Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Seregi János, Holló István, Holló Gabriella „Ökológiai Gazdálkodás és a Jövő” Nádasdy Alapítvány Nádasdladány - 2004. június 19. „Ökológiai Gazdálkodás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Seregi János, Holló István, Holló Gabriella „Ökológiai Gazdálkodás és a Jövő” Nádasdy Alapítvány Nádasdladány - 2004. június 19. „Ökológiai Gazdálkodás."— Előadás másolata:

1 Seregi János, Holló István, Holló Gabriella „Ökológiai Gazdálkodás és a Jövő” Nádasdy Alapítvány Nádasdladány - 2004. június 19. „Ökológiai Gazdálkodás és a Jövő” Nádasdy Alapítvány Nádasdladány - 2004. június 19. Hagyományos állatfajaink, mint az ökogazdálkodás alapjai CD: Pusztai Péter – Gál Izóra

2 Fő témák  Állattenyésztésünk helyzete  A fejlesztés feltételei és lehetőségei  Az öko-állattenyésztés és őshonos állataink  A megvalósítás feltételei és feladatai  A várható eredmények  A piac  Állattenyésztésünk helyzete  A fejlesztés feltételei és lehetőségei  Az öko-állattenyésztés és őshonos állataink  A megvalósítás feltételei és feladatai  A várható eredmények  A piac

3 A.Állattenyésztésünk helyzete a.) állatlétszám alakulások millió egyed

4 A.Állattenyésztésünk helyzete b.) fogyasztás alakulása kg/fő/év

5 B.A fejlesztés feltételei és lehetőségei  Komplex fejlesztés  Genetikai előrehaladás  nagy egységek  A genetikai értékek szaporítása  közepes egységek  A genetikai értékek hasznosítása  kis egységek (Teleki Pál nyomán) (szerkezeti korlátai vannak)  Komplex fejlesztés  Genetikai előrehaladás  nagy egységek  A genetikai értékek szaporítása  közepes egységek  A genetikai értékek hasznosítása  kis egységek (Teleki Pál nyomán) (szerkezeti korlátai vannak)

6 B.A fejlesztés feltételei és lehetőségei  Mennyiségi növekedés  termelés – fogyasztás (jövedelmi korlátai vannak)  Mennyiségi növekedés  termelés – fogyasztás (jövedelmi korlátai vannak)

7 B.A fejlesztés feltételei és lehetőségei  Minőségi növekedés  export, igényes belföldi piac  Minőségi növekedés  export, igényes belföldi piac (megvalósítása zavartalanul végrehajtható az öko-feltételek között)

8 C. Az öko-állattenyésztés és őshonos állataink  A megvalósítás feltételei és feladatai (hagyományos, tradicionális állatfajaink) magyar szürke, magyar tarka, mangalica, juh, baromfi, ló, nyúl, kecske, bivaly

9 C. Az öko-állattenyésztés és őshonos állataink  Tartási és takarmányozási feltételek kihasználása évgyepterület(ha) állateltartó képesség n=1,4 ha állati termékek húsegyen- értékben 1000 kg Ökoarány% Változás 1000 kg öko% 19961.148.3001.607.62040.200~0,05 20001.048.5001.467.90036.697~0,1-3.052+0,05 2010~1.298.5001.817.90045.447~10+8.750+9,9 Forrás: Szemán L. 2004. adatai, + saját feldolgozás Legeltetés, környezetileg érzékeny területek

10 C. Az öko-állattenyésztés és őshonos állataink 1800-1900 1900-2000 2000 - ?  Létszámnövelés  kiinduló helyzetek  Létszámnövelés  kiinduló helyzetek Szarvasmarha

11 Mangalica létszámok régiónként 1800-1900 1900-2000 2000 - ?

12 Juh létszámok régiónként 1800-1900 1900-2000 2000 - ?

13 b.)aktív populációk kialakítása - szaporítás, keresztezés, biotechnológia (árutermelési alap) összesenF1 tehénmagyar szürkeR1 tehén aktív populáció, biztos árualap

14 Typi Fix módszer c.Eredetvédelem

15 d.) integráció  szarvasmarha  borjú kihelyezés  üszőnevelés  sertés  vemhes koca kihelyezés  malac felvásárlás, egységes extenzív hízlalás

16  baromfi  tenyészállat (kakas)  előnevelt csirke  karácsonyi pulyka, kappan  vízi szárnyas  A takarmány ellátás biztosítása kihelyezés

17 2.Várható eredmények a.minőségi alapanyag  tengeri halakból  makréla, hering, tőkehal, szardínia  meghatározott olajokból  len, szója, és repce olaj  speciális állati termékekből  hús, tej, tojás  olyan takarmányozással, amely gazdag n-3 zsírsavakban  tengeri halakból  makréla, hering, tőkehal, szardínia  meghatározott olajokból  len, szója, és repce olaj  speciális állati termékekből  hús, tej, tojás  olyan takarmányozással, amely gazdag n-3 zsírsavakban Forrás: (Klaus Ender, 2003) Honnan származnak az n-3 zsírsavak?

18 b.ökotermékek Tojás TejHús Egyéb

19 2.Várható eredmények c.költségek (szarvasmarha hízlalás) nyereség takarmányozás tartás egyéb intenzív extenzív20 hónap 500 kg 30 hónap 450 kg %

20 2.Várható eredmények c.költségek (sertés hízlalás) nyereség takarmányozás tartás egyéb intenzív extenzív %

21 2.Várható eredmények c.költségek (juh hízlalás) nyereség takarmányozás tartás egyéb intenzív extenzív %

22 2.Várható eredmények  környezetvédelem, területfejlesztés, foglalkoztatás „Van az embereket kerülő állatoknak egy fajtája, … melyek feketék, soványak, napbarnítottak és vidéken találhatóak… Ők azok, akik a többi embert a szántás, vetés, aratás munkájától megkímélik és talán igazságos volna, ha a kenyérből, melyet ők vetettek, nekik is jutna valami. (Laburjére in Nyírő József: A sibói bölény)

23 e. tájrehabilitáció Legeltetési modell: Ausztria (Nö. Genetik) Minden részletre ügyelnünk kell!

24 3.A Piac keresleti piac, látványgasztronómia, konferenciaturizmus

25 Lehet nem öko módon termelni, de mi lesz az unokáinkkal?


Letölteni ppt "Seregi János, Holló István, Holló Gabriella „Ökológiai Gazdálkodás és a Jövő” Nádasdy Alapítvány Nádasdladány - 2004. június 19. „Ökológiai Gazdálkodás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések