Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

EREDMÉNYKIMUTATÁS.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "EREDMÉNYKIMUTATÁS."— Előadás másolata:

1 EREDMÉNYKIMUTATÁS

2 FELADATA Valós képet szolgáltatni a vállalkozás jövedelemtermelő képességéről – az eredményre ható tényezők számszerűsítése.

3 AZ EREDMÉNYKIMUTATÁS FELADATA
A vállalkozás mérleg szerinti eredményének levezetését tartalmazza, a vállalkozás bevételeit és ráfordításait méri össze egy adott időszakra vonatkozóan. (Évente egyszer készül.)

4 ALAPFOGALMAK Költség: olyan hasznos vagyoncsökkenés, amely a tevékenység végzése érdekében merül fel. Egyéb ráfordítás: olyan vagyoncsökkenés, amely nem a tevékenység végzése érdekében merül fel, vagy nem hasznos (büntetés, kötbér) Költségnemek: Közvetlen költségek Közvetett költségek Állandó – fix költség Változó költségek

5 KÖLTSÉGNEMEK Közvetlen költségek általában változó költségek, amelyek az értékesített termékek, anyagok, áruk és teljesített szolgáltatások vonatkozásában közvetlenül számszerűsíthetők, elszámolhatók, pl. ELÁBÉ, jutalék. Közvetett költségek vagy általános költség, az a költség, amelyről felmerülése során azonnal nem állapítható meg, hogy minek érdekében merül fel.

6 KÖLTSÉGNEMEK Állandó költség az üzlet munkájától és a bevétel változásától függetlenül meghatározott mértékben felmerülő költségek (pl. bérleti díj) Változó költség az a költség, amely az elvégzett munka nagyságának megfelelően alakul, növekszik, vagy csökken. degresszív lineáris progresszív

7 AZ EREDMÉNYKIMUTATÁS HÁROM SZINTJE
Üzemegység eredménye Bruttó üzemeltetési eredmény Gross operation profit (GOP) Nettó üzemeltetési eredmény Netto operation profit (NOP) = adózás előtti eredmény

8 SZAKMAI EREDMÉNYKIMUTATÁS
Üzemegység eredményének kiszámítása Árrés Árrés kiszámítása Árrés tartalma, jelentősége

9 Gazdasági számítások:
FELADAT Gazdasági számítások: Éves forgalom (bruttó árbevétel) nyitvatartási napok száma napi árbevétel Étterem kapacitása Napi árbevétel Átlagfogyasztás (napközben, este) Vendégek forgási sebessége (napközben, este)

10 FELADAT Árrés kiszámítása Éves bruttó árbevétel - ÁFA
____________________________________________________________________________________ Éves nettó árbevétel - Éves ELÁBÉ _________________________________________________________________ Árrés

11 Üzemegység eredményének kiszámítása
Árrés -- Közvetlen bérköltségek -- Egyéb közvetlen költségek (5-15 %) Üzemegység eredménye

12 Közvetlen bérköltség A tulajdonos és az adminisztráción kívüli bérköltségek (konyhafőnök, teremfőnök, konyhalány, pincérek stb.).

13 EGYÉB KÖZVETLEN KÖLTSÉGEK
Fogyóeszközök: üvegáruk, porcelánok, textília, evőeszközök stb. Mosatási, tisztítási költségek Takarítás költségei: tisztítószerek vagy szerződéses számlák Munkaruha költségek: formaruha, védőruha, védőfelszerelések Engedélyek, hatósági díjak Étlapok, itallapok, árlapok Műsorszolgáltatás, jogdíjak

14 BRUTTÓ ÜZEMELTETÉSI EREDMÉNY – GOP KISZÁMÍTÁSA
Üzemegység eredménye -- Közvetett költségek (általános ktg.) ____________________________________________________________________________________________ Bruttó üzemeltetési eredmény GOP

15 KÖZVETETT KÖLTSÉGEK – ÁLTALÁNOS KÖLTSÉGEK
Igazgatás bérköltsége Igazgatási költségek nyomtatványok, irodaszerek Telefonköltség, internet, postaköltség Marketing költség Reklám, prospektus Vásárok, kiállítások, bemutatók Szponzorálási szerződések Tréningeztetés

16 ÁLTALÁNOS , KÖZVETETT KÖLTSÉGEK
Energia Víz és csatorna Villany gáz Karbantartás költségei Műszaki anyagok Alkatrészek Karbantartási szerződések

17 NETTÓ ÜZEMELTETÉSI EREDMÉNY - NOP KISZÁMÍTÁSA
Bruttó üzemeltetési eredmény – Fix költségek ___________________________________________________________ = Nettó üzemeltetési eredmény - NOP

18 FIX KÖLTSÉGEK TULAJDONOSI KÖLTSÉGEK
Értékcsökkenési leírás Bérleti díj Banki hitelek törlesztő részletei Biztosítási díjak Franchise díjak Menedzsment díjak

19 ADÓZÁS ELŐTTI EREDMÉNY NOP
Nettó üzemeltetési eredmény (NOP) - Központi adók Helyi adók ___________________________________________________________________________________ Adózás utáni eredmény - profit

20 Éves forgalom meghatározása
Étterem befogadóképessége Átlagfogyasztás Forgási sebesség Nyitvatartási napok száma

21 Éves forgalom meghatározása
Műszakonként megszorozzuk az étterem befogadóképességét az átlagfogyasztást a forgási sebességgel és a nyitvatartási napok számával

22 Éves forgalom meghatározása
Összeadjuk az egyes műszakok forgalmát


Letölteni ppt "EREDMÉNYKIMUTATÁS."

Hasonló előadás


Google Hirdetések