozás nem megfelelően mutatta be, akkor a könyvvizsgálónak korlátozott könyvvizsgálói záradékot kell kiadnia.

16 16 Ha a vállalkozás folytatása jelentős bizonytalansággal jár és a vezetés a beszámolóban félreérthetően és hiányosan – mutatta be a működés fenntarthatóságára vonatkozó pozitív feltételezéseket, a könyvvizsgálói záradék elutasító lesz.

17 17 Köszönjük figyelmüket!


Letölteni ppt "1 Gazdasági válság és könyvvizsgálat Lázár Juli. 2 Fő változás a BIZONYTALANSÁG."

Hasonló előadás


Google Hirdetések