Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Személyiségtípusok 3. Lelki élet Összeállította: Kovács Imre ev. lelkész Vönöck, A.D. 2008.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Személyiségtípusok 3. Lelki élet Összeállította: Kovács Imre ev. lelkész Vönöck, A.D. 2008."— Előadás másolata:

1 Személyiségtípusok 3. Lelki élet Összeállította: Kovács Imre ev. lelkész Vönöck, A.D. 2008

2 A test lámpása a szem. Ezért ha a te szemed tiszta, az egész tested világos lesz. Ha pedig a szemed gonosz, az egész tested sötét lesz.

3 Temperamentum és lelki élet Az élő hit személyiségünk egészét érinti. Isten népe különböző temperamentumú egyénekből áll, ezért lelki életünk sem lehet egyforma. Az egyházban sok feszültség abból fakad, hogy elvárjuk a másiktól: hitét hozzánk hasonló módon élje meg. Valójában a temperamentumból fakadó különbözőségeink teológiai gondolkodásunkat, imádságainkat és hitünk más kifejeződését is messzemenően befolyásolják.

4 Személyiségtípusok 1. A szangvinikus lelki élete

5 Emlékeztető A „szangvinikus” szó a latin „sanguis” szóból származik, jelentése: vér. A „szangvinikus” szó a latin „sanguis” szóból származik, jelentése: vér. Mivel a vér az emberi test meleg folyadéka, a „szangvinikus” kifejezés a meleg, vidám, eleven temperamentumot jelöli. Mivel a vér az emberi test meleg folyadéka, a „szangvinikus” kifejezés a meleg, vidám, eleven temperamentumot jelöli.

6 A szangvinikus lelki élete Az érzelmek uralják hitéletét is: a Szentírásból, az igehirdetésből elsősorban az érzelmet érintő részek ragadják meg. Az érzelmek uralják hitéletét is: a Szentírásból, az igehirdetésből elsősorban az érzelmet érintő részek ragadják meg. Éneklés, zene, őszinte bizonyságtétel, megható történetek hatnak rá. Éneklés, zene, őszinte bizonyságtétel, megható történetek hatnak rá. Örömmel, szívvel és lélekkel vesz részt mindenben. Örömmel, szívvel és lélekkel vesz részt mindenben. A magvető példázatából a sziklás földre hullott mag állapota jellemzi. A magvető példázatából a sziklás földre hullott mag állapota jellemzi.

7 A szangvinikus lelki élete Lelkesen kap az új tennivalók után, de állhatatlansága miatt tartósan nem lehet rá építeni. Lelkesen kap az új tennivalók után, de állhatatlansága miatt tartósan nem lehet rá építeni. A mindennapos kitartás neki nehezebb, mint másnak; könnyen környezetének hatása alá kerül. A mindennapos kitartás neki nehezebb, mint másnak; könnyen környezetének hatása alá kerül. Mindig valami újra vágyik; hamar megelégeli az ismert igehirdetőt, mást akar hallgatni. Mindig valami újra vágyik; hamar megelégeli az ismert igehirdetőt, mást akar hallgatni.

8

9 Gondolatok „Én egyben vagyok teljesen biztos: hiszek Istenben a magam módján, végtelenül szeretem Jézust, ami több a hitnél – mert a szeretet több a hitnél, és hiszek az Egyházban is – túl mindenen.” PILINSZKY JÁNOS (1921-1981) költő „A zene lelki táplálék, és semmi mással nem pótolható. Aki nem él vele: lelki vérszegénységben él és hal. Teljes lelki élet zene nélkül nincs. Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be.” KODÁLY ZOLTÁN (1882–1967) zeneszerző

10 Személyiségtípusok 2. A melankolikus alkat lelki élete

11 Emlékeztető  A „melankolikus” szó görög eredetű. A melancholia jelentése: fekete epe.  Ezt a kifejezést a sötét, nyomasztó, borús temperamentum megjelölésére használják.

12 A melankolikus lelki élete  Veleszületett komorsága lelkiségén is meglátszik. Megszokásszerűen panaszkodik.  Hálát és örömet ritkán érez, hamar elfelejti az ÚR irgalmát.  Ő ahhoz az elvetett maghoz hasonló, amely tövisek közé esett. Jézus a „világi gondokat” nevezi a leggonoszabb dudvának.

13 A melankolikus lelki élete  Előmenetelében akadályozza kritikai szenvedélye is, hiszen a keresztények hibáit mindenki másnál élesebben látja.  Lelkiállapota, bűnei, a kegyelemmel szemben tanúsított ellenállása nyugtalanítják.  Melankóliáját helytelenül keresztényi komolyságnak tekinti.

14

15 Gondolatok „Barátaim, kérjetek jókedvet az Istentől. Legyetek vidámak, mint a gyermekek, mint az ég madarai. És ne zavarjon benneteket cselekvésetekben az emberek bűne. Ne féljetek, hogy az elsodorja és nem engedi megvalósulni a ti műveteket.” F. M. DOSZTOJEVSZKIJ (1821-1881) orosz író „A derű az értelem gátjain átjutott nevetés.” DÉRY TIBOR (1894–1977) író

16 Személyiségtípusok 3. A kolerikus alkat lelki élete

17 Emlékeztető A „kolerikus” szó abból a görög szóból származik, ami „sárga epét” jelent. Az ókorban az emberi test forró folyadékát látták benne. Következésképpen kolerikusnak a forró, gyors, aktív temperamentumot szokták nevezni. Következésképpen kolerikusnak a forró, gyors, aktív temperamentumot szokták nevezni.

18 A kolerikus lelki élete Érdeklődését csak nehezen lehet felkelteni a vallás iránt. Merő érzelgősségnek tartja: „Nőknek és gyerekeknek való” – mondja nyersen. A templombajárást időpocsékolásnak tekinti. Untatja, hogy egy teljes órát olyan dolgokról való elmélkedéssel kell tölteni, amelyeknek semmi közük a gyakorlati élethez.

19 A kolerikus lelki élete Realista, csak realitásokat ismer el. Egyedül a keresztények életéből fakadó jó tettek hatnak rá. Ha kereszténnyé lesz, döntését azonnal tett követi. Teljesen szakít régi életével. Nem csak maga tevékeny, különös adottsága van arra, hogy másokat is munkára bírjon.

20

21 Gondolatok „Isten tagadása a gyökereitől fosztja meg a személyt …” II. JÁNOS PÁL pápa (1920 – 2005) ‏ „Csak belső indíttatásra, az Isten irányításával akarok cselekedni.” BALCZÓ ANDRÁS (1938 –) világ- és olimpiai bajnok öttusázó „Az ember egy végső célra van rendelve, amely különbözik tőle, és ez a végső cél Isten.” JACQUES MARITAIN (1882–1973) francia filozófus

22 Személyiségtípusok 4. A flegmatikus alkat lelki élete

23 Emlékeztető A „flegmatikus” szó a görög phlegma – testnedv – szóból ered. A phlegmát nedvesen hűvösnek tartották, és úgy vélték, hogy a lustaság előidézője. Következésképpen a flegmatikus megjelölést a lassú, hűvös temperamentumra alkalmazták. Következésképpen a flegmatikus megjelölést a lassú, hűvös temperamentumra alkalmazták.

24 A flegmatikus lelki élete Mivel élete korrekt, ezért legjobban az önigazság veszélyezteti. Mivel élete korrekt, ezért legjobban az önigazság veszélyezteti. Jelentősen az erkölcsi átlag fölött érzi magát. Jelentősen az erkölcsi átlag fölött érzi magát. Az egyház iránt általában nem közömbös, érdeklődése elfogadó természetű. Az egyház iránt általában nem közömbös, érdeklődése elfogadó természetű. Békésen konzervatív meggyőződésű. Békésen konzervatív meggyőződésű.

25 A flegmatikus lelki élete A nehézségek miatt nem szenved úgy, mint mások, ezért megpróbáltatásaiban nehezebben éri el Isten hívása. Irtózik attól, hogy olyasmiről beszéljen, ami megérinthetné a lelkiismeretét. Könnyen magáévá teszi az erkölcs és a hit racionalista felfogását.

26

27 Gondolatok „Az egyensúlyt csak az igazságosság kárára nyerhetjük el.” RENÉ CHAR (1907–1988) francia költő „Az én vallásom egy magasabbrendű, végtelenül szellemi Lény alázatos imádása, aki még azokban a részletekben is kinyilatkoztatja magát, amelyeket a mi gyenge és korlátolt érzékeinkkel észlelni nem tudunk. Isten-elgondolásom lényege, hogy létezik egy legfelsőbb Intelligencia, aki a kikutathatatlan világmindenségben nyilatkoztatja ki magát.” ALBERT EINSTEIN (1879-1955) Nobel-díjas elméleti fizikus

28 Ismétlő áttekintés: típusok és kapcsolatok a szangvinikus a jelenben élő, vidám, érzékeny és együttérző, üdítő és bűbájos ember a melankolikus mély és alapos; kapcsolataiban hűséges, munkájában megbízható a kolerikus szilárd akaratú és nagy állóképességű; képes arra, hogy másokat is munkára ösztönözzön a flegmatikus békeszerető, csillapítóan hat másokra, körültekintően és előítélet- mentesen gondolkodik a szangvinikus örül az embereknek, de hamar elfelejti őket; megbízhatatlan a melankolikust bántja az emberek gyarlósága, de meghagyja őket a rossz úton a kolerikus felhasználja az embereket saját céljaira, de nem törődik többé velük; a flegmatikus higgadtan, de rejtetten gőgös közönnyel tanulmányozza az embereket

29 „Az élet Istenről vall, a kikutathatatlan, felfoghatatlan Istenről. Minden élet forrása Istenben van, s így Isten életének felfoghatatlan titka átterjed minden élőre, egészen a legegyszerűbb fajtákig.” (Ole Hallesby)‏


Letölteni ppt "Személyiségtípusok 3. Lelki élet Összeállította: Kovács Imre ev. lelkész Vönöck, A.D. 2008."

Hasonló előadás


Google Hirdetések