Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Íjászat, mint versenysport

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Íjászat, mint versenysport"— Előadás másolata:

1 Íjászat, mint versenysport
Készítette: Baló Attila

2 Történeti áttekintés ókor: Babilóniában és a perzsáknál nevelőházakban oktatták a nyilazást. Odüsszeusz íjászatban győzte le a felesége kérőit. középkor: Lovagi tornák kapcsán vált a főúri fiatalok felkészítésének részévé, főleg számszeríjjal lőttek. Az 1300-as években a polgárság fontos sportja lett, íjásztársaságok alakultak, városok közötti versenyeket rendeztek. Az ázsiai népeknél főleg a lovas íjász vetélkedések voltak rendszeresek. Amerikában az indián népeknél a küzdőversenyek része volt az íjászat. újkor: A lovas- és labdás sportok, valamint a torna fejlődésével háttérbe szorul az íjászat, de lassú fejlődés után az 1900-as nyári olimpián már versenyszám. A II. világ háború utáni években a többi sporttal együtt újra fejlődés kezdődik, 1960-tól sportági szakszövetség is alakult. napjainkban: A modern íjászat az amerikai kontinensen fejlődik a leggyorsabban. Hazánk sportjában a 60-as évek óta van jelen igazán az íjászat, ban megalakult a Magyar Terep és Vadászíjász Egyesület. Ma már országszerte számtalan íjászegyesület várja az íjászat iránt érdeklődő embereket.

3 Az íjászat szakágai: Pályaíjászat Terepíjászat Futásíjászat
3D vadászíjászat Történelmi íjászat - Hagyományőrző íjászat - Lovas íjászat

4 Pályaíjászat Szabadtéren és teremben is rendeznek versenyeket.
Szabadtéren 122 cm-es táblára: férfiak m-ről, a nők m-ről, a 80 cm-es táblára: férfiak m-ről, a nők m-ről lőnek. A sárga körök 10 és 9, a piros körök 8 és 7, a kék körök 6 és 5, a fekete körök 4 és 3, a fehér körök 2 és 1 pontot érnek. Hagyományos viselet a fehér ruha, bár megengedett a sportöltözet is. A ruházaton fel kell tüntetni a rajtszámot és az egyesület nevét. A verseny sík területen folyik, általában sportpályákon. A lőállásokat számokkal jelzik.

5 Terepíjászat Táblák: 20, 40, 60, 80 cm-es Távolságok: mért és méretlen
Karók: fehér tr. ffi, női, gyerek minden íjjal kék: vadászreflex, bare bow, csigás irányzék nélkül piros: olimpiai, minden csigás irányzékkal Egy versenyen 24 céltábla van kihelyezve, táblánként 3 lövést kell leadni. A versenyzők felváltott sorrendben kezdik a lövést a következő táblánál. Minden versenyzőnek 4 perc áll rendelkezésére, hogy a három lövést leadja a táblára

6 Sí-íjászat és futásíjászat
A sí-íjászat és a futásíjászat kicsit hasonlít a biatlonhoz. Jól kijelölt útvonalon folyik a verseny, egy ponton 4 cél van felállítva, amely lehet billenő, vagy fix céltábla. A célok mérete: 16cm, 14 cm, 12, cm, 10 cm. A lőtáv 20m. Mint a biatlonnál, ha az íjász a kijelölt célt nem találja el büntetőkört kell futni, vagy síelni. Hazánk alföldi részein, ahol a terepíjászat lehetőségei (fel- és lefelé lövések) nem, vagy csak részben adottak, egyre népszerűbb ez a sportág. Sí-íjászatban a biatlonban használt futóléceket használják az íjászok.

7 3D vadászíjászat A 3D vadászíjászatban az íjászok úgynevezett 3 dimenziós állatalakra lőnek. Ma hazánkban kétféle szabály szerint rendeznek versenyt. Az EAA 3D szabályzat, vagy az IFAA szabályzat szerint. Az állatalakokon a találati zónák jelölve vannak. 10, 8, és 5 pontot érnek. A versenyzők az íjnak és az életkornak megfelelő távolságról lőnek. 20 célos versenyen célonként két lövés adható le különböző távolságról. A 28 célos esetben mindenki csak egyszer lőhet A versenyzőket az íja szerinti kategóriánként és korosztályonként külön értékelik.

8 Történelmi íjászat Hagyományőrző íjászat
A történelmi versenyeken a résztvevőknek kötelező az íj típusának megfelelő viselet. Kategóriák: merevszarvú reflexíj és a hosszú íj (long bow) A célok mérete és alakja a szervezők ötleteire van bízva, de szigorú szabály szerint kell kialakítani rajtuk a 4 db találati felületet. Minden célra 4 lövést kell leadni különböző távolságról, melyek közül csak 1 fix, 2 métertől-méterig megadott és 1 pedig lövésenként változó távolság. Országszerte sok helyen rendeznek ettől eltérő, kevésbé szigorú örömíjász versenyeket lehetőleg korhű viseletben.

9 Lovas íjászat A lovas íjászat az ősi magyar, illetve ázsiai lovas íjász népek harci hagyományait felelevenítő sport.  Kassai Lajos féle lovasíjászat lényege, hogy egy 90 méter hosszú egyenes pályán vágtatva célzott lövéseket kell leadni előre, oldalra, majd hátrafelé a nyeregből visszafordulva, a féltáv vonalában, a pályától mintegy kilenc méterre elhelyezett céltáblákra. Egy futam 18 másodpercig tarthat maximum (ennyi idő alatt legalább három lövést "illik" kivitelezni), a megspórolt másodpercek és az elért találatok pontot érnek; egy verseny kilenc futamból áll. A Csondor-féle versenyeken körpályán 3 különböző célra lőnek, meghatározott pontértékkel és meghatározott idő alatt. A futamok 3 körből állnak és a célok távolságát is változtatják minden futamban. A megmaradt másodpercek nem érnek pontot.

10 Hol tudod gyakorolni ? Az íjászatot egyesületi keretek között lehet gyakorolni. Minden megyében, illetve nagyobb városban van egyesület. A hozzád legközelebb levő egyesület címét megtalálod a oldalon.

11 Köszönöm a figyelmet !


Letölteni ppt "Íjászat, mint versenysport"

Hasonló előadás


Google Hirdetések