Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

4. tétel.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "4. tétel."— Előadás másolata:

1 4. tétel

2 Kézi, gépi anyagmozgatás A kézi anyagmozgatás súlynormái
4. Önnek nyomdászként munkája során figyelembe kell vennie a munkavédelmi előírásokat. Hogyan végzi biztonságosan az anyagmozgatást és az anyagtárolást? Kézi, gépi anyagmozgatás A kézi anyagmozgatás súlynormái A csoportos anyagmozgatás általános szabályai Az anyagmozgatás segédeszközei Anyagmozgató gépek (motoros targoncák) Árukezelési jelzések Az anyagtárolás módjai a szabadban

3 Kézi, gépi anyagmozgatás
Az anyagmozgatás tervszerűen előirányzott helyváltoztatás, melynek során nyersanyagokat, félkész vagy késztermékeket, munka- és segédeszközöket visz a technológiailag szükséges helyre. Ha az anyagmozgatás nagyobb távolságok között valósul meg, akkor szállításról beszélünk.

4 Kézi anyagmozgatás: 4 fázisa van:
Megfogás: biztonságosan, védőkesztyűvel csúszásmentesen. Emelés: egyenes derékkal térdből történik. Szállítás: az útvonal csuszás, botlásmentes kialakítása és a megfelelő szélesség megválasztása. Teherlerakás: előkészített helyen kell letenni biztonságosan.

5 Az emelhető teher nagysága életkortól és nemtől függ.
Ha a teher nagysága meghaladja, az előirtat akkor segédeszközzel vagy csoportos anyagmozgatásra van szükség. Csoportos szállítás esetén mindig ki kell nevezni egy főt a csoport vezetésére. Minél kisebb a teher annál messzebbre lehet szállítani. Az építési területen külön kell választani a gépjármű és személyforgalmat és ezt jelölni kell. Több személy esetén a szállítást kinevezett irányító irányítja. Segédeszközök: kézi horgony, forgó szerkezetek, kézi tapadókorong, görgök, kézikocsik.

6 Egyéni kézi anyagmozgatás korlátai
A nők 18 év felett maximum 20 kg-ot, férfiak 18 év felett maximum 50 kg-ot szállíthatnak kézben egyedül segédeszköz nélkül. Ha a szállítás hosszú távú, illetve gyakori, például leszedés vagy felrakodás, akkor a teher maximális súlya 20-ról kg-ra, 50-ről kg-ra csökkentendő. A foglalkozási ártalmak közé tartozik a nagy súlyú terhek emelése miatt bekövetkező egészségkárosodás, ezért az előírásokat be kell tartani.

7 Csoportos kézi anyagmozgatás korlátai
18 év feletti nők (ketten 40 kg) 18 év feletti férfiak 50 kg max. 90 m-re sík terepen 50 kg max. 30 m-re, 10% emelkedőnél Az 50 kg-nál kisebb terhek arányosan nagyobb távolságra mozgathatók

8 A kézi anyagmozgatás általános követelményei :
Az anyagmozgatás megkezdése előtt minden egyes új helyszínen el kell végezni a kockázatértékelést, figyelembe véve a teher- és a munkakörnyezet jellemzőit. A kockázatok minimalizálása érdekében megelőző intézkedéseket kell tenni a hát- és deréktáji sérülések elkerülésére, illetőleg csökkentésére.

9 A mozgatásra kerülő teher tömege miatt azt több személynek kell együttesen, csoportosan mozgatnia. A csoportos anyagmozgatás esetén a munkát végzők létszámát úgy kell meghatározni, hogy a munkát végző munkavállalók terhelése a megengedett határon belül legyen, ugyanakkor a munkában egymást ne akadályozzák A munkavállalók közül ki kell jelölni az egyiküket irányítónak .

10 A segédeszköz nélküli kézi anyagmozgatás ergonómiai szabályai
• a nagy tömegű terheket csak egyenes háttal, hajlított térddel, lassú egyenletes felemelkedéssel szabad megemelni, • a nagy tömegű terhek megemelése előtt biztos alátámasztási helyzetbe kell a lábakat elhelyezni, • a terhet mindig biztonságosan, vagyis egész tenyérrel megmarkolva kell megfogni, • ügyelni kell arra, hogy a teher tömegközéppontja a lehető legközelebb legyen a testhez,

11 A kézi anyagmozgatásnál alkalmazható egyéni védőeszközök:
• a felső végtag védelmére: vállvédő, csuklószorító, tenyérvédő, védőkesztyű, • az alsó végtag védelmére: orrmerevítős védőbakancs vagy orrmerevítős védőszandál.

12 Gépi anyagmozgatás: Az anyagmozgatás gépesítésével kiváltható a dolgozók fizikai terhelése. Az anyagmozgatást különböző gépekkel végezhetjük, ilyenek a targoncák, a daruk, a szállítószalag, a teherkocsik, a csillék stb.

13 Targonca: Kicsi mozgékony és sokat bír el.
Külön vezetői engedély kell. Szállítás, vontatás, emelés. Ha a targonca akkumulátorral üzemel, akkor olyan töltőhelyet kell kialakítani, amelyet tűzvédelmi szakember hagy jóvá. A gázüzemű targoncához speciális jogosítvány szükséges, és a palackokat is speciális helyen kell tárolni. Ott, ahol jól látható a piktogram a gázpalack tárolásáról, és tűzvédelmi szakember engedélyezte. Dízel üzemű targoncát zárt helyiségben használni tilos, azzal legfeljebb a gépterem vagy a raktár ajtajáig lehet szállítani!

14 Daruk: Anyagokat térben mozgatja, Irányítása vizsgához van kötve,
Tilos túlterhelni (végállás kapcsoló), Teherbírása t/m-ben (nyomaték) van megadva, Minden teher mozgatása előtt próbát kell végezni és a teher felkötéséhez külön vizsgát kell tenni. A karbantartási igazolást megőrzi az üzemeltető, üzembentartó. 

15 Szállítószalagok: Fokozott karbantartási igény,
Vészleállítót kell kialakítani bizonyos méterenként, Védőburkolatot reteszelni kell, anyag félrehordás miatt zárt kialakítás kell.

16 Árukezelési jelzések:
Minden tárolt anyag legyen ellátva megfelelő felirattal, amely alapján egyértelműen azonosítható a megnevezés, a veszély (tűzveszély, maróanyag, robbanásveszély stb.) és a mennyiség.

17 Az anyagtárolás módjai
Az anyagtárolás módját az anyagok alaki, fizikai és vegyi tulajdonságai határozzák meg, amely lehet: A szabadtéri tárolás legegyszerűbb kivitele a megfelelően előkészített talaj, A víz elvezetéséről gondoskodni kell. A részben fedett tárolás során általában acélvázas tetőszerkezetet használnak. Ez nagyobb védelmet nyújt, mint a szabadtéri tárolás. A zártterű tárolás leggyakoribb formája az anyagok raktárhelyiségben való elhelyezése.  

18 Az anyagokat halmazállapotukhoz igazodva kell tárolni
Az anyagokat halmazállapotukhoz igazodva kell tárolni. A darabáruk állványokon, polcokon helyezhetők el. Az ömlesztett anyagokat szabadtéren prizmákban vagy támfalas megtámasztással, valamint tároló berendezésekben, ún. silókban helyezhetők el. A folyadékokat hordókban, ballonokban, tartályokban, a gázokat acélpalackban, tartályokban tárolják. Ügyelni kell a veszélyes anyag és a tárolás kapcsolatára A tárolás során gondoskodni kell a tárolt anyagok védelméről Kiemelt figyelmet kell fordítani a tűzveszélyes és a robbanásveszélyes anyagokra (pl. benzinre). A tárolás során ügyelni kell a csomagoláson feltüntetett árukezelési jelekre is.


Letölteni ppt "4. tétel."

Hasonló előadás


Google Hirdetések