Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tájékoztató a magyar sütőipar helyzetéről Varga László elnök Magyar Pékszövetség.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tájékoztató a magyar sütőipar helyzetéről Varga László elnök Magyar Pékszövetség."— Előadás másolata:

1 Tájékoztató a magyar sütőipar helyzetéről Varga László elnök Magyar Pékszövetség

2 A magyar sütőipar általános helyzete. Az élelmiszer-feldolgozó ágazat szakágazatai közül a sütőiparnak van legnagyobb számban önálló vállalkozás, és egyben az üzemnagyság is itt mutatja a legszínesebb, legváltozatosabb képet.  A sütőipari szakágazatban kb.1100 vállalkozó, 1150 termelőüzemet működtet. A vállalkozások megoszlása foglalkoztatás szerint:  70%-a 10 főnél kevesebbet foglalkoztat  20%-a fő közötti létszámot foglalkoztat  6%-a fő közötti létszámot foglalkoztat  4%-a 100 fő feletti létszámot foglalkoztat A szakágazat bruttó termelési értéke 2009-ben 114 Mrd Ft A befektetett tőke 40 Mrd Ft, ebből a külföldiek részesedése 27-28% A szakágazatban a keresetszint: bruttó Ft/hó/fő A szakágazatban foglalkoztatottak száma 24 ezer fő Az értékesítési helyek száma kb Az ágazat bruttó nyereséghányada kb. 1% A saját bolti forgalmazás 16-17%

3 Sütőipari vállalkozások.  Az Európai Unióban és Magyarországon egyaránt a kisvállalkozások és a kisüzemek a jellemzőek.  A magyar sütőiparban a vállalkozások száma csökken: 1991-ben 513 vállalkozás 980 termelőüzemmel 1995-ben 1521 vállalkozás 1809 termelőüzemmel 2009-ban 1100 vállalkozás 1150 üzemmel.

4 A vállalkozások termelésének megoszlása a vállalkozások típusai között  Családi típusú üzem 20%  Középvállalkozások 38%  Nagyvállalkozások 42 %-át adják. A sütödék kapacitáskihasználtsága megfelelő, nincs nagy felesleg. Az országban kb db látvány készre sütő is működik.

5 Termékszerkezet A kenyérfogyasztás: 73 kg/fő/év. A kenyérfogyasztás megoszlása:  Fehér és félbarna kenyér 63-67%  Házi jellegű kenyér 18-22%  Egyéb kenyér 18%  Rozsos kenyér 8% (csökkenő)  Tartós kenyér 3% (kissé növekvő) Kenyér választék: kb. 150 féleség.

6 Termékszerkezet: Péksütemény fogyasztás: 13 kg/fő/év A péksütemény fogyasztás megoszlása:  Zsemle 52 %  Tejes termékek 24%  Egyéb péksütemény 24% Péksütemény választéka kb. 450 féle A fogyasztás csökkenése az utóbbi három évben 3- 4 %-os a sütőipari termékekből.

7 Kereskedelem. I ezer eladási helyen értékesít a sütőipar. Az értékesítés megoszlása:  Kiskereskedelmi áruházláncok %  Élelmiszer-kiskereskedelem %  Saját szakbolt %  Közétkeztetés, vendéglátóipar, büfék 5- 8% A négy multi kereskedelmi lánc (Metro, Tesco, Auchan, Cora) saját termelésű részesedése az értékesítéséből 70-75%-os

8 A szakágazatot érintő problémák, kihívások.  Az élelmiszer kereskedelem centralizált és a sütőipar decentralizált szerkezete.  Tőkeszegénység.  Beszállítói együttműködés hiánya.  Szakbolt-hálózat alacsony szintje.  A foglalkoztatottak szakképzetségének alacsony szintje.  Érdekérvényesítő képesség hiánya.

9 A szakma előtt álló fejlesztési célok.  Saját bolthálózat és járműpark bővítése.  Állandó jó minőségű termékekkel való megjelenés.  Egészségesebb összetételű, táplálkozás élettanilag jobb termékek fejlesztése.

10 A szakma törekvései. Együttműködés a lánc szereplői között:  Kölcsönös bizalom és együttműködés megteremtése,  A piaci kapcsolatok rendezése,  Az etikus üzleti magatartás normáinak érvényesítése,  Hazai élelmiszerbiztonság erősítése,  Fogyasztók bizalmának megőrzése, erősítése.

11 Magyar Pékszövetség  A sütőipari vállalkozások kapacitásának mintegy %-át kitevő vállalkozások szakmai érdekképviseletét látja el.  420 sütőipari vállalkozás a tagja.  21 tagú társadalmi elnökséggel működik, a területi munkáját 9 régióban szervezi, végzi. Működésében megfogalmazott prioritások: Érdekvédelmi munka erősítése Szolgáltatások szélesítése fejlesztése Szervezettség növelése Saját üzletek számának növelése Egészséges táplálkozást elősegítő termékek fejlesztése, a marketingmunka javítása a fogyasztás növelése érdekében

12 Magyar Pékszövetség kapcsolatai  Belföldi kapcsolatok: Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszeripari Ágazati Párbeszéd Bizottság Sütőipari Ágazati Párbeszéd Bizottság Sütőipari Egyesülés Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége Ipartestületek Országos Szövetsége Magyar Kereskedelmi és Iparkamara  Nemzetközi kapcsolatok Európai Pékszövetség (CEPB) Világ Pékszövetség (UIB)

13 Köszönöm megtisztelő figyelmüket. Budapest február. 22.


Letölteni ppt "Tájékoztató a magyar sütőipar helyzetéről Varga László elnök Magyar Pékszövetség."

Hasonló előadás


Google Hirdetések