Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Összeállította: Erdei-Gulyás Gabriella Origo Web Team HQL 2010 Kft.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Összeállította: Erdei-Gulyás Gabriella Origo Web Team HQL 2010 Kft."— Előadás másolata:

1 Összeállította: Erdei-Gulyás Gabriella Origo Web Team HQL 2010 Kft.
Az internet veszélyei Összeállította: Erdei-Gulyás Gabriella Origo Web Team HQL 2010 Kft.

2 Ne töltsd fel fotóidat az internetre
Személyiséglopást követhetnek el a feltöltött fényképekkel – megjelenhet közösségi portálokon, szexuális tartalmú weboldalakon A fotók bár ruhában készültek Rólad, néhány kattintással egy meztelen női, férfi test lehet a végeredmény

3 Zaklatás Közösségi oldalakon, chatszobákban a bizalmadba férkőző zaklatók keseríthetik meg az életedet Ne add meg korodat, ne kezdj szexuális tartalmú beszélgetésekbe, szólj bizalmas, Téged jól ismerő felnőttnek, tanárnak, aki SEGÍTENI FOG! NEM A TE HIBÁD, HA ÁLDOZATTÁ VÁLSZ, DE ELŐZD MEG!

4 INGYENES TELEFONSZÁMOK, CÍMEK
Ingyenesen hívható telefonszámokat, segítséget, zaklatók trükkjeit találod a lapon, melyeket így kikerülhetsz, megelőzheted a bajt Jegyezd meg: 107 Rendőrség, 112 Segélykérő Mindkettő ingyenes.

5 Egészséged és életed minősége
Ne menj bele: hergelésekbe, éhezési versenyekbe, vélt vagy valós szexuális kalandok ecsetelésébe, ne árts környezetednek, SOHA NE CSATLAKOZZ ÖNGYILKOSSÁGGAL FOGLALKOZÓ CSOPORTOKHOZ!

6 Letöltések Online játékok, perverz oldalak, kártékony kódokat futtathatnak a számítógépeden: megszerezve belépési azonosítókat, identitásodat, bankkártyás tranzakciók, utalások adatait, és tönkre tehetik a számítógépet.

7 Ismerősöket keresve Nem ciki, ha kevés ismerős jelöl be a közösségi oldalakon! Ismeretlen emberek kihasználhatnak, bántalmazhatnak, egy felrakott fényképpel, névvel, telefonszámmal visszaélve árthatnak Neked. Akkor is, ha most úgy gondolod: velem ez nem történhet meg. Rendőrség: 104

8 Elmagányosodás A virtuális világ sosem lesz képes pótolni a személyes, emberi, társas kapcsolatokat! Köthetsz mély barátságokat a neten, de csak akkor, ha lelkileg már eléggé érett vagy arra, hogy a valódi életed, kapcsolataid érzelmeit, konfliktusait, vágyait is megtanultad kezelni.

9 Bűncselekmények Robbanóanyag, lopás, csempészés, kábítószer terjesztés, szektatagság, és még számtalan dolog található a neten, amibe be akarnak szervezni, ha nem figyelsz oda. Rendőrség: 104

10 Ki vagy Te? Elgondolkodtál már arról, ki vagy? Erősítsd önbizalmadat, alakíts ki valódi, mély, emberi kapcsolatokat, járj közösségbe, olvass életrajzokat, könyveket, gondolkodj önmagadról, erősítsd énképedet! FONTOS VAGY!

11 Találkozók Ne menj ismeretlennel találkára egyedül! Kérd meg szüleidet, ismerős felnőttet, hogy kísérjen el! Ha megtiltják a találkozást, azt a Te érdekedben teszik, kérlek, hallgass rájuk, szeretnek, vigyáznak Rád!

12 Gyerekbarát weboldalak
Léteznek gyerekbarát weboldalak, egyik ilyen kollégámé: Figyeld meg, mi minden található itt: online játékok, videók, írások, mesék, még SpongyaBob is. Erőszakmentes, figyelemfelkeltő, Neked való.

13 Tallózás Következőkben a Puskás Tivadar Alapítvány weboldaláról tallózunk:

14 Internet-Chat, mint kontaktusbörze
Veszélyei: A chat-csatornákkal visszaélhetnek, amennyiben fiatalkorúakkal szexuális kapcsolatot próbálnak megalapozni, vagy drogokat akarnak eladni. Emellett olyan fórumok is vannak, amelyekben pl. rasszista akciókat készítenek elő, vagy az öngyilkosság lehetséges módjairól beszélgetnek.

15 Nem kívánatos számítógépes játékok
Veszélyei: Az erőszakot, pornográfiát rasszizmust vagy egyéb nem kívánatos tartalmú játékok sajnos nagyon elterjedtek. Különösen veszélyesek az ún. First Person Shooter-ek, amelyekben a játékos emberi, vagy legalábbis emberhez hasonló figura alakjába bújik, és annak a perspektívájából brutális akciókat (pl. lövöldözés) él át, és hajt végre. Az erőszak ilyen megjelenése egy bizonyos kor fölött, amikor a gyermek már el tudja egyértelműen különíteni a virtuális világot a valóságostól, nem jelent veszélyt, a kisebb korú gyermekeket azonban távol kell tartani tőle.

16 Spam-ek Veszélyei: A tömegesen küldött -ek a gyerekek számára is nem kívánt üzeneteket továbbítanak. Ezekre nem szabad válaszolni, mert minden reakció értékes a küldő számára, tudniillik biztos lehet benne, hogy küldeménye megérkezett. Egy ilyen módon "ellenőrzött" címet aztán tovább lehet adni (eladni) és az ember még több nemkívánatos spam-et kap.

17 Számítógép-károkozók
Veszélyei: Megfertőzött ek és egyéb elektronikai üzenetek megnyitása útján, de csupán csak egy weboldal látogatása során is megfertőződhetnek a számítógépek károkozó vírusokkal, férgekkel, vagy trójai lovakkal.

18 Bluetooth útján terjesztett nem kívánatos tartalmak
Veszélyei: A vezeték nélküli adatátvitel mobiltelefonok közt Bluetooth útján nem csak az illetéktelen hozzáférés vagy vírus- és féregfertőzés veszélyét rejti magában, de arra is felhasználják, hogy brutális video-bevágásokat közvetítsenek (esetleg az iskolaudvaron) mobiltelefonok közt.

19 Drága letöltések az internetről vagy mobiltelefonról
Veszélyei: Mobiltelefonos csengőhangok vagy zenei adatbázisok letöltése igen magas költségekkel járhat.

20 A Tárcsázó programok (Dialer) és a Mobil fizetés (Mobile Payment), mint költségcsapdák
Veszélyei: A tárcsázóprogramok alkalmazását pl. Németországban már 2005 közepén törvényileg szigorúan szabályozták. Kétséges internet-szolgáltatások felkínálói azóta nyomatékosabban kínálják azt a lehetőséget, hogy a mobiltelefonokon keresztül lehetséges a fizetés - mindenesetre borsos tarifáért.

21 Marketing Veszélyei: Komolytalan reklámcégek megpróbálják a gyerekeket leplezett üzenetekkel befolyásolni.

22 A károkozás tudatának hiánya
Veszélyei: Sok veszélyes vírust ill. férget programoztak már gyerekek, akik nem voltak tudatában az olyan következményeknek, mint a milliós nagyságrendű károk, vagy a büntetés lehetősége. A feltörés, idegen rendszerek kikémlelése, vagy a War-Driving (adatgyűjtés a vezetéknélküli hálózatokról) is vonhat maga után büntetőeljárást.

23 Ajánlott oldalak http://gyerek.lap.hu http://aldozatvedelem.lap.hu

24 Biztonságos internetezést kívánunk!
Összeállította: Erdei-Gulyás Gabriella Origo Web Team HQL 2010 Kft.


Letölteni ppt "Összeállította: Erdei-Gulyás Gabriella Origo Web Team HQL 2010 Kft."

Hasonló előadás


Google Hirdetések