Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

HUNGARIKUMOK A FOGYASZTÓI KOSÁRBAN (MI LENNE HA?) Seregi J. – Holló G. – Gál I. – Pusztai P. Mosonmagyaróvár, 2006. október 5. XXXI. Óvári Tudományos Nap.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "HUNGARIKUMOK A FOGYASZTÓI KOSÁRBAN (MI LENNE HA?) Seregi J. – Holló G. – Gál I. – Pusztai P. Mosonmagyaróvár, 2006. október 5. XXXI. Óvári Tudományos Nap."— Előadás másolata:

1 HUNGARIKUMOK A FOGYASZTÓI KOSÁRBAN (MI LENNE HA?) Seregi J. – Holló G. – Gál I. – Pusztai P. Mosonmagyaróvár, október 5. XXXI. Óvári Tudományos Nap

2 A hungarikum fogalma  Hungarikum jellegűek azok a termékek,  melyek Magyarországon kialakult, hagyományos állatfajtákból - amelyeket a magyar természeti adottságoknak megfelelően tartanak - származnak,  a magyar hagyományoknak megfelelő eljárással és ízesítéssel készültek,  a lehetőség szerint magyar népművészet elemeinek (esetenként anyagainak) felhasználásával kerülnek forgalomba, és  minőségüket, eredetiségüket a legkorszerűbb és a legmegbízhatóbb eljárással, nemzetközileg elismert hazai szervezet garantálja.” Seregi János,  Hungarikum jellegűek azok a termékek,  melyek Magyarországon kialakult, hagyományos állatfajtákból - amelyeket a magyar természeti adottságoknak megfelelően tartanak - származnak,  a magyar hagyományoknak megfelelő eljárással és ízesítéssel készültek,  a lehetőség szerint magyar népművészet elemeinek (esetenként anyagainak) felhasználásával kerülnek forgalomba, és  minőségüket, eredetiségüket a legkorszerűbb és a legmegbízhatóbb eljárással, nemzetközileg elismert hazai szervezet garantálja.” Seregi János, 2002.

3 csibetraktor

4 öko-jelleg

5 természetes tartás

6 A potenciális állateltartóképesség és a foglalkoztatottak számának alakulása régiónként

7 Környezetileg érzékeny területek

8 n3- zsírsavak :Linolénsav(C18:3) Eikozapenténsav(C20:5) Dokozapenténsav(C22:5) Dokozahexénsav(C22:6) n6-zsírsavak:Linolsav(C18:2) Arachidonsav(C20:4) Telített zsírsavak (SFA):Palmitinsav(C16:0) Sztearinsav(C18:0) Telítetlen zsírsavak (UFA): - egyszeresen telítetlen zsírsavak: Palmitoleinsav(C16:1) Olajsav(C18:1) - többszörösen telítetlen zsírsavak (PUFA): C18:2, C18:3, C20:4, C20:5, C22:5, C22:6 A zsírsavak besorolása

9 Milyen hatása van az n-3 zsírsavnak?  csökkenti a vér triglicerid szintjét  késlelteti a véralvadást és a gyulladásos folyamatokat  fékezi a máj lipogen enzimjeit  gyógyhatású gyulladásoknál izületi és immunbetegségeknél  megelőző hatású a szív és érrendszeri, központi idegrendszeri betegségekkel szemben  csökkenti a vér triglicerid szintjét  késlelteti a véralvadást és a gyulladásos folyamatokat  fékezi a máj lipogen enzimjeit  gyógyhatású gyulladásoknál izületi és immunbetegségeknél  megelőző hatású a szív és érrendszeri, központi idegrendszeri betegségekkel szemben (K. Ender, 2003)

10 „Mindenevő” ínyencek „Tudatos” ínyencek Átlagos fogyasztó Átlagos nyugdíjas fogyasztó Fogyasztói kosarak zöldség, gyümölcs, gabona és olajos magvak, tojás, tej, hús, éteksorok zöldség, gyümölcs, olajos magvak, tojás, tej ételsor gyümölcs, gabona magvak, tojás, hús ételek zöldség, gyümölcs, tojás, hús étel

11 Az ár alakulását befolyásoló tényezők

12 Termékfejlesztési, élelmiszerbiztonsági lehetőségek Typi-Fix

13 „A vidéki területek fejlődésének biztosítása érdekében … a mezőgazdaság ….versenyképességére … és a környezetre, az életminőségre …kell összpontosítani.” EU 1698/2005 EK sz. rendelet, 11. pont


Letölteni ppt "HUNGARIKUMOK A FOGYASZTÓI KOSÁRBAN (MI LENNE HA?) Seregi J. – Holló G. – Gál I. – Pusztai P. Mosonmagyaróvár, 2006. október 5. XXXI. Óvári Tudományos Nap."

Hasonló előadás


Google Hirdetések