Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

For learning and competence Tantervi reform 2016 és hitoktatás Finnországban Pekka Iivonen (Finland) Cousellor of Education Finnish National Board of Education.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "For learning and competence Tantervi reform 2016 és hitoktatás Finnországban Pekka Iivonen (Finland) Cousellor of Education Finnish National Board of Education."— Előadás másolata:

1 For learning and competence Tantervi reform 2016 és hitoktatás Finnországban Pekka Iivonen (Finland) Cousellor of Education Finnish National Board of Education (FNBE)

2 For learning and competence Finnország- hol is van?

3 For learning and competence Vallások Finnországban 72 % Evangélikus- Lutheránus, 1.1 % Orthodox, 1.2 % Iszlám (gyorsan növekedik…), 1.2 % Más vallások (Zsidó stb.), 24 % Felekezeten kívüli.

4 For learning and competence A Finn oktatási rendszer

5 For learning and competence A Finn oktatási rendszer igazgatása Parlament Oktatási és kultúrális minisztérium Nemzeti Oktatási Tanács (FNBE) Okatási szolgáltatók (A helyi hatóságok) Önkormányzatok, Önkormányzatok szövetsége, Magánszervezetek Okatási szolgáltatók (A helyi hatóságok) Önkormányzatok, Önkormányzatok szövetsége, Magánszervezetek Iskolák és más oktatási intézmények Állami regionális szervezetek 5

6 For learning and competence A tanterv megvalósitásának szintjei Iskolai szint Oktatási szolgáltatói szint (Helyi hatóságok) Nemzeti szint Pedagógiai program Célok az iskolai kultúra fejlesztése érdekében A tanterv megvalósitása Stratégiai vezetés és irányitás Döntések a helyi tantervvel kapcsolatban Szervezet, finanszírozás, megfigyelés és a helyi erőfeszítés Nemzeti alap tanterv Oktatási törvények és rendeletek, kormányrendeletek Oktatási irányelvek Oktatási és kutatási fejlesztési tervek 6

7 For learning and competence Hitoktatás Finnországban

8 For learning and competence Hitoktatás Finnországban A hitoktatást az állami egyház nyújtja Finnországban ez az Evangélikus-Lutheránus egyházat jelenti A hitoktatás Finnországban nem felekezeti, a hitoktatóknak nem kell hogy tagjai legyenek valamelyik egyháznak vagy közösségnek A hitoktatást képesitett tanárok végzik, amihez felsöfoku végzettség szükséges.

9 For learning and competence Hitoktatás Finnországban A tanulóknak lehetöségük van hitoktatást kapniuk a saját vallásuk/felekezetük szerint, amennyiben az be van jegyezve Finnországban Legalább három diák szükséges ahhoz, hogy az oktatási szolgáltató külön hitoktatást kínáljon A Nemzeti Oktatási Tanácsnak el kell fogadnia a külön hitoktatásnak a tantervezetét Az orthodox hittant és az etikát (szekuláris) automatikusan felajánlják az oktatási szolgáltatók, amennyiben az iskolában van három diák, akik ezt igénylik. Más vallásokhoz (Iszlám stb.) szülöi kérelem szükséges.

10 For learning and competence Hitoktatás Finnországban A hitoktatáshoz nem tartozik vallási rituálé az iskolákban (például imádkozás) Valamilyen vonatkozások (például egyházi énekek) oktatási célból mégis jelen vannak A hitoktatás kiindulási pontja: saját hagyományaink és a hagyományok képviselve a környezetünkben

11 For learning and competence Hitoktatás Finnországban A Téma Finnországban 11 külön tanterv létezik a hitoktatáshoz A hitoktatás kötelezö az alapfokú oktatásban (7- 15/16 évesig), valamint a középiskolában is (15/16 - 18/19 évesig). A szakképzésben nincs elöirás a hitoktatással kapcsolatban A dikákoknak (18/19 évesen) lehetöségük van érettségizniük hittanból/vallástanból.

12 For learning and competence Hitoktatás Finnországban A Finn hitoktatás az iskolákban tiszteletben tartja a diákok személyes hitéletét, ezért nem felekezeti A hittan kötelezö tantárgy Finnországban, mível erösiti a gyermek indentitásának fejlödését és szélesíti annak világnézetét. Ez egy jó alapot ad a kultúrák közötti párbeszédhez is.

13 For learning and competence Hitoktatás Finnországban Az alap és a középfokú oktatásban következök a célkitüzések: Megismertetni a diákokat a saját vallásukkal és annak sokszínüségével Megismertetni a Finn spirituális hagyományokat a dikákokkal Más vallások megismerése Segíteni a tanulót, hogy megértse a vallások kultúrális és emberi jelentöségét Megérteni a vallás etikai dimenzióját Megérteni a vallás és a kultúra közötti kapcsolatot Bátoritani a diákokat a valláson belüli és vallások közötti párbeszédre.

14 For learning and competence Hitoktatás Finnországban/ A tantárgy feladata az alap oktatásban A hittannak, mint tantárgynak, az a feladata, hogy alap ismereteket nyújtson a diákoknak, függetlenül a diák vallásától vagy világnézetétöl. A tantárgy megismerteti a diákokkal a vallást, mint jelenséget, és bemutatja ennek a sokszínüségét. A hitoktatáson keresztül a diákok megismerik a vallási hagyományokat és világnézeteket Finnországban és az egész világban. A tantárgy elösegíti a vallás és a kultúra közötti kapcsolat megértését és a vallás és a világnézet soknyelvüségét. A hitoktatás széleskörü információt nyújt a tanulóknak és segiti azokat megérteni a témával kapcsolatos beszélgetéseket és vitákat.

15 For learning and competence Hitoktatás Finnországban/ A tantárgy feladata az alap oktatásban A dikákokat kritikus gondolkozásra tanítják, hogy alaposan tudják vizsgálni a vallásokat és világnézeteket sok szempontból. A hit és a tudomány közötti kapcsolat, a nyelvezet, a szimbólikum és a vallások legföbb karakterei ismertetése is megvan említve a tantervben. A tanterv felkésziti a diákokat vallási és filozófiai párbeszédre és arra bátoritja öket, hogy tiszteljék az életet, az emberi méltóságot és mindent, amit Ök vagy mások szentnek és sérthetetlennek tartanak.

16 For learning and competence Hitoktatás Finnországban/ A tantárgy feladata az alap oktatásban A diákok megismerkednek a saját,- és más vallásoknak az etikai gondolataival és arra vannak bátorítva, hogy személyes véleményüket megtudják fogalmazni az etikai kérdésekben. A tanterv elösegíti a dikákoknak az önismeretének, önelfogadásának valamint az életvezetési képességeinek fejlödését. A tanterv alap épitöanyagokat nyújt a diákok identitásának és a világképének kiépitéséhez. A hitoktatásnak a tanterve a diákok világpolgárrá és a saját közösségeinek felelös tagjaivá vallást támogatja.

17 For learning and competence Hitoktatás Finnországban/ A tantárgy feladata az alap oktatásban Core Curriculum for Religion Education in Basic Education 2014Education

18 18 (2016- elött) Alapfoku oktatásSzint 1 – 2Szint 3 -6Szint 7 - 9 Hittan/etika2 (2)5 (6)3 (3) Középiskola Hittan/etika2 (3)4 (2) Distribution of lesson hours

19 For learning and competence A hitoktatás kihívása a nyelv:

20 For learning and competence Hitoktatás Finnországban A tanárok Az alsótagozatban (1-6 osztály) az osztályfönök tanítja szinte az összes tantárgyat az osztálynak, beleértve a hittant is. A felsötagozatban (7-9 osztály) és gimnáziumban (10-12 osztály) minden tantárgynak saját oktatója van, így a hittannak is. A tanári képesités az egyetemeken történik Finnországban

21 For learning and competence Az iskolának és az egyháznak az együttmüködése Az iskolák és az egyházak közötti együttmüködést négy kategóriára lehet osztani: Iskolai tanórába épitve Iskolai ünnepségeken való részvétel Vallási ceremóniák, pl. Konfirmáció, egyházi ünnepek Lelki és szellemi támogatás a diákok jóllétének segitése érdekében

22 For learning and competence Köszönöm a figyelmüket!


Letölteni ppt "For learning and competence Tantervi reform 2016 és hitoktatás Finnországban Pekka Iivonen (Finland) Cousellor of Education Finnish National Board of Education."

Hasonló előadás


Google Hirdetések