Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Büntetés-végrehajtás és kínálatcsökkentés NDI, 2008 március 20. Budapest Fliegauf Gergely.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Büntetés-végrehajtás és kínálatcsökkentés NDI, 2008 március 20. Budapest Fliegauf Gergely."— Előadás másolata:

1 Büntetés-végrehajtás és kínálatcsökkentés NDI, 2008 március 20. Budapest Fliegauf Gergely

2 A börtön és a kábítószer kapcsolata Jogi kapcsolat Szakmapolitikai kapcsolat Szervezési kapcsolat de: Kapcsolat a bűnözésen keresztül Speciális börtönártalmak Kábítószer-fogyasztás a börtönben

3 Kábítószer-probléma a börtönben 1.Bizalom a börtönmenedzsment és a végrehajtó állomány között. A kábítószer felbukkanása a börtönben axiomatikussá teszi a korrupciót, a megvesztegethetőséget. Ez az ellentmondás akkor a legkiélezettebb, ha a börtönrendszer kábítószer ellenes stratégiája kifejezetten kínálat-csökkentő jellegű. 2.Fertőző betegségek kérdése A felbukkanó kábítószer elősegíti a fertőző betegségek terjedését, mert a szer használata illegális, ezért a higiéniás kockázatvállalás növekszik, nem beszélve arról, hogy az egyébként bűnözői életvitel is kockázatkereső.

4 3. Bűnözés a börtönben Nem csak a kábítószert becsempésző személyzet érintett a kábítószer-bűnözésben, hanem fogvatartottak is foglalkoznak a börtönben kábítószer-kereskedelemmel. 4. Drogmentes körletek axiómája A fentiek értelmében a drogmentes, bizalmon alapuló körletek részlegek léte a börtönökben követelmény. (Ez már megvalósult hazánkban.)

5 5. Ártalomcsökkentő programok axiómája Szintén a fentiek értelmében a keresletcsökkentés nem elegendő a börtönben, hanem szakmai szempontból, a fogvatartottak és az állomány egészségének és integritásának védelmében ártalomcsökkentő programok bevezetése indokolt. 6. A biztonság problémája A drogfogyasztó fogvatartott magatartása merőben más, mint a „tiszta” fogvatartotté. A börtönben az elvonási tünetek, a mellékhatások, az utóhatások, a tolerancia stb. máshogy alakulnak, mert a börtön fizikailag és szociálisan zárt tér, ezért a kábítószer-fogyasztás jelentősen veszélyezteti az intézet biztonságát, még akkor is, ha csekély az előtalálások száma.

6 7. Definiálatlan feladatok - börtöndrog Az antiepileptikumokkal való visszaélés a börtönökben komoly etikai kérdéseket vet fel. Az ópioid elvonásra való leghatékonyabb ellenszer a WHO szerint is a metadon, nem pedig a benzodiazepin. A súlyos magatartási problémákkal küzdő fogvatartott kezelése nem lehet egészségügyi feladat. 8. Nem működő kockázatfelmérés Szociológiai kutatás adatai szerint jelentős számú fogvatartott küzd elvonási tünettel. A befogadási eljárás során felbukkanó adatokat a kábítószer-probléma kezelésére és a megfelelő stratégia kialakítására is fel lehet használni.

7 9. Jelentős egészségügyi kiadás Mindemellett a drogfogyasztásból eredő panaszok enyhítésére fordított egyéb gyógyszerek és kezelések költsége jelentős, a hatékony ártalomcsökkentés gazdaságosabb.

8 Nyugat-Európában felbukkanó kábítószer-probléma a börtönökben - a fogvatartottak 30-70%-a küzd kábítószer-problémával - a fogvatarottak 20-50%-a részesül fenntartó kezelésben - a fenntartó-kezelés metadon-függőséget eredményez - halálozás a szabadulás után kábítószer-túladagolás miatt - a fogvatartottak egy része a börtönben először próbálja ki a kábítószert - a fogvatartottakat társaik kábítószer-fogyasztásra késztetik - magas HBV és HCV fertőzöttség arány és májcirrózis

9 Kelet-Európában felbukkanó kábítószer-probléma a börtönökben - a kábítószer-probléma tagadása - nem hatékonyak a civil szervezetek a börtönökben - információhiány a kábítószer-problémáról a személyzet körében - információhiány a kábítószer-problémáról a fogvatartottak körében - információhiány az ártalomcsökkentésről, és a drogfogyasztás veszélyeiről a fogvatartottak körében - nagyobb arányú túltelítettség - kevés anyagi forrás - nagy arányú HIV fertőzöttség (Észtország, Oroszország)

10 Szelf-reprezentáció Kettős tévedés elv Speciális börtönszerepek Kontraszelekció a prevenciós körleteken A valós helyzet felmérhetetlensége

11 További külföldi példák BIH – Doboj – geng – kanálélezés Észtország – Murru börtön – HIV Dánia – aranylövés szabadulás után Hollandia – már csak egy drogmentes körlet van FYROM – Idzrovo börtön – korlátlan metadon Csehország – antiandrogének Franciaország – teniszütő N.B.: Magyarország - gyurma

12 Köszönöm a figyelmüket! fliegauf.gergely@chello.hu bvpszichologiahirek.blogspot.com


Letölteni ppt "Büntetés-végrehajtás és kínálatcsökkentés NDI, 2008 március 20. Budapest Fliegauf Gergely."

Hasonló előadás


Google Hirdetések