Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Nemzeti könyvtári mozgalmak az Egyesült Királyságban.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Nemzeti könyvtári mozgalmak az Egyesült Királyságban."— Előadás másolata:

1 Nemzeti könyvtári mozgalmak az Egyesült Királyságban

2 „Framework for the future” könyvtári stratégiai tervek 2005-2013 ◦A társadalmi egyenlőtlenség elleni harc, a közösség építése és a társadalmi fejlődés támogatása. ◦Az elektronikus szolgáltatásokhoz való hozzáférés biztosítása beleértve a közügyek elektronikus gyakorlását is. ◦Az olvasás és a közoktatáson túli önképzés népszerűsítése és támogatása.

3 A közkönyvtárak legfontosabb feladatának:  A szolgáltatások használatának lehetővé tételét: fizikai és társadalmi akadályok megszüntetését (Öregbetűs és hangos könyvek beszerzésével. Jól megközelíthető és járható épületekkel.)  A hivatalos kultúrpolitika olvasásfejlesztési csomagot hozott létre.

4 Partnerkapcsolatok Bookstart Booktrust Kormány Könyvkiadók Szponzorok Könyvtárak Egészségügy Nevelés

5 Bookstart csomagokat három életszakaszban kapják a gyerekek Bookstart 0- 12 hónapos korig. Bookstart+ 12-18 hónapos kor között. My Bookstart Treasure Chert 3-4 éves korig.

6 Bookstart csomagok: Babacsomag  0-12hónapos korig  Két képeskönyv (leporelló)  Könyvlista: mondókákat tartalmazó könyvekről  Útmutató szülőknek, hasznos tanácsokat ad a könyvek megszerettetéséről  Meghívót a könyvtárba

7 Bookstart+  Totyogóknak 18-30 hónapos korukig tartó program  Cél, hogy megnyerő könyvekkel és játékokkal fejlesszék a gyermekek nyelvi készségét.  Könyveket, színezőt, krétát, kirakójátékot, matricákat tartalmaz a könyvcsomag valamint könyvlistát a szülőknek.

8 Kincsesláda  3 éves kor körül kapják a gyerekek  A csomag tartalma:  2 könyv  Egy doboz színes ceruza  hegyező., színező könyv,  Tanácsadó könyv a szülőknek ötleteket és javaslatokat ad a játékos hallásfejlesztésről és a kommunikációs készség fejlesztéséről  Könyvtári beiratkozási nyomtatvány

9 Bookstarthoz kapcsolódó foglalkozás típusok  1. Baby Rhymetime Mondókatanulás  2. Wiggle and Giggle Játékos foglalkozás  3. Baby Book Crawl Könyvmászóka  4. BooktouchLátássérült gyermekek számára

10 MOndókák

11 Könyvmászóka  Cél a szülőket bátorítani, hogy a 4 éven aluli gyerekeket vigyék el a helyi könyvtárba, hogy könyvtári tagokká váljanak.  A gyerekek matricákat gyűjtenek, amit beragaszthatnak egy albumba. Öt matricáért kapnak egy oklevelet.  Tizenkét oklevélért (12*5=70) ajándékot kapnak. Több, mint egymillió látogatóra számítanak ezzel a módszerrel.

12 Booktouch  Vak és gyengénlátó gyermekek részére indult program 0-4 éves korig  A könyvcsomagban ajánlott könyvek listája és útmutató található segítő szervezetekről a szülők részére.  A gyermekeknek speciális érintéssel, tapintással olvasható könyvek vannak.

13 Néhány a Bookstarttal kapcsolatos dolog, amit tudnod kell!  Minden gyermek számára elérhető adomány.  A babákat és a gyerekeket biztatja, hogy fedezzék fel és szeressék a könyveket!  A legtermészetesebb tanárok a szülők.  A közösen olvasott mesék, mondókák, dalok segítik a szeretetteljes kapcsolat kialakulását.  Szókészletet épít, jó kommunikációs készséget fejleszt.  Könyvszerető kultúrát alakít ki.  Biztatja a szülőket, hogy fejlesszék irodalmi kultúrájukat.  Mindenkinek könyvtári tagságot ad. Nincs több „csendet kérek!”. Valójában a gyerekeket biztatják, hogy mondják el kívánságaikat  Üdvözli a kulturális sokféleséget, és a többnyelvűséget.  Sok ország követi a példát az egész világon.

14 Nemzetközi áttekintés

15

16 Nagy Olvashow Könyvtárak összefogása a társadalomért,2007 Nagy Olvashow Babaolvashow Kölyökolvashow Tiniolvashow Nagyiolvashow Könyves vasárnap  Találkozzunk a könyvtárban!

17 Programok a babáknak és szüleiknek  Csivitelő: (zenés foglalkozás bölcsiseknek),  Babusgató: versek, mondókák a legkisebbeknek,  Ringató: zenepedagógiai foglalkozás,  Antanténusz: leporelló gyűjtemény játékos bemutatása,  Dúdoló: altatódalok tanítása babák szüleinek,  „Cini-Cini muzsika”: zenés- verses foglalkozás,  „Hóc-Hóc katona”: mondókák, kiszámolók,  „Mazsola muzsika”: zenés foglalkozás,  „Tücsökringató”: ölbeli játékok és mondókák tanulása,  „Cinege, Cinege kismadár”: mondókák, mesék anyukáknak I. Előadások, találkozások szakértőkkel, tanácsadás II. Foglalkozások III. Kiállítások és vásárok IV. Szakirodalom ajánlása V Babaolvashow, babaolvasójegy, babaolvasófüzet VI. Babasarok, helyszínek kialakítása  Programok száma: 625 (18%)  Babák és szüleik 23.147

18 2008 a Nemzeti Olvasás Éve


Letölteni ppt "Nemzeti könyvtári mozgalmak az Egyesült Királyságban."

Hasonló előadás


Google Hirdetések