Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kommunikáció és konfliktus- kezelés a házasságban Mihalec Gábor Adventista Családi Szolgálatok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kommunikáció és konfliktus- kezelés a házasságban Mihalec Gábor Adventista Családi Szolgálatok."— Előadás másolata:

1 Kommunikáció és konfliktus- kezelés a házasságban Mihalec Gábor Adventista Családi Szolgálatok

2 Mi jut eszünkbe, ha azt halljuk, kommunikáció?  Elavult az internet-szolgáltatásunk  Melyik kábeltévé csomag tartalmazza a legtöbb csatornát?  Elértem már a havi 40 ingyen sms-t?  Fenn vagy az iwiw-en?  Van skype-od?

3 A szó eredeti jelentése  A latin COMMUNIO szóból származik, amelynek jelentése KÖZÖSSÉG.

4 A kommunikáció meghatározása tehát:  „Két személy beszélgetése, amely közösséget formál és szabályoz.” (Andreas Bochmann)

5 Megközelítési módok:  John Gray: Mars és Vénusz

6 Megközelítési módok:  Friedamann Schulz von Thun: Négy füllel hallani üzenet információ önfeltárás kapcsolat felhívás Példa: A feleség vezet, közben a férj azt mondja neki: „Piros a lámpa.”

7 Megközelítési módok:  Eric Berne: Tranzakció analízis Sz Gy F

8 Néhány példa: Sz Gy F Sz Gy F Férj: Mennyi az idő? (F) Feleség: Öt perc múlva tíz. (F)

9 Néhány példa: Sz Gy F Sz Gy F Férj: Mennyi az idő? (F) Feleség: Mi van, neked nincs órád? (Sz)

10 Néhány példa: Sz Gy F Sz Gy F Feleség: Drágám, kenjek neked még egy szelet kenyeret? (Sz) Férj: Ó igen, sok lekvárral! (Gy)

11 Megközelítési módok:  John Gottmann: A szeretetlaboratórium A boldog párok kommunikációjában a dicséret, bók, elismerés, megerősítés, kedveskedés, valamint a kritika, helyreigazítás, letolás aránya 5:1.

12 Megközelítési módok:  Gary Chapman: Az öt szeretetnyelv

13 Ön milyen nyelvet beszél? Szeretetünk kifejezésében sokszor nem ugyanazt a nyelvet használjuk és ebből számos félreértés adódhat egy házasságban.

14 1. Elismerő szavak „Olyan örömmel nézek ki a kertbe, amióta levágtad a füvet.” „Te készíted a legfinomabb töltött káposztát az egész földkerekségen.” „Nagyon jól esett, hogy nem felejtettél el hazafelé beugorni a boltba mosóporért.” „Büszke vagyok arra, hogy egy ilyen talpraesett, határozott férjet tudhatok magam mellett.”

15 2. Együtt töltött idő E szeretet-nyelv gyakorlására jó alkalmat adhat, ha egy meghatározott időpontban minden nap leülünk és elmesélünk egymásnak három dolgot, ami aznap történt velünk.

16 3. Ajándékozás Egy apró figyelmesség, amivel ma is azt érezteti vele: „Gondoltam rád, fontos vagy nekem.”

17 4. Szívességek Olyan tevékenységet tegyünk a másikért, amelyet ha nagyon akarnánk, meg is úszhatnánk!

18 5. Testi érintés Lehet kézfogás, simogatás, ölelés, csók, szexuális együttlét... Nem összetévesztendő számos férfi kiolthatatlan szex-éhségével!

19 A szeretet-nyelvek terén nagyon sokan követik el azt a hibát, hogy házas- társuk iránti érzelmeiket azon a nyelven próbálják kifejezésre juttatni, amelyen maguk is veszik a szeretet jeleit. Így előfordul, hogy egy elismerő szavakból értő férj elhalmozza a feleségét szebbnél szebb bókokkal, holott neki inkább arra volna szüksége, hogy a férje időt szánjon rá.

20 1. Fejezze be a következő mondatot: „Akkor érzem a legjobban, hogy szeretsz, amikor…” 2. Beszéljék meg, hogy a következő héten egymás szeretet-nyelvéhez igazodva milyen módokon fogják kifejezésre juttatni egymásnak az érzelmeiket. Gyakorlat:

21 Két technika: Átírás: beszélgetőtársunk szavainak visszatükrözése Benyomás leellenőrzése: beszélgetőtársunk nem verbális jelzéseinek visszatükrözése

22 Zsuzsi: „Hiába beszélünk meg bármit is, úgyis mindig a saját fejed után mész!” Dani: „Azt akarod mondani, hogy minden megegyezésünket felrúgok és csak azt teszem, amit én jónak látok?” (Átírás) Dani: „A hangsúlyodból úgy érzem, haragszol rám, amiért eltértem a megállapodásunktól. Jól látom?” (Benyomás leellenőrzése)

23 1. Írjon fel három olyan dolgot, amit szeretne, ha társa a jöv ő ben gyakrabban tenne az ön kedvéért. 2. Egymás után mondja el partnerének a kívánságait. 3. Partnere hallgassa meg egyenként a kívánságait és az átírás technikájával tükrözze vissza azokat. 4. Reagáljon egy-két szóban, hogy partnere jól értette-e meg a kívánságát. 5. Most cseréljenek. Mondja el partnere a kívánságait és ön tükrözze vissza azokat. 6. Gondolkodjanak el együtt azon, hogyan tudnák a következ ő héten egymás kívánságait teljesíteni. Gyakorlat:

24 A házasság nem csak gyermeknevelést, mosogatást, f ű nyírást és szeretkezést jelent, hanem azt is, és első sorban azt, hogy két ember egy közös életet valósít meg magának. Egy életközösséget, amelyben a pár megteremti a saját kultúráját, amelyben tisztelik egymás céljait és értékelik az őket egymással összekötő szerepeket. Minek ez a nagy felhajtás?

25 A legtöbb veszekedés tétje nem az, hogy ki viszi le a szemetet, vagy ki mosogat el vacsora után. Ezek a mindennapi kis konfliktusok csak a jéghegy kilátszó csúcsai. A jéghegy víz alatti részét az teszi ki, hogy a házastársak támogatják-e egymás reményeit, vágyait, törekvéseit és megtalálják-e közös életük közös célját. Igazi összhang a társunkkal

26 Párok egymás között: Hogyan teremthetünk a kapcsolatunkban olyan légkört, amelyben őszintén megoszthatjuk egymással meggyőződéseinket, álmainkat és céljainkat? Mi segíti, és mi akadályozza az ilyen légkör kialakulását?

27 Gyakorlat: 1.Fogjanak mindketten egy-egy papírlapot, és írják fel, hogy tíz év múlva hol szeretnének tartani. 2. Cseréljék ki egymással a papírlapokat és nézzék meg partnerük céljait. 3. Partnerük céljainak ismeretében beszéljék meg egymással a következő pontokat: - Hogyan látom önmagamat partnerem terveiben? - Mit várunk együtt az életünktől? - Egyéni céljaink mennyiben illeszkednek be a közös életcéljainkba? - Mit tehetünk együtt és külön-külön a kit ű zött célok megvalósításáért?

28 Mit tegyünk, ha fasírtban vagyunk egymással?  Konfliktuskezelés 10 lépésben

29 Köszönöm a figyelmet!  Szeressék egymást!  Vigyázzanak egymásra!  Nevettessék meg egymást!


Letölteni ppt "Kommunikáció és konfliktus- kezelés a házasságban Mihalec Gábor Adventista Családi Szolgálatok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések