Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaCsilla Bartané Megváltozta több, mint 10 éve
1
készítette: Ruska Izabella Mercédesz Bajnóczi Krisztián Sándor
A-vitamin készítette: Ruska Izabella Mercédesz Bajnóczi Krisztián Sándor
2
FOGALMA A vitamin olyan szerves vegyület amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy élőlény számára A vitaminokat két nagy csoportra oszthatjuk: Zsírban oldódó vitaminok (A-vitamin) Vízben oldódó vitaminok
3
HATÁSA szürkületben való látás
Felfrissíti, feszessé teszi a bőrt a csontok és fogak fejlődése
4
HIÁNYA farkasvakság vagy szürkületi vakság
a bőr megvastagszik érdessé, szárazzá válik Vakság egyes daganatok kialakulása Zavart növekedés
5
TÚLADAGOLÁSA Feladagoláshoz esetleg mérgezéshez vezethet
fejfájás, hányás, gyomorpanaszok, rossz közérzet, étvágycsökkenés, fáradékonyság, ingerlékenység, ízületi fájdalmak, vesebántalmak, csont elváltozások és hajhullás . A karotin túladagolásakor a bőr sárgára színeződhet A bőr sárgára színezödik
6
A-VITAMIN FORRÁSOK állati belsőségek (máj, vese, szív, tej és tejtermékek, tengeri halak, tojássárgája
7
ilyenek a sárgarépa, sárgabarack, paraj, sütőtök, sárgadinnye, paprika
A-VITAMIN FORRÁSOK ilyenek a sárgarépa, sárgabarack, paraj, sütőtök, sárgadinnye, paprika
8
ÉRDEKESSÉGEK A fejlődő világban a 21 év alattiak körében előforduló vakság leggyakoribb oka az A- vitamin-hiány Az A-vitamin a májban raktározódik
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.