Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

BIBLIAI TÖRTÉNETEK.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "BIBLIAI TÖRTÉNETEK."— Előadás másolata:

1 BIBLIAI TÖRTÉNETEK

2 avagy az első peep-show a világon!
Zsuzsanna és a vének avagy az első peep-show a világon!

3 Az erkölcsös Zsuzsanna asszonnyal történtek hiteles elmesélése:
A Dániel-könyvben olvasható egy kis legenda Zsuzsannáról, amelynek témája az ókeresztény kortól napjainkig megihlette a képzőművészetet. Se szeri se száma azon alkotásoknak, főként festményeknek, amelyben különböző korok festői – a vallásos téma ürügyén- kipróbálták a szép asszonyi test megfestését.

4 Zsuzsanna egy igen gazdag és tekintélyes férfinak volt a felesége
Zsuzsanna egy igen gazdag és tekintélyes férfinak volt a felesége. Nemcsak szép volt, hanem erkölcsös is, mert szülei a mózesi törvény szerint nevelték. Az asszony mindennap déltájban férje kertjében sétált. Itt látta meg őt két öreg bíró, akiknek megtetszett Zsuzsanna, és fölgerjedt bennük iránta a vágy. Közösen lesték Zsuzsannát, keresve a kedvező alkalmat, amikor egyedül találhatják és magukévá tehetik. Történt egyszer, hogy Zsuzsanna a nagy melegben fürdéshez készülődött. Szolgálóit elküldte olajért és kenőcsökért, meghagyván nekik, hogy zárják be a kert kapuját, hogy nyugodtan fürödhessék. Nem is sejtették, hogy a két vén, az alkalomra várva, elrejtőzött a kertben.

5 Mikor a Vének az időt elérkezettnek látták, előbújtak rejtekhelyükről, odafutottak Zsuzsannához és erőszakoskodni kezdtek vele. Zsuzsanna azonban ellenállt, sikoltozni kezdett, de a vének is kiáltoztak és erkölcstelenséggel vádolták az asszonyt. A törvény előírásai szerint Zsuzsanna bíróság elé került. A két Vén ui. azzal vádolta Őt, hogy míg szolgálói távol voltak és rázárták a kertet, egy ifjúval szeretkezett, aminek ők szemtanúi voltak. Az ifjút nem tudták elfogni, mert erősebb volt náluk, így sikerült elmenekülnie. A nép elhitte a vének hamis vádját, hiszen a nép bírái voltak. Zsuzsannát halálra ítélték házasságtörés címen. Egy Dániel nevű ifjú megállította a menetet, amely a vesztőhelyre kísérte Zsuzsannát és hamis tanúskodással vádolta a véneket. Erre mindnyájan visszatértek az ítélkezés színhelyére, hogy meghallgassák Dániel ellenvetését.

6 Az első bíró szerint: tölgyfa alatt
Dániel elkülönítette egymástól a véneket és egyenként hallgatta ki őket. Mindkettőjüktől megkérdezte, hogy milyen fa alatt látták együtt Zsuzsannát az ifjúval. Az első bíró szerint: tölgyfa alatt

7 A 2. bíró szerint: mézgafa alatt

8 Dániel az ellentmondó hazugságok alapján meggyőzően bebizonyította a vének gonoszságát és igazolta Zsuzsanna ártatlanságát. A jelenlévők ujjongásban törtek ki „és áldották az Istent, aki megmenti a benne bízókat”. Ezután rárontottak a hamisan vádaskodó vénekre. Úgy bántak el velük, ahogy ők akartak elbánni az erkölcsös Zsuzsannával: a mózesi törvény szerint meg kellett halniok. Zsuzsanna egész rokonsága dicsőítette istent, amiért az ártatlan vér megszabadult, Dániel pedig nagy tekintélyre tett szert a nép előtt. E rövid kis elbeszélés, amely eredetileg nem tartozott a Dániel könyvhöz, mondanivalójával szervesen kapcsolódik annak tanításához. Tanítása ui. az, hogy aki a törvényt megtartja, ha átmenetileg el is kell viselnie az igazságtalanságot, a megaláztatást, sőt a halálos ítéletet is, végül megszabadul és diadalmaskodik.

9 Ezek után lássunk olyan festményeket, amelyeket „Zsuzsánna és a vének” címszó alatt festettek az elmúlt évszázadok híres festői:

10 Lorenzo Lotto ( )‏

11 Jan Massys ( )‏

12 Jacopo Robusti Tintoretto (1518 - 1594)‏

13 Tintoretto II. festménye

14 Tintoretto III. festménye

15 Paolo Veronese (1528 – 1588)‏

16 Alessandro Allori (1535 – 1607)‏

17 Palma Il Giovane (1544 – 1628)‏

18 Guido Reni (1575 – 1642)‏

19 Giovanni Bassano (1558 – 1617)‏

20 Sisto Badalocchio (1585 – 1619)‏

21 Anthonis van Dyck ( )‏

22 Peter Paul Rubens ( )‏

23 Rubens II. festménye

24 Rubens III. festménye

25 Artemisia Gentileschi (1593– 1653)‏
a korai barokk híres festőnője!

26 Gentileschi II. festménye

27 Barbieri Guercino (1591 – 1666)‏

28 Guido Canlassi (Cagnacci) (1601 – 1681)‏

29 Rembrandt van Rijn (1606 – 1669)‏

30 Sebastiano Ricci (1659 – 1734)‏

31 Giovanni Battista Piazzetta (1682 -1754)‏

32 Jan van Noordt (1624 – 1686)‏

33 Pompeo Batoni (1708 – 1787)‏

34 Hölgyeim és Uraim! Ilyenek voltak régen a vének? A lefestett férfiak többségének még ősz hajszála is alig volt! Sehol egy megtört Viagrára vágyó tekintet!! Egyébként ezek a világ első peep-show-jába belefáradt jogászfiúk teljesen megőrültek! Kérdem én, hogy melyik az a szolíd asszony,- akinek „kertjében” eddig csak a férje lakmározott -, ne rémülne halálra, ha két szexéhes fickó rontana rá és rögtön gruppenszexre akarná rávenni? Még egy érdekes momentum: a botanikai ismeret. Észrevették, hogy a tömeg fel se tételezte, hogy a bírók ne ismerték volna a fákat, amelyek döntő szerepet játszottak az igazság kiderítésében? Vajon mi mennyire ismerjük a fákat, növényeket?

35 VÉGE Összeállította: Dr. Juhász Miklós


Letölteni ppt "BIBLIAI TÖRTÉNETEK."

Hasonló előadás


Google Hirdetések