Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

2016. április 6-8.. Intézményük sikeresen pályázott határon túli tanulmányi kirándulásra, a „HATÁRTALANUL!” elnevezésű program keretén belül „Várkastélyok,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "2016. április 6-8.. Intézményük sikeresen pályázott határon túli tanulmányi kirándulásra, a „HATÁRTALANUL!” elnevezésű program keretén belül „Várkastélyok,"— Előadás másolata:

1 2016. április 6-8.

2 Intézményük sikeresen pályázott határon túli tanulmányi kirándulásra, a „HATÁRTALANUL!” elnevezésű program keretén belül „Várkastélyok, s várak várnak a varázslatos Felvidéken„ elnevezéssel. Az utazást az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő 1.497.000,- Ft-tal támogatja, melyet szállásdíjra és útiköltségre fordíthatunk. A pályázat célja, hogy tanulóink megismerjék a határon túli magyarság helyzetét, életét, a történelmi Magyarország kulturális értékeit, kiemelten a felvidéki várakat, várkastélyokat. A tanulmányi kirándulás lehetőséget teremt a határon túli magyarság, valamint a nemzeti és kulturális értékek megismerésére. Erősödik a tanulók nemzettudata, az összetartozás érzése. Bővül tárgyi tudásuk, fejlődnek kompetenciáik.

3 Célország: Szlovákia /Felvidék/ Utazás: autóbusszal Szállás: Zdiar(Zsár) Jánosik Panzió Zdiar Észak –szlovákiai műemléki védettséget élvező település, üdülőközpont a Magas-Tátrában. Tipikus hagyományőrző hegyi falu a lengyel határ közelében. Indulás: 2016. április 6. (gyülekező, bepakolás, helyek elfoglalása 06.00-tól) Iskolánk előtti parkolóból Hazaérkezés: 2016. április 8. Kisvárda 20:00-21:00 iskola előtti parkolóba Tanulói létszám: 72 fő Kísérő pedagógus: 8 fő

4

5 Zdiar - szállás

6 1. nap Testvériskolánk, a Királyhelmeci Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola meglátogatása, majd adományozás a Detsky Domov Lienka gyermekotthon lakóinak. Gyűjtés: tartós élelmiszer, könyv. Borsi Reneszánsz várkastély, II. Rákóczi Ferenc fejedelem szülőhelye. Koszorúzás a vár előtt lévő Rákóczi szobornál. Kassa Séta a belvárosban, melyet 1983-ban műemlékké nyilvánítottak. Szent Erzsébet –dóm a város egyik legszebb és legjellegzetesebb épülete. A mai Szlovákia területén a legnagyobb templom, a gótikus építőművészet egyik remekműve. Rákóczi-kripta A kriptában nyugszik II. Rákóczi Ferenc fejedelem, édesanyja Zrínyi Ilona és fia, Rákóczi József. Különálló szarkofágban nyugszik Bercsényi Miklós és hitvese Csáky Krisztina. Koszorúzás Szent Orbán torony Rodostói-ház és udvar- II. Rákóczi Ferenc emlékmúzeum. Annak a háznak az utánzata, ahol törökországi száműzetésben élt a fejedelem. Az 1906-os kassai újratemetésnek állít emléket. Márai-ház

7 Királyhelmec - Borsi - Kassa

8 2. nap Késmárk A Poprád folyása mellett fekvő város, mögötte a Magas-Tátra csipkés csúcsaival a Szepesség legfestőibb fekvésű városa. Központjában áll a reneszánsz stílusú Thököly-vár. Új evangélikus templom Thököly Imre síremléke Evangélikus fatemplom Ólubló vára Szepes északkeleti részén, 711 m magas mészkősziklás hegycsúcson emelkedik a magasba. A múltban a megkoronázott uralkodók találkozásairól, a lengyel koronázási ékszerek rejtegetéséről és Benyovszky Móric, a világutazó, Madagaszkár királya bebörtönzéséről volt híres. A reneszánsz erődítmény a vármúzeum kiállításainak ad otthont. Lőcse A Szepesség ékköve, a hajdani vármegye székhelye. Gótikus és reneszánsz műemlékekkel teli óvárosát szinte hiánytalanul fennmaradt városfal öleli körbe. Thurzó-ház, Szent Jakab templom A régi városháza, Szégyenketrec Márkusfalvi kastély A klasszicizmus, empír és biedermaier korszakokból származó bútorokon kívül a Csáky és Máriássy család arckép-gyűjteményét mutatja be. Érdekessége a tükörterem, egy régi óragyűjtemény és a korabeli festmények képtára. A kastélyt háromteraszos francia park veszi körül. Szepesi vár Szepes keleti látóhatárát a Szepesi vár terjedelmes körvonalai alkotják, mely 4 ha kiterjedésével Közép-Európa egyik legnagyobb várrom- együttese. az UNESCO világörökség része.

9 Késmárk – Ólubló – Lőcse – Márkusfalvi-kastély

10 3. nap Betlér A Sajó folyó völgyében áll négy saroktornyával a „mesés” kétemeletes betléri kastély. A reprezentatív vadászkastélyt csodálatos angolpark öleli körül. A történelmi Magyarország egyik legnagyobb épségben fennmaradt Europa Nostra díjas kastélya. Rozsnyó „Rozsnyó-völgyben fekszik magas meredek hegyek között, mint az alamizsnakrajcár a koldus kalapjában.”- írja Petőfi Sándor az „Utirajzok”-ban. A város történelmi központjában fekvő Bányászok terét eredeti polgárházak övezik. Gótikus, reneszánsz és klasszicista stílusban épültek közvetlenül a középkori aranybányák felett. A tér domináns épületei: Őrtorony Andrássy Franciska mellszobra Diáktemplom (Xavéri Szent Ferenc templom) Krasznahorka vára A festői szépségű gömöri táj kiemelkedő reneszánsz erődítménye. A vár egy csupasz hegycsúcsra épült a Rozsnyói-katlanban, feltűnő és impozáns látványt nyújt. 2012-ig, a tűzvészig büszkén uralta a környéket. Az alsóvárat, a középső vár egy részét,a kripta és a kápolna belső tereit nem érintette a tűz.

11 Betlér – Rozsnyó - Krasznahorka

12 Hasznos tunivalók Szükséges eszközök:  érvényes személyazonosító igazolvány vagy útlevél  ruházat 3 napra (meleg és hideg időre egyaránt számítva)  túrára alkalmas lábbeli, váltócipő, papucs  tisztasági felszerelés (törülköző, WC-papír, fogkefe, fogkrém, szappan stb.)  esőkabát vagy esernyő  író és rajzeszköz  költőpénz (Euró) Étkezés, biztosított étkezések:  1. nap: vacsora  2. nap: reggeli, ebéd, vacsora  3. nap: reggeli, ebéd Mindenki hozzon:  első napra reggeli, ebédre valónak szendvicset,  három napra való nassolni valót, üdítőt  Vásárlási lehetőséget biztosítunk (víz, nasi egyebek) Utasbiztosítás

13 A határon túli kirándulás viselkedési kódexe A „Határtalanul” program keretében szervezett felvidéki kirándulásunk nem egyszerű osztálykirándulás. Viselkedéseddel nem csak magadról alkotsz képet, hanem képviseled a Vári Emil Általános Iskolát, Kisvárda városát és hazádat, Magyarországot is. Ezért fontos, hogy tudjad: 1. A tanulmányi kirándulás iskolai rendezvény, így a Vári Emil Általános Iskola házirendjének minden előírása (fegyelmi felelősséggel!) vonatkozik rá! 2. Tanulmányi kiránduláson veszel részt, melynek célja a történelmi Magyarország egyik jelentős tájegységének megismerése. 3. Az út során figyelmesen és fegyelmezetten hallgasd az idegenvezetőket, múzeumi tárlatvezetőket, az utazás során társaid beszámolóid! 4. Légy mindig pontos! A megbeszélt időpontokat mindig tartsd be, tiszteld meg a többieket azzal, hogy nem kell feleslegesen várniuk rád. Különösen fontos ez a busz indulásakor. 5. Mindenütt viselkedj illedelmesen, kulturáltan, a hely szellemének megfelelően! (Szálláshelyen, étteremben, a meglátogatandó múzeumokban, templomokban!) 6. Az esti programok után a megadott időpontra légy a szálláshelyen! 7. Létszámellenőrzés és villanyoltás után a szálláshelyet, szobádat nem hagyhatod el! 8. Ne felejtsd el, hogy a látnivalók, programok csak pihenten jelentenek élményt, ezért éjjel a szálláson ne zavard társaidat, használd pihenésre az éjszakát! 9. A kirándulás teljes időtartama alatt tilos az energiaital és az alkohol fogyasztása, valamint a dohányzás! Szlovákia törvényei nagyon szigorúan büntetik mindezeket!!! 10. Az utazás során (autóbusz, szállás, múzeumok) okozott kárért anyagi felelősséggel tartozol. Ezért különösen ügyelj szálláshelyed és az autóbusz rendjére, épségére. (Evés, ivás a buszon!) Kérünk, hogy a program sikere és a jó hangulat érdekében minden tőled telhetőt tegyél meg és tartsd be a fentieket! Rajtad is múlik, hogy mindenki jól érezze magát!

14 Program információi: www.vary-kvarda.sulinet.hu www.takacslajos.uw.hu


Letölteni ppt "2016. április 6-8.. Intézményük sikeresen pályázott határon túli tanulmányi kirándulásra, a „HATÁRTALANUL!” elnevezésű program keretén belül „Várkastélyok,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések