Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szabad-e a szabadult? A TÁMOP 5.6.3 kiemelt projekt szerepe a reintegrációs folyamatban Botka Bianka szolgáltatás módszertani vezető, Belügyminisztérium.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szabad-e a szabadult? A TÁMOP 5.6.3 kiemelt projekt szerepe a reintegrációs folyamatban Botka Bianka szolgáltatás módszertani vezető, Belügyminisztérium."— Előadás másolata:

1 Szabad-e a szabadult? A TÁMOP kiemelt projekt szerepe a reintegrációs folyamatban Botka Bianka szolgáltatás módszertani vezető, Belügyminisztérium

2 Értelmezési keret Mi a szabadság?
(Amartya Sen) Mi a szabadság? Negatív szabadság: „korlátozásoktól való” szabadság Pozitív szabadság: „valamire való” szabadság képesség (olyan életvitelre, amilyet maga választana magának) Összetartoznak és összefonódnak. Negatív szabadság megsértése egyben a pozitív szabadság megsértése is. Fontos az egyének által ténylegesen birtokolt „képességek” növelése. Társadalmi termék is!

3 Reintegráció és szabadság
A reintegrációs folyamat A pozitív szabadság erősítése, Nem csupán a fogvatartottat/szabadultat készíti fel a beilleszkedésre/visszailleszkedésre, hanem, A helyi közösséget is felkészíti a befogadásra/visszafogadásra.

4 Büntetés-végrehajtás és szabadság
A büntetés-végrehajtási szervezet (a továbbiakban: bv. szervezet) a külön törvényben meghatározott szabadság-elvonással járó büntetéseket, intézkedéseket, büntetőeljárási kényszerintézkedéseket, a szabálysértési elzárást végrehajtó állami, fegyveres rendvédelmi szerv. (1995. évi CVII. törvény a büntetés-végrehajtási szervezetről 1. § (1)) DE A szabadságvesztés végrehajtásának célja az, hogy e törvényben meghatározott joghátrány érvényesítése során elősegítse az elítéltnek a szabadulása után a társadalomba történő beilleszkedését, és azt, hogy tartózkodjék újabb bűncselekmény elkövetésétől. (1979. évi 11. törvényerejű rendelet a büntetések és az intézkedések végrehajtásáról19. § (1))

5 Büntetés-végrehajtás és szabadság
A fogvatartott szempontjából: Nem csupán a szabadság-elvonás, hanem Képességek növelése is. ( pl.:nevelés, oktatás, munkáltatás stb…) A helyi közösség szempontjából: Negatív szabadság növelése, Pozitív szabadság növelése. Befogadási/visszafogadási képesség növelése a helyi együttműködések, jóvátételi programok megvalósítása által. (Pl: Megbántam, jóvátenném; Börtön a városért; nyílt nap; bűnmegelőzési célú látogatások)

6 A szabadult és a szabadság
A szabadult szempontjából: Szabadulás utáni pszichés krízis Társadalmi előítéletek Meggyengült, vagy hiányzó családi – kapcsolati kötelékek Lakhatási nehézségek Anyagi nehézségek -Bizonytalan léthelyzet

7 A TÁMOP 5.6.3 projekt szerepe
Célja - Az esélyegyenlőség biztosítása érdekében egyénre szabottan differenciált, országosan elérhető reintegrációs szolgáltatások megvalósítása különböző típusú fogvatartottak számára (előzetes letartóztatottak, jogerős elítéltek, nők, férfiak, fiatalkorú és felnőtt fogvatartottak). (1. részcél.) - A fogvatartotti célcsoporttal foglakozó szakemberek felkészítése az országosan egységes alapelvek mentén megvalósítható reintegrációt segítő szolgáltatások biztosítására annak érdekében, hogy egységes és korszerű ismeretekkel rendelkezzenek. (2. részcél.) - Az intenzív utógondozás során a resztoratív szemlélet erősítésével a bűncselekmény által okozott hátrányok csökkentése, a sértett, valamint a megsértett közösség szimbolikus kiengesztelése. (3. részcél.) - A következő tervezési időszak reintegrációs fejlesztéseinek megalapozása érdekében működési kézikönyv, valamint területi ajánlás kidolgozása. (4. részcél.)

8 A kiemelt projekt célcsoportja
A TÁMOP projekt szerepe A kiemelt projekt célcsoportja szabadságvesztés büntetésüket töltő és előzetes letartóztatás alatt álló fogvatartottak, kényszergyógykezeltek, reintegrációs tevékenységet megvalósító szakemberek, önkéntesek, sorstárssegítők (a továbbiakban: szakemberek), a fogvatartottak és szabadultak családtagjai, illetve az adott helyi közösség. Szakmai megvalósítók Utógondozó koordinátor, reintegrációs tanácsadó, bv. intézeti projektfelelős

9 Első szakasz – Fogvatartottak tájékoztatása, toborzása.
A TÁMOP projekt szerepe Fogvatartottaknak nyújtott Szolgáltatások Első szakasz – Fogvatartottak tájékoztatása, toborzása. Második szakasz – A fogvatartottak gyakorlati felkészítése (személyiség-, készség- és képességfejlesztés). Harmadik szakasz – A fogvatartottak szakképzése. Negyedik szakasz – Intenzív utógondozás, munkaerő-piaci tanácsadás.

10 - személyre szabott egyéni és csoportos foglalkozások
A TÁMOP projekt szerepe Fogvatartottaknak nyújtott Szolgáltatások - személyre szabott egyéni és csoportos foglalkozások - resztoratív szemlélet erősítése családi kapcsolatok helyreállítása önkéntesek, sorstárssegítők bevonása

11 Együttműködést fejlesztő tréning Területi műhelymunka
A TÁMOP projekt szerepe Helyi közösségnek nyújtott Szolgáltatások Együttműködést fejlesztő tréning Területi műhelymunka Település érzékenyítés (elsősorban a jóvátételi programokon keresztül – emlékeztető tábla)

12 A TÁMOP 5.6.3 projekt szerepe
SZABADULTAKNAK NYÚJTOTT SZOLGÁLTATÁSOK Pszichológiai segítségnyújtás Intenzív utógondozás 6 hónapig Önkéntesek, sorstárssegítők Családi kapcsolatok helyreállítása Jóvátételi programok Önsegítő csoport facilitálása

13 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!
Köszönet a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet projektben részt vevő fogvatartottjainak az előadás illusztrációjáért.


Letölteni ppt "Szabad-e a szabadult? A TÁMOP 5.6.3 kiemelt projekt szerepe a reintegrációs folyamatban Botka Bianka szolgáltatás módszertani vezető, Belügyminisztérium."

Hasonló előadás


Google Hirdetések