Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ökológia állattenyésztésünk értékei és felhasználási lehetőségei versenyképességünk növelése céljából Seregi J. – Holló G. – Holló I. – Repa I. Mosonmagyaróvár,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ökológia állattenyésztésünk értékei és felhasználási lehetőségei versenyképességünk növelése céljából Seregi J. – Holló G. – Holló I. – Repa I. Mosonmagyaróvár,"— Előadás másolata:

1 Ökológia állattenyésztésünk értékei és felhasználási lehetőségei versenyképességünk növelése céljából Seregi J. – Holló G. – Holló I. – Repa I. Mosonmagyaróvár, május 5-6. „VERSENY ÉLESBEN” EURÓPA-NAPI KONFERENCIA

2 Versenyképességünk tegnap  Az alap  Magyarország ökológiai teste  hagyományok  állatfajok  állatlétszámok  adottságok  Az alap  Magyarország ökológiai teste  hagyományok  állatfajok  állatlétszámok  adottságok

3 Az ökológiai állattenyésztésünk értékeit adó főbb állatfajok létszámalakulása 1911 – História 2005/1-2, saját adatgyűjtés szarvasmarha juh sertés

4 A sajátos magyar lehetőségek kihasználása, a verseny kezdete  Öko termelés - elsősorban a környezetileg érzékeny és egyéb területeken  A tradicionális magyar fajok és fajták felhasználása  A legeltetés = értékmegőrzés  Alapanyag és termék előállítás  A piac, a marketing  Tagozódás  nagy – közepes – családi egységek  (Teleki Pál után)  Öko termelés - elsősorban a környezetileg érzékeny és egyéb területeken  A tradicionális magyar fajok és fajták felhasználása  A legeltetés = értékmegőrzés  Alapanyag és termék előállítás  A piac, a marketing  Tagozódás  nagy – közepes – családi egységek  (Teleki Pál után)

5 A tartási és takarmányozási feltételeink kihasználási lehetőségei év gyepterület (ha) állateltartó képesség n=1,4 ha állati termékek húsegyen- értékben 1000 kg Ökoarány % Változás 1000 kgöko% ~0, ~0, , ~ ~10 ~40? ,9 Forrás: Szemán L adatai, + saját feldolgozás

6 Lehetséges modell a létszámnöveléshez összesenF1 tehénmagyar szürkeR1 tehén aktív populáció, biztos árualap pl. holstein fríz fajtaátalakító keresztezése

7 Az állati eredetű hungarikumok meghatározása  „Hungarikum jellegűek azok a termékek,  melyek Magyarországon kialakult, hagyományos állatfajtákból - amelyeket a magyar természeti adottságoknak megfelelően tartanak - származnak,  a magyar hagyományoknak megfelelő eljárással és ízesítéssel készültek,  a lehetőség szerint magyar népművészet elemeinek (esetenként anyagainak) felhasználásával kerülnek forgalomba, és  minőségüket, eredetiségüket a legkorszerűbb és a legmegbízhatóbb eljárással, nemzetközileg elismert hazai szervezet garantálja.”  „Hungarikum jellegűek azok a termékek,  melyek Magyarországon kialakult, hagyományos állatfajtákból - amelyeket a magyar természeti adottságoknak megfelelően tartanak - származnak,  a magyar hagyományoknak megfelelő eljárással és ízesítéssel készültek,  a lehetőség szerint magyar népművészet elemeinek (esetenként anyagainak) felhasználásával kerülnek forgalomba, és  minőségüket, eredetiségüket a legkorszerűbb és a legmegbízhatóbb eljárással, nemzetközileg elismert hazai szervezet garantálja.” Kovács Ferenc - Seregi János, 2002.

8 Az ökotermék alapanyagai Tojás Tej Hús Egyéb

9 Az értékes húsrészek zsírsavösszetétele IntenzívExtenzív Holló I., Seregi J., Csapó J., Repa I., 2003 Kívánatos: <5:1

10 Az ökológiai eredetű termékek alapanyagainak élelmiszerbiztonsága  állategészségügyi rendszerek  HACCP, ISO  az istállótól a villa hegyéig, „a szánkig”  eredetvédelem  minőség, n-3 zsírsavak  állategészségügyi rendszerek  HACCP, ISO  az istállótól a villa hegyéig, „a szánkig”  eredetvédelem  minőség, n-3 zsírsavak

11 Intenzív állattartás Öko állattartás Versenyképesség = gazdaságosság

12 A regionális integráció, mint a versenyképesség növelésének lehetséges útja  Modellek 1. Felnőtt állat kihelyezés  szarvasmarha, sertés, juh, baromfi, ló 2. Növendék kihelyezés  szarvasmarha, sertés, juh, baromfi, ló 3. Vegyes  baromfi, sertés, ló  Integrátorok  EU régiók, termelők, értékesítők, termék előállítók és forgalmazók  Modellek 1. Felnőtt állat kihelyezés  szarvasmarha, sertés, juh, baromfi, ló 2. Növendék kihelyezés  szarvasmarha, sertés, juh, baromfi, ló 3. Vegyes  baromfi, sertés, ló  Integrátorok  EU régiók, termelők, értékesítők, termék előállítók és forgalmazók

13 Legeltetési modell: Ausztria (Nö. Genetik)

14 Ökomodell: Kőtelek  import osztrák tarka anyatehén bázison  magyar tarka és osztrák tarka bikákkal  import osztrák tarka anyatehén bázison  magyar tarka és osztrák tarka bikákkal

15 Népszerűsítés  Magyarok Asztala Kódex

16 Versenyképességünk növelése, környezeti egyensúllyal

17 Lehet nem öko módon termelni, de mi lesz az unokáinkkal?


Letölteni ppt "Ökológia állattenyésztésünk értékei és felhasználási lehetőségei versenyképességünk növelése céljából Seregi J. – Holló G. – Holló I. – Repa I. Mosonmagyaróvár,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések