Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
A HŐKÖZLÉS MÓDJAI Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
2
A hőközlés a leggyakoribb vegyipari műveletek közé tartozik.
Előfeltétele a hőmérsékletkülönbség. A hőközlési folyamat csak addig tart, míg a hőmérsékletkülönbség fennáll. A hő közölhető: Vezetéssel (kondukció), Áramlással (konvekció) és Sugárzással (radiáció).
3
Hővezetés (kondukció)
A vegyiparban leggyakoribb a konvektív hőcsere, ami azt jelenti, hogy a hőt áramlással közöljük. Hővezetés (kondukció) Hővezetésen a hő olyan terjedését értjük, amikor a hőt két szomszédos, egymáshoz képest mozdulatlan részecske adja át egymásnak.
4
Tiszta hővezetés csak szilárd testekben valósul meg, ahol a szomszédos részecskék helyzete rögzített.
5
A hővezetés mechanizmusa
λ (Hővezetési tényező) t1 Δt t2 Φ (Hőáram) δ
6
A falban fellépő hőáramra Φ, felírható Fourier (Jean Baptiste Fourier 1768–1830 francia matematikus és fizikus) egyenlete - a hővezetés alapegyenlete: Hőáram alatt a szemlélt keresztmetszeten egységnyi idő alatt átszármaztatott hőt értjük.
7
A hővezetési tényező A hővezetési tényező azt a hőáramot fejezi ki, amely átvezetődik 1 méter vastagságú fal egyik oldaláról a másikra, ha a fal oldalai között egy Celsius-fok hőmérsékletkülönbség uralkodik. A hővezetési tényező értéke az anyagi minőség mellett kismértékben függ a hőmérséklettől is.
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.