Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Nyugat Itthon Dél-Alföld. Hallotta - e, hogy Békéscsabán látható a világ legnagyobb Munkácsy gyűjteménye?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Nyugat Itthon Dél-Alföld. Hallotta - e, hogy Békéscsabán látható a világ legnagyobb Munkácsy gyűjteménye?"— Előadás másolata:

1 Nyugat Itthon Dél-Alföld

2 Hallotta - e, hogy Békéscsabán látható a világ legnagyobb Munkácsy gyűjteménye?

3 Tudta - e, hogy a békéscsabai Kolbászfesztivál az ország egyik legrangosabb gasztronómiai rendezvénye?

4 Tudta-e, hogy dévaványán Európa legnagyobb testű madara a Túzok mellett számos védett állatfajjal ismerkedhet meg: szalakóta, fülesbagoly, kuvik, ki-és nagykócsag, hamvas réti héja, réti és parlagi sas, vándorsólyom és a vidra. Ezért érdemes ellátogatni a Körös-Maros Nemzeti Park Réhelyi Látogatóközpontba.

5 Tudta-e, hogy Békés megye legjobb gyógyvize Gyomaendrődön található?

6 Tudta-e, hogy az évtized legnagyobb harcsáját a Templom-zugi holtágból fogták ki?

7 Tudta-e, hogy a kecskeméti Hírös Hét Fesztivál 1934 óta minden év augusztusában színes kulturális programokkal és a térségi termények kiállításával várja az érdeklődőket?

8 Tudta-e, hogy Kecskemét belvárosa Magyarországon egyedülálló szecessziós stílusú városközpont? Látogasson el Kecskemétre, és tekintse meg a Városházát, a Cifrapalotát és az Ifjúsági Otthont!

9 Tudta-e, hogy a jelenleg képtárként működő Cifrapalota népművészeti ihletettségű színes díszei a Zsolnay-gyárban készültek?

10 Tudta-e, hogy évszázados statisztikák adatai bizonyítják, hogy Szegeden süt legtöbbet a Nap. (2100 óra/év)

11 Tudta-e, hogy Szegeden rendezik az országban a legrégebbi és legnagyobb szabású Szabadtéri Játékokat, melynek előadásait a legtöbb nézőt (4000 fő) befogadó lelátóról tekintheti meg a közönség.

12 Tudta-e, hogy a Hercegszántó melletti Vodica-Máriakert kegyhelyen található a világ legnagyobb acélból készült Mária szobra, mely 10 és fél méteres. A szobrot Rigó István pécsi szobrászművész készítette el két év alatt.

13 Tudta-e, hogy Baján található az ország egyetlen olyan köztere, mely a Velencei Szent Márk térhez hasonlóan három oldalról épületekkel határolt, és nyugati oldala gyönyörű kilátást nyújt a Duna mellékágára a Sugovicára és a szemközti Petőfi-szigetre.

14 Tudta-e, hogy I. Ferenc József kétszer járt Mezőhegyesen. Második látogatásán (1872.) megtekintette a 20. majori ménest. Ezt dombormű örökítette meg, mely a reprezentatív ménesbirtoki központban, a Fedett lovarda falán látható (Kozma F. u. 30.). Látogasson el a Világörökségi várományos Mezőhegyesi Ménesbirtokra!

15 Tudta-e, hogy József Attila Makón járt gimnáziumba és itt született első verses kötete a Szépség koldusa. Látogasson el Makóra a József Attila Múzeumba és az Espersit- házba ahol kiállítás mutatja be az itt töltött időszakot.

16 Tudta-e hogy Szarvason van a Történelmi Magyarország közepe? Látogasson el Szarvasra, ahol a Kárpát-medence földrajzi középpontjánál, a Holt-Körös partján szélmalom áll.

17 Tudta-e hogy, Szarvason van az ország egyetlen működőképes, eredeti helyén fennmaradt szárazmalma? Látogasson el Szarvasra, s tekintse meg az 1836-ban épült ipartörténeti műemléket.

18 Tudta-e hogy Szarvason van Magyarország legnagyobb arborétuma? A 82 hektáros területen 1600 féle fa – és cserjefaj, 250 lágyszárú növényváltozat figyelhető meg.

19 Tudta-e, hogy Jókai Mór: A kőszívű ember fiai című regényének Richárdját Virágh Gedeonról mintázta, akinek szülőháza, a Virágh – kúria a mai napig áll és látogatható? Látogasson el Kunszentmiklósra!

20 Tudta-e, hogy a Nyakvágó Csárda valós történetről kapta a nevét, amiről Petőfi Sándor kunszentmiklósi látogatásáról Pestre hazatérve verset is írt, melynek címe „A csárdásné a betyárt szerette”? Látogasson el Kunszentmiklósra!

21 Tudta-e, hogy Gyulán található az egyetlen épen maradt közép-kelet- európai, síkvidéki, gótikus téglavár.

22 Tudta-e, hogy a gyulai Várfürdőben található az a mezei juhar, melynek lombja alatt komponálta egykoron Erkel a Bánk bánt.

23 Tudta-e, hogy a gyulai Százéves Cukrászda valójában több mint száz éves? 1840 óta üzemel, ezáltal a második legrégebbi cukrászda Magyarországon.

24 Tudta-e, hogy Gyula 600 éves múltjával, történelmi atmoszférájával, számos műemlékével, látnivalóival, szobraival, szökőkútjaival, parkjaival, kulturális intézményeivel, sokszínű rendezvényeivel, konferenciáival, a megújult belvárosával elnyerte a Kultúra Magyar Városa 2008 címet.

25 Tudta-e, hogy Erkel Ferenc, a magyar nemzeti opera megteremtője, a himnusz megzenésítője Gyulán született 1810. november 7-én.

26 Tudta-e, hogy amikor a békési polgárok meg akarták akadályozni, hogy a harangszó a település határain túl ne hallatszódjék, madzaggal kerítették körbe Békést? Ezt a hagyományt elevenítik fel a Madzagfalvi Napok rendezvénysorozat keretében. Látogasson el Békésre, a Madzagfalvi Napokra, melyet röviden így jellemezhetünk: sport, kultúra, hagyományápolás, elszármazottak találkozója, szórakozás és három napos mulatság.

27 Tudta-e, hogy a szegedi Dóm Magyarország legnagyobb XX. századi temploma?

28 Tudta-e, hogy az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark kiállításaival Magyarország egyetlen tematikus élményparkja, ahol a vendég egész napon keresztül változatos programok között csemegézhet?

29 Tudta-e, hogy a Kalocsai Porcelánfestő Manufaktúra termékei között 200 különféle kézzel festett porcelán, porcelán étkészlet és porcelán díszműáru található.

30 Tudta-e, hogy Hajóson mintegy 1300 löszbe vájt borospince és egyre több vendégfogadásra is alkalmas pince-apartman várja a borozgatni és kikapcsolódni vágyókat!

31 Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Bővebb információ: Magyar Turizmus Zrt. Dél-alföldi Regionális Marketing Igazgatóság Tel.: 06-66 521-020 E-mail: rmigyula@itthon.hurmigyula@itthon.hu Web: www.itthon.hu/delalfold


Letölteni ppt "Nyugat Itthon Dél-Alföld. Hallotta - e, hogy Békéscsabán látható a világ legnagyobb Munkácsy gyűjteménye?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések