Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A vállalkozások kihívásai és tapasztalatai a termékfelelősség és az élelmiszerbiztonság területén Győri Keksz Kft. BELSŐ PIACI HÉT II. 2005. 4. 27.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A vállalkozások kihívásai és tapasztalatai a termékfelelősség és az élelmiszerbiztonság területén Győri Keksz Kft. BELSŐ PIACI HÉT II. 2005. 4. 27."— Előadás másolata:

1 A vállalkozások kihívásai és tapasztalatai a termékfelelősség és az élelmiszerbiztonság területén Győri Keksz Kft. BELSŐ PIACI HÉT II

2 EU csatlakozás Az EU csatlakozás megkezdése előtt: –Reaktív típusú, szemlén és mintavételezésen alapuló hatósági ellenőrzés –Hazai termékek esetében gyártmánylapok jóváhagyása az ÁEÉÁ által –Import termékeknél - OÉTI engedélyezés

3 EU csatlakozás –Az EU csatlakozás során szemléletváltozás: Az élelmiszergyártó az első számú felelős a termékek biztonságáért –Proaktív élelmiszerellenőrzés - folyamatok –Gyártmánylapok bemutatása ellenőrzés esetén –OÉTI engedélyezés megszűnt

4 105 év hagyomány 1900 Győri Keksz Kft United Biscuits 2001 Danone

5 105 év hagyomány Elsődleges felelősségünknek tartjuk, hogy fogyasztóink számára biztonságos termékeket gyártsunk. Ezt a környezetvédelmi előírásokat figyelemmel tartva, a folyamataink és termékeink fejlesztésével biztosítjuk. A változó jogszabályi és piaci környezet újabb és újabb elvárásokat támaszt, amelyeknek meg kell felelnünk.

6 Változások Szemléletváltás cégen belül is – nincs már hatóság, aki jóváhagyja a termékeinket, nekünk kell értük teljes felelősséget vállalnunk –Szakembergárda –Eszközök A 90-éves évek folyamán Európában felmerült élelmiszerbotrányok rámutattak arra, hogy jóval többet kell tennünk az élelmiszerbiztonságért mint eddig tettünk Élelmiszerbiztonsági politika

7 Élelmiszerbiztonság a beszállítóktól Beszállítók jóváhagyása Kockázat felmérés Audit a beszállítás megkezdése előtt Kérdőív kitöltetése

8 Élelmiszerbiztonság a beszállítóktól Beérkező nyersanyagok és csomagolóanyagok ellenőrzése Érzékszervi, fizikai-kémiai, mikrobiológiai vizsgálatok Vizsgálati terv kockázat felmérés alapján

9 Élelmiszerbiztonság az üzemben HACCP Győrben – 1999 óta Székesfehérváron – 2001 óta

10 Élelmiszerbiztonság az üzemben GMP és GHP utasítások Üzemi higiéniai vizsgálati terv Idegen anyag politika Késztermék ellenőrzési terv

11 Nyomonkövethetőség Nyomonkövethetőségi rendszer 3 terület: A beszállítók felé Az üzemben A vevőink felé

12 Nyomonkövethetőség Nyomonkövethetőség a beszállítók felé –Nem csak a beszállítót tudjuk azonosítani, de a tételt is –Az auditok során ellenőrizzük a beszállítóknál az ő nyomonkövethetőségi rendszerüket

13 Nyomonkövethetőség Nyomonkövethetőség az üzemben Nyersanyagok  termelés  késztermék

14 Nyomonkövethetőség Nyomonkövethetőség az üzemben –Ellenőrző lapok a nyersanyag betárolástól a késztermék kitárolásig –Nyersanyagok, silós nyersanyagok is –Csomagolóanyagok –Tisztítószerek –Kenőanyagok –Visszadolgozandó selejt –Késztermék jelölés – tétel jelölés nap/műszak/gyártósor

15 Nyomonkövethetőség a vevők felé Késztermék és raklap jelölés Nyomonkövethetőségi auditok évente 2x EAN 128 bevezetése

16 Zárolás, termékvisszahívás Kidolgozott zárolási és termékvisszahívási folyamatok Kijelölt csapat További párbeszéd a hatóságokkal, hogy egy esetleges probléma esetén tudjuk hová kell fordulnunk és milyen lépéseket kell megtennünk

17 A fogyasztók megfelelő tájékoztatása Allergén jelölés 2001 végétől Pilóta kakaós Összetevők: búzaliszt, cukor, növényi olaj, hidrogénezett növényi zsír, zsírszegény kakaópor (a krémben 8,6 %), tejsavópor, méz, szőlőcukor, glükózszirup, térfogatnövelő szerek (E500, E503), só, emulgeálószer (E322), természetazonos aroma, szulfit. Búzalisztet, szójalecitint, tejsavóport, szulfitot tartalmaz. Tojásport, szezámmagot is felhasználó üzemben készült.

18 Infovonal Fogyasztói infovonal Észrevételek, megjegyzések Promóciókkal kapcsolatos kérdések Reklamációk A termék összetételével és az allergénekkel kapcsolatos kérdések

19 Aktuális élelmiszerbiztonsági témák Az aktuális élelmiszerbiztonsági témák figyelése Részvétel a jogszabályok előkészítésében magyar és európai szinten Monitoring vizsgálatok

20 Környezetvédelem Erőforrások felhasználása – elektromos energia, víz Szelektív hulladékgyűjtés, az újrahasznosítási arány növelése Öko-Pannon Kht. – forgalomba került csomagolóanyagok ISO 14001

21 A Győri Keksz maximálisan elkötelezett az élelmiszerbiztonság és termékfelelősség területén és minden erejével támogatja az ismert kockázatok ellenőrzését és a még fel nem ért kockázatok kutatását.


Letölteni ppt "A vállalkozások kihívásai és tapasztalatai a termékfelelősség és az élelmiszerbiztonság területén Győri Keksz Kft. BELSŐ PIACI HÉT II. 2005. 4. 27."

Hasonló előadás


Google Hirdetések