Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Oravecz Imre: Távozó fa Kreatív versfeldolgozások.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Oravecz Imre: Távozó fa Kreatív versfeldolgozások."— Előadás másolata:

1 Oravecz Imre: Távozó fa Kreatív versfeldolgozások

2 1. Oravecz Imre: Helyreállítás 1. lépés: kellő számú férfi és nő feltámasztása, 2. lépés: porták létrehozása istállóval, ólakkal, szérűvel, 3. lépés: lovak, tehenek, aprójószág vásárlása, 4. lépés: ekék, boronák, vetőgépek beszerzése, 5. lépés: a szemét összegyűjtése és elszállítása Dolyinából, 6. lépés: a feketefenyő-erdő eltávolítása a Verőből, 7. lépés: a trenka- és galagonyabokrok kiirtása az Árnyékon, 8. lépés: a nádas visszaalakítása kaszálóvá a Farban, 9. lépés: a Juhászék-féle akácos pótlása a Verő közepén, 10. lépés: a dűlőút visszahelyezése az Árnyék felőli oldalra,

3 11. lépés: a Verő, az Árnyék, a Fenék felszántása, 12. lépés: búza, árpa, rozs, zab vetése a Verőben, 13. lépés: kukorica, krumpli, bab ültetése az Árnyékon, 14. lépés: konyhakertek létesítése az Aljban, 15. lépés: szőlő telepítése Verőtetőn, 16. lépés: a patak megtisztítása és kimélyítése, 17. lépés: kosárnak való sárga fűzvessző nevelése a patak partján, 18. lépés: a Juhászék-féle akácos benépesítése gerlékkel, 19. lépés: a dűlőút földjének porrá tapostatása a kondával, 20. lépés: hétéves énem megjelentetése a dűlőúton, amint uborkáért megy a konyhakertünkbe.

4 Helyreállítás – diák verzió 1.lépés: nagypapám feltámasztása 2.lépés: a borospince lomtalanítása 3.lépés: a beton feltörése, szőlőlugas visszaültetése 4.lépés: egerek, muslicák, denevérek betelepítése 5.lépés: nagypapa gumicsizmájának visszaállítása a verandára 6.lépés: a muskátlik visszaültetése nagymama kertjébe 7.lépés: az elhagyott szomszéd telek megtisztítása a parlagfűtől 8.lépés: A Szél Kálmán tér átnevezése Moszkva térré 9.lépés: padláson a darázsfészek helyreállítása, darazsak betelepítése 10.lépés: ötéves énem a pincelejárónál, amint Turbó rágó reményében nagypapa felé tart

5 2. Oravecz Imre: Fordított halotti beszéd a jövőből Intertextualitás: Márai Sándor, Kosztolányi Dezső Szokatlan vershelyzet Groteszk humor Idősíkok egymásra játszatása

6 Képek csoportmunkához

7

8

9

10

11

12 3. Oravecz Imre: Utoljára Ráhangoló videó:

13 József Attila: (Talán eltűnök hirtelen…)

14 Utoljára Utoljára álmodsz, utoljára kelsz fel, utoljára lépsz ki az udvarra, utoljára süt rád a nap, utoljára vetsz árnyékot a földre, utoljára veszel ételt magadhoz, utoljára hozod haza a kisfiad, utoljára gondolsz a nagyfiadra, utoljára írsz verset, utoljára olvasol Kosztolányit, utoljára mégy az erdőre,

15 utoljára szívod be a csertölgy illatát, utoljára jut eszedbe anyád, utoljára idézed fel magadban a nőt, kivel együtt kellett volna élned, utoljára túrázol a sivatagban, utoljára hallod a kojotok üvöltését, utoljára ülsz ki este a teraszra, utoljára látod Arkturuszt az égen, utoljára érzel fájdalmat, utoljára veszel levegőt, utoljára küld szíved vért az agyadba, utoljára szembesülsz a véggel, már minden év, nap, óra az utolsó.

16 Utoljára – diák verzió Utoljára sétálsz végig a Margit körúton, utoljára töltöd fel a telefonodat, utoljára posztolsz szelfit a hátsó padból, utoljára marad el az első órád, utoljára eszel paradicsomlevest... (stb.)

17 4. Oravecz Imre: Csillag Ráhangoló videó:

18 Péterfy Bori és a Love Band: Délelőttök a kádba’

19 Csillag Szeretete csillag magányom éjszakájában.

20 Átiratok: Szeretete csipkebogyó magányom tüskés ágbogán. Szeretete mazsola magányom száraz kalácsában. Szeretete szénsav magányom unalmas ásványvízében. Gyűlölete hajszál napjaim kihűlt levesében. Irigysége túlcsordult citromlé életem forró teájában. Közönye kispórolt cukor hétköznapijaim állott kávéjából.

21 5. Oravecz Imre: Gőg – ráhangolás: Tételmondatok: A mai általános iskolások butábbak és neveletlenebbek, mint amilyenek a mostani középiskolások voltak annak idején. A mai 12 évesek szörnyű képeket posztolnak az Instagram-on. A 70-es, 80-as években születettek intelligensebbek és kulturáltabbak, mint a mai középiskolások.

22 Az okostelefonoktól elhülyülnek a fiatalok. A fiatalok nehezen boldogulnak internet nélkül. Akik könyveket olvasnak, okosabbak, mint akik interneteznek. Akik interneteznek, okosabbak, mint akik könyveket olvasnak. Régen jobban odafigyeltek egymásra az emberek.

23 Gőg Számítógépeink, szervátültetéseink, internetünk ellenére milyen időszerűtlennek, elmaradottnak, avíttnak gondolnak majd bennünket, kik ötven, száz év múlva élnek, és mi is így tekintünk nagyapáink, dédapáink nemzedékére, kik feltalálták az autót, a penicillint és az atomreaktort, ugyanolyan lekicsinylően, felsőbbrendűen, pedig az ember már évezredek óta készen van, ma olyan, mint volt tegnap, holnap olyan lesz, mint volt tegnapelőtt, csak az eszközei, a szerszámai változnak, milyen igazságtalan, buta és méltatlan ez a magatartás.

24 Slammerek az Új Nemzedékről (Pion István)

25 Slammerek az Új Nemzedékről (Kemény Zsófi)

26 Slammerek az Új Nemzedékről (Süveg Márk Saiid)

27 6. Oravecz Imre: Nyelvújítás Ráhangoló videó:

28 Heidl György-Lovasi András -Lackfi János: Véletlen

29 Nyelvújítás Új szavakat ötlünk ki, ki követelőzik, erőszakoskodik, az berzál, mikor érkeztünkre örömükben nyüszítenek a kutyák, akkor szünnyögnek, a macska az ajtó előtt nem nyávogással hívja fel a figyelmünket, hogy egeret fogott, hanem mesnyákolással, kedvenc őshüllőnket, a terranodont nerratodonra kereszteltük, a játékot tájékra változtattuk volna, ha nem lenne már foglalt, a válással nem sokat teketóriáztunk, egyszerűen megfordítottuk, és a még ellenszenvesebb sáláv lett belőle, az apánál, anyánál ez a módszer alkalmazhatatlannak bizonyult, az otthon szóról még gondolkodunk, ez egy különleges eset, az újnak egyszerre kell kifejeznie, hogy egyikünknek kettő is van, másikunknak meg egy se.

30 7. Oravecz Imre: Fekete fácán Sejtelmem sincs, élettanian miként lehetséges, miféle mutáció vagy mi eredménye, de a Tarna-parti fácánok közt van egy fekete tyúk is, termetre, alakra ugyanolyan, mint a többi fácántyúk, és ugyanúgy is mozog, viselkedik, de teljességgel fekete, talán csak óvatosabb, mert időről időre kiválik közülük, és bemegy a sűrű avarba, aztán kisvártatva megint előjön, és tovább bóklászik velük, míg távcsővel meg nem figyeltem, azt hittem, varjú vagy holló.

31 Horváth Kristóf: A Tudás 6alom


Letölteni ppt "Oravecz Imre: Távozó fa Kreatív versfeldolgozások."

Hasonló előadás


Google Hirdetések