Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egészséges Kisdedtáplálási program

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egészséges Kisdedtáplálási program"— Előadás másolata:

1 Egészséges Kisdedtáplálási program
Nutricheq Egészséges Kisdedtáplálási program Csordás Ágnes elnök Tudományos szimpózium Magyar Védőnők Egyesülete május 9.

2 A védőnői szolgálat helye az egészségügyi ellátás ban
Család önsegítése Alapellátás Járóbeteg ellátás Kórház H Á P O L Á S Szociális gondozás Gyógyászati ellátások H = High Tech ellátás

3 A gondozott személy (család) megalapozottan tudjon:
A védőnő szerepe az egészséges fejlődés biztosításában Ismeretek biztosítása, gondozási terv, védőnői tanácsadás hozzáférhetősége A gondozott személy (család) megalapozottan tudjon: együttműködni, közreműködni, választani, dönteni.

4 Védőnő fő tevékenysége a primer prevenció
ISMERETEK BIZTOSÍTÁSA Védőnő fő tevékenysége a primer prevenció Terápia időszaka Primer prevenció időszaka Megbetegedés folyamata expozíció biológiai kezdet szűrés beavatkozás Nem kimutatható állapot

5 Védőnő fő tevékenysége a primer prevenció
ELVÁLTOZÁSOK ÉSZLELÉSE Védőnő fő tevékenysége a primer prevenció ELVÁLTOZÁS ÉSZLELÉSE Primer prevenció időszaka CSALÁDLÁTOGATÁS TANÁCSADÓBAN Környezeti Pszichés hatások szűrés beavatkozás

6 Egy újabb paradigmaváltás
Védelem, gondoskodás  Tanácsadás, támogatás „Az egészségfejlesztés az a folyamat mely képessé teszi az embereket arra, hogy saját egészségüket felügyeljék és javítsák.” WHO EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS

7 Új módszerek keresése Minimális Intervenció
Tudakozódj Ask! (Tájékozódj, kérdezz!). A védőnő bizonyos rendszerességgel érdeklődik a család, a gyermek szokásairól, életviteléről.

8 Új módszerek keresése Minimális Intervenció
Tanácsolj Advice! (Tanácsold a szűrések igénybevételét, az egészséges aktív életet!) Technikákat az egészséget károsító tényezők elkerülésére, ajánlj fel szűrési lehetőségeket.

9 Új módszerek keresése Minimális Intervenció
Támogasd Assist! (Támogass, nyújts segítséget a döntések meghozatalában!). Gyakorlati tanácsokkal támogatja a gondozottat, tájékoztató-egészségnevelő kiadványokkal látja el. Szükség esetén saját kompetenciájában segíti a döntések meghozatalát.

10 Új módszerek keresése Minimális Intervenció
Tevékenyen ellenőrizd Arrange follow up! (Valósuljon meg a folyamatos gondozás!). A gondozás, fejlődés követése alapvető fontosságú, ez pedig a védőnői hivatás teljes palettájában megjelenik.

11 Tevékenyen ellenőrizd Arrange follow up!
Hogyan? Információt adjon Objektív legyen Ne érezze zaklatásnak

12 Egy lehetséges módszer a Nutricheq
Az egyre korábbi életkorban megjelenő, táplálkozással összefüggésbe hozható betegségek felderítése, de főleg megelőzése, a helytelen táplálkozás korai felismerése az összefüggések feltárása egyre inkább előtérbe kerül a védőnői munkában is.

13 Miért dolgozták ki a Nutricheq programot?
A kisgyermekkori táplálás kihat a későbbi egészségi állapotra A kisgyermekkor a megfelelő étkezési szokások kialakulása, és ezáltal az egészséges növekedés és fejlődés szempontjából kritikus időszak, mivel a korai fejlődési szakasz befolyásolja a későbbi egészségi állapotot

14 Miért dolgozták ki a Nutricheq programot?
A kisgyermekkori táplálkozással összefüggő kockázati tényezők hozzájárulhatnak az elhízáshoz és egyéb negatív következmények kialakulásához. – „Egyre több bizonyíték szól amellett, hogy az elfogyasztott zsír, szénhidrát és cukros üdítők az elhízás kockázatát jelentősen növelik.” – „A szülők táplálással kapcsolatos megkötései összefüggésbe hozhatók a megnövekedett energia bevitellel és testsúllyal.” – „A cumisüveg használata a csecsemőkoron túl – elsősorban a túlzott tejfogyasztás miatt – növeli a kisgyermekkori túlsúly kialakulásának kockázatát.”

15 Miért dolgozták ki a Nutricheq programot?
Amennyiben a gyermek válogatós, ill. neofóbia áll fenn, arra megoldást kell találni, különben a megfelelő étkezési szokások kialakulása gondot okozhat. Már csecsemő- és kisgyermekkorban fontos az egészséges étkezési szokások kialakítása, mivel a felnőttkorra jellemző ételválasztást részben a gyermekkori élmények határozzák meg, ezáltal hosszú távon is kihat az egészségi állapotra.

16 Nutricheq Tudatosan felépített validált program segítségével ismerkedjenek meg a szülők a korszerű, egészséges táplálkozás alapjaival. Néhány esetben a szülők, miközben igyekeznek megoldani a problémát, akaratukon kívül egy újabbat hoznak létre, vagy csak tovább súlyosbítják a már meglévőt.

17 Nutricheq A kisdedkorban alapozzuk meg a gyermek egészségben leélhető éveit ezért a védőnői munka egyik kiemelt területe a helyes táplálási ismeretek átadása a szülők számára.

18 Nutricheq Eddig nem állt rendelkezésünkre olyan eszköz, amely segítségével az egészségügyi szakemberek kiszűrhették volna azokat a hónapos gyermekeket, akik a helytelen, egyoldalú táplálkozás, valamint a szülők étkezési szokásai vagy táplálási módja következtében később kialakuló táplálkozási problémák szempontjából veszélyeztetettek lehetnek.

19 Nutricheq A NutriCHEQ Program,
mint eszközrendszert kifejezetten arra fejlesztették ki, hogy fel lehessen térképezni a korcsoportra nézve kockázatot jelentő táplálkozási rendellenességeket. A program szülőknek szóló forrásanyagot és útmutatót is tartalmaz arra vonatkozóan, hogyan kezelhetik leghatékonyabban a felmerülő táplálkozási problémákat vagy kockázatokat. Az ajánlások pedig abban nyújtanak segítséget, hogy mikor érdemes dietetikus tanácsát kérni vagy további vizsgálatokat elvégezni.

20 Nutricheq A NutriCHEQ segítségével végzett szűrés előnyei a védőnői tanácsadásokon megjelenő kisgyermekek körében: - A lehetséges táplálkozási problémák korai felismerése - Az egészségügy szűkös erőforrásainak (idő, támogatás, oktatás) hatékony, célzott, igény szerinti felhasználása - A szükséges ismeretanyag és tanácsok megfelelő időben történő átadása a szülőknek (ezáltal könnyebben megtehetők a szükséges lépések) - A táplálkozás terén speciális segítségre szoruló gyermekek kiszűrése

21 Nutricheq program elemei
Kérdőív , amely a szülők válaszai alapján, a hónapos kisgyermekek egészségügyi (védőnői) szűrővizsgálata alkalmával segít felmérni a táplálkozási kockázatokat. Ennek alkalmazásával - a védőnők könnyebben felismerhetik azokat az eseteket, amikor a szülők gyermekük táplálását illetően valamilyen okból több segítségre szorulnak, továbbá probléma vagy veszélyeztetettség esetén számos forrás- és segédanyag bocsátható a szülők rendelkezésére.

22 Nutricheq A kérdőív kifejezetten az alábbiakat vizsgálja:
Tápanyagbevitel, vagyis az elfogyasztott ételek, italok típusa és mennyisége („A” és „B” rész) A kisgyermekek étkezési, táplálási szokásai és szülői példamutatás („C” rész)

23 Nutricheq Minden kérdéshez három lehetséges válasz tartozik, amelyek jelzik, bizonyos élelmiszerek fogyasztásával vagy táplálkozási kockázatokkal kapcsolatos paramétereket.

24 Nutricheq Az egyes szakaszokon belül történő pontozás segítségével kimutatható, hogy az adott táplálkozási területtel kapcsolatos kockázat a vizsgált gyermek esetében alacsony, közepes vagy magas

25 Nutricheq A kockázatokhoz Szülői Útmutatók tartoznak, amely alapján a szülő szakszerű tanácsot vagy segédanyagot kap. Végül az „A”, és „B” szakaszok pontjainak összesítésével kapott érték jelzi, hogy kik tartoznak a legveszélyeztetettebb csoportba, akiknél részletesebb értékelésre vagy szakorvosi beutalóra lehet szükség.

26 Védőnő mit ajánlhat? A felmerülő problémákra szülői tájékozatót
Mely letölthető a A szakemberek pedig hasznos információkhoz juthatnak május közepétől szakemberek menüben

27 Köszönöm a megtisztelő figyelmet


Letölteni ppt "Egészséges Kisdedtáplálási program"

Hasonló előadás


Google Hirdetések