Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ma használatos háttértárakat és azok tárolási technológiái (Informatika érettségi 5.tétele) Készítette:Dobrovolni Edit 12.c.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ma használatos háttértárakat és azok tárolási technológiái (Informatika érettségi 5.tétele) Készítette:Dobrovolni Edit 12.c."— Előadás másolata:

1 Ma használatos háttértárakat és azok tárolási technológiái (Informatika érettségi 5.tétele) Készítette:Dobrovolni Edit 12.c

2 Tartalomjegyzék Hajlékony lemez és tulajdonságai Merevlemez és tulajdonságai CD, DVD és tulajdonságai Pen drive, flash memóriák és tulajdonságaik

3 Bevezetés A számítógép a programokat és adatokat a feldolgozás ideje alatt a memóriában tárolja. Feldolgozási időn kívül (hacsaknem a memória túl kicsi) valamely háttértárolón. A következő táblázat tartalmazza a ma használatos háttértárakat működési elv szerint csoportosítva. Háttértárak mágneses elven hajlékony lemez merev lemez szalag optikai elven CDDVD flash memóriák

4 Hajlékony lemez(FD, Floppy disk) Vékony műanyag lapon mágnesezhető bevonat. 3,5 inch átmérőjű, tárolókapacitása 1,44MB. Meghajtója a Floppy disk drive (FDD). Az adatokat a lemez mindkét oldalán tárolják. Formázáskor a lemezen sávok (koncentrikus körök) és ezen belül szektorok jönnek létre. Minden szektor 512 bájtot tartalmaz. Az adatokhoz való hozzáférés lassú. Szerepe csökken, kicsiny tárolókapacitása és meghibásodásai (adatvesztés miatt).

5 Merevlemez (HD, Hard disk, más néven winchester) A merevlemez a hajlékonylemeznél nagyobb kapacitású és gyorsabb háttértár. Általában a számítógépházba fixen beépítve működik. Mozgatható változatára dolgozták ki a mobil rack nevű eszközt, ami a winchester számára egy fogadó fiók. A merevlemezes tárak esetében az adathordozó merev, mágnesezhető felületű lemezkorong, amelyből a kapacitás növelése érdekében egy egységben többet is elhelyeztek. Meghajtója a Hard Disc Drive (HDD). Az adatok tárolása lényegében ugyanúgy történik, mint a hajlékonylemezes meghajtóknál, azaz koncentrikus körökben elhelyezkedő sávokban és szektorokban, egy egységben azonban több lemezkorong van elhelyezve

6 A lemezek egymás felett elhelyezkedő sávjait cilindernek nevezzük. A lemezeket és az író-olvasó fejeket légritkított térbe helyezik, tehát felnyitni nem szabad. Átlagos tárolókapacitásuk 80-512GB. A memória és a merevlemez között a másodpercenkénti adatátvitel sebessége megabájtokban mérhető.

7 Szalagos háttértár (streamer casette) Előnye a nagy tárolókapacitás. Jellemzően néhány 10 GB. Archiválásra használatos főképp. Az adatok a lemezen sorfolytonosan helyezkednek el, ezért az adatelérés lassú.

8 Compact disc (CD) Egy műanyag lemezen egy fényvisszaverő réteg helyezkedik el. A fényvisszaverő rétegben lévő mélyedések (pit-ek) hordozzák az információt bináris formában. Fajtái: CD-ROM: Tartalmát a gyártónál préseléssel kapja. Csak olvasható CD-R (Recordable): A felhasználó írhatja egyszer, a CD íróval, amelyben erős lézernyaláb alakítja ki a pit-eket. Utána csak olvasható. CD-RW (ReWriteable): A lemez törölhető, újraírható. Az újraírások száma ugyan korlátozott, de akár milliószoros is lehet.

9 A felsorolás sorrendjében a lemezen lévő réteg fényvisszaverő képessége csökken. Ezért elképzelhető, hogy egyes meghajtók nem mindenfajta CD-t tudnak olvasni. Tárolókapacitása 700MB körüli. Az adatelérési sebessége a winchesterhez képest lassúbb.

10 Digital Versatile Disc (sokoldalú digitális lemez) régebben Digital Video Disc (DVD) A CD-hez képest az adatsűrűség 7-szeres egy rétegen belül. Tehát 1 réteg tárolókapacitása 4,7 GB. Van kétrétegű és kétoldalas lemez is. Ekkor a tárolókapacitás akár 17GB is lehet egy lemezen. A mérettől függetlenül a felhasználás szerint is csoportosíthatók a DVD-k. Mint a CD-nél: DVD- ROM, DVD-R, DVD-RW…

11 Pendrive-ok, flash memóriák: Manapság egyre terjedő tárolási megoldás, tulajdonképpen egy külső memória. Kicsi, hordozható, ezért a floppyt leváltó eszköz. A számítógéphez az USB porton keresztül csatlakozik. Tárolókapacitása több GB-os nagyságrendű is lehet.

12


Letölteni ppt "Ma használatos háttértárakat és azok tárolási technológiái (Informatika érettségi 5.tétele) Készítette:Dobrovolni Edit 12.c."

Hasonló előadás


Google Hirdetések