Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága HACCP alkalmazása mezőgazdasági termékeknél (Mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek minőségbiztosítási rendszerei)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága HACCP alkalmazása mezőgazdasági termékeknél (Mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek minőségbiztosítási rendszerei)"— Előadás másolata:

1 Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága HACCP alkalmazása mezőgazdasági termékeknél (Mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek minőségbiztosítási rendszerei)

2 Az élelmiszerek minőségének komplex értelmezése. Magyarország EU csatlakozása után: –agrárgazdasági termékek (nyers és feldolgozott élelmiszerek, takarmányok, stb.), áruk szabad áramlása az Európai Unió egységes belső piacán. –felkészülés: 15 tagország élelmiszertermelői és –forgalmazói teljesíteni tudják a minőségi, biztonsági, stb. követelményeket, –használnak: saját piacaik védelme, a magyar piac megszerzése céljából, –létkérdés: a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar számára, e követelmények teljesítése, és a teljesítés bizonyítása –élelmiszerek minősége, biztonsága stratégiai tényező, –azok a vállalatok tudnak helytállni, melyek minőség, és biztonság szempontjából is versenyképesek. Versenyképes termékekre van szükség: –piacon keresett, –jól eladható, jó a minősége, biztonságos, elfogadott áron tudják kínálni. versenyképesség = jó minőség ( biztonság) + alacsony ár (önköltség) (stb.)

3 Az agrárgazdasági termékek (nyers és feldolgozott élelmiszerek) minősége: meghatározott és elvárt igényeket elégít ki, jellemzők: A minőség összetevői

4 A mezőgazdasági termékek biztonságát veszélyeztető tényezők: - vegyi szennyezettség (növényvédő- és gyomírtószerek -, rovar- és rágcsálóirtószerek-, gyógyszerek maradványai, nehézfémek, tisztító- és fertőtlenítőszerek, csomagolóanyagokból beoldódó anyagok, stb.) - rovar- és parazita-szennyezettség, - mikrobiológiai szennyezettség (patogének és az általuk termelt toxinok), - sugárszennyezettség, - antinutritív anyagok (biogén aminok, egyes alkaloidok, stb.), - egyes túladagolt adalékanyagok (tartósítószerek, mesterséges színezékek, aromák, állományjavító szerek, stb.) jelenléte, - fizikai szennyezettség pl. üvegszilánk, fémforgács, éles kő, stb. fogyasztók elvárása: a megelőzés módjainak alkalmazása élelmezés-egészségügyi biztonság elérése

5 A komplex minőség összetevői: 1.Tápérték (táplálkozásbiológiai érték) fehérje-, zsír-, szénhidráttartalom + energiatartalom, vitamintartalom, esszenciális zsír- és aminósavtartalom, ballasztanyag-tartalom, mikroelem-tartalom, természetes aromaanyagok tartalma, hasznos mikroorganizmus-tartalom (pl. tejsavbaktérium-tartalom). 2. Élvezeti érték (szűkebb értelemben vett minőség) = érzékszervi tulajdonságai milyen mértékben étvágygerjesztők érzékszervi tulajdonságai: · illat, íz, zamat, aroma · külső megjelenés (szín, forma, stb.) · állomány, állag, konzisztencia, · (érettség, friss állapot), stb.

6 3. Alkalmasság mást jelent az élelmiszerlánc tagjai (mezőgazdasági termelő, feldolgozó, forgalmazó) számára, mint a fogyasztó számára: Az agrárgazdasági termék alkalmasságának elemei

7 4. Csomagolás fogyasztó igényeinek megfelelő csomagolóanyag, védi az élelmiszert a sérüléstől, szennyeződéstől, romlástól, csomagoláson tüntetendő fel a jelölés, csak engedélyezett csomagolóanyag használható fel. 5. Jelölés előírt, a fogyasztók igényeit kielégítő, korrekt tájékoztatás, csomagoláson elhelyezve, szigorú és részletes jogi szabályozás, fogyasztók elvárása: –részletes, valósághű információt a termék összetételéről, –minőségmegőrzési idejéről, –gyártójáról, –felhasználási módjáról, stb. –legtöbb vitát váltja ki, –érdekli a fogyasztókat: mennyire egészséges, milyen hatással van a környezetre, hogyan lehet felhasználni, stb.

8 6. Tömeg vagy térfogat tömeg vagy térfogat szerint értékesítenél, elvárt az előírt tömeg ill. térfogat alsó határértékének az elérése, gyártó érdeke: ne haladja meg az előírás szerinti értéket. 7. Egyéb minőségi elemek ökológiai érték - egyre szélesebb rétegének fontos, 2 agrárgazdasági termékcsoport: - bio- illetve naturális élelmiszerek, - kevésbé feldolgozott élelmiszerek (pl. chilled food), természet- és környezetvédelmi érték - a termék előállításának energiaigénye, a környezet védelme, újrafelhasználható csomagolás, vagy környezetbarát csomagolóanyag használata, egészséges táplálkozást mennyire szolgálja az élelmiszer, élelmiszer által nyújtott kényelem, stb.

9 Az élelmiszerbiztonsági és minőségügyi rendszer szükségessége a mezőgazdaságban és az élelmiszer-feldolgozásban feltétlenül szükséges: –vezetési, szervezési alrendszer – azaz a menedzsment - megfelelő minősége

10 A biztonságos termelés ill. előállítás az érdekelt felek együttműködésén alapul: takarmánykeverő üzemek (biztonságos állati takarmányok előállítása) mezőgazdaság (elsődleges növényi és állati nyersanyagok, friss élelmiszerek termelése) élelmiszertermelés, –forgalmazás (mezőgazdaság, élelmiszeripar, kereskedelem) fogyasztó-vevő (tárolás és feldolgozás a háztartásban a fogyasztás előtt) állami szabályozás és felügyelet (jogalkotó és egészségügyi ellenőrző szervek)

11

12 EUREP GAP EUREP = Euro-Retailer Produce Working Group (Európai Kiskereskedői Termékcsoport) GAP = Good Agricultural Practices (Jó Mezőgazdasági Gyakorlat) általános minőségbiztosítási rendszer, amely a GAP-on alapul, kiterjed: –a frissen fogyasztható, –a feldolgozatlan mezőgazdasági termékek előállításának szabályozására, –területek nemzetközi tanúsítására, regisztrálásra alkalmas termék szabvány. 1997-ben alakította a FoodPLUS Kft. nonprofit szervezet Kölnben Jelenleg öt terület került bevonásra: –Zöldség- és gyümölcstermesztés, –Virág- és dísznövénytermesztés, –Állattenyésztés, –Haltenyésztés, –Zöld (nyers) kávé.

13 Az EUREPGAP célkitűzése: Jó Mezőgazdasági Gyakorlat alkalmazásával –mezőgazdasági termelésből adódható kockázatok csökkentése, –jól és részletesen meghatározott, dokumentált feltétel-rendszert alkalmaz, mely lefedi az előállító gazdaságban: a válogatást a csomagolást a feldolgozást. a termelési folyamatot. –feltételrendszernek való megfelelést tanúsíttatni kell, –folyamatos fejlesztés a fogyasztók élelmiszer-biztonságát és a termőterület termelésben tartását is biztosítja –létrehozásának legfontosabb mozgatója: a nyomonkövethetőség.

14 Az EUREPGAP elve elérhető legjobb technológiák alkalmazása fenntartható mezőgazdaság követelményeinek megfelelő élelmiszer előállítás támogatása: –megfelelő mennyiségű, magas minőségű termék előállítása, –természeti erőforrások optimális felhasználása, –legjobb technológiáknak a hagyományos gazdálkodási eljárásokkal történő együttes alkalmazása, –termelő gazdák életkörülményeinek javítása. Az EUREPGAP követelmények témakörei: –Dokumentáció –Fajták és szaporító anyagok –A termőhely múltja, a termőhely kezelése –Talaj és táptalaj kezelés –Tápanyag utánpótlás –Öntözés –Növényvédelem –Betakarítás –A betakarítást követő beavatkozások –Hulladék és szennyezők kezelése, újra hasznosítás –A dolgozók egészsége, biztonsága és a szociális körülmények

15 Az EUREPGAP feladata válaszolni a fogyasztók élelmiszerbiztonsági, állatjóléti, környezetvédelmi és a dolgozók egészségét, biztonságát és jólétét érintő aggályokra, támogatni a kereskedelmi szempontból életképes farmbiztosítási rendszerek elfogadását (előnybe részesítik a minimális agrokémiai anyagok használatát) útmutatást adni a legjobb gyakorlatok megértésének fejlesztésére és folyamatos javítására, konzultáció a fogyasztókkal és fontos partnerekkel, beleértve a termelőket, exportőröket és importőröket.


Letölteni ppt "Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága HACCP alkalmazása mezőgazdasági termékeknél (Mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek minőségbiztosítási rendszerei)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések