Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA"— Előadás másolata:

1 VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
SZÁRÍTÁS Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA

2 Az eltávolítandó nedvesség az esetek túlnyomó részében víz.
Szárításnak nevezzük azt a részben kalorikus de ugyanakkor diffúziós műveletet is, amely során hőközlés segítségével az anyagok nedvességtartalmát teljesen, vagy részben eltávolítjuk. Az eltávolítandó nedvesség az esetek túlnyomó részében víz.

3 A SZÁRÍTÁS CÉLJAI Az anyag egyes fizikai, kémiai tulajdonságainak javítása; 2. Könnyebb szállíthatóság; 3. A korrózióveszély csökkentése; 4. Biológiai és mikrobiológiai folyamatok megakadályozása.

4 A SZÁRÍTÁS MÓDJAI A hőnek a szárítandó anyaghoz való hozzávezetési módja szerint megkülönböztetünk: 1. Konvektív szárítás - a szárítandó anyag közvetlenül érintkezik a szárítóközeggel, rendszerint levegő, vagy füstgázok; 2. Kontakt szárítás – a hőátvitel a hőhordozótól a szárítandó anyaghoz elválasztófalon keresztül megy végbe;

5 3. Radiációs (hősugárzásos) szárítás – a hőátvitel infravörös sugarak segítségével megy végbe;
4. Dielektrikus szárítás – nagyfrekvenciájú elektromos áram erőterében való melegítés útján; 5. Szublimációs szárítás (liofilizálás) – a szárítás alacsony nyomáson (133,33 – 13,3 Pa), fagyasztott állapotban megy végbe.

6 A szárító levegő tulajdonságai
A levegő állapotát a következő jellemzők segítségével lehet meghatározni: Hőmérséklet; Nyomás; Abszolút nedvességtartalom; Relatív nedvességtartalom és a Hőtartalom.

7 A hőmérséklet szerepe nagyon jelentős, mert ha a levegőben levő vízgőz parciális nyomása eléri az adott hőmérséklethez tartozó telítési nyomást, megindul a vízgőz kondenzációja, és az ilyen levegő szárításra nem alkalmas.

8 A szárító levegőt úgy kell elképzelni, mint a száraz levegő és vízpára elegyét.
Dalton törvénye értelmében a levegő nyomása:

9 Abszolút nedvességtartalom
Az abszolút nedvességtartalom alatt az 1 kg száraz levegőben levő nedvesség tömegét értjük.

10 Relatív nedvességtartalom
Relatív nedvességtartalom alatt a levegő által ténylegesen tartalmazott vízgőz parciális nyomásának és az azonos hőmérsékletű telített állapotú levegőben lévő vízgőz parciális nyomásának arányát értjük. Képletbe foglalva felírhatjuk:

11 A nedves levegő entalpiája
A nedves levegő h entalpiája 1 kg teljesen száraz levegőre vonatkozik, és adott t (oC) hőmérsékleten úgy határozzák meg, mint a teljesen száraz levegő entalpiájának és a vízgőz (x · hvízgőz ) entalpiájának összegét:

12 A nedves levegő diagramja (h-x diagram)

13 Légkondicionálás Légkondicionálás alatt értjük azt a műveletet, amely során a levegőnek a szárítás megvalósításához szükséges hőmérsékletet és nedvességtartalmat biztosítjuk.

14 1 – Levegőbevezető nyílás; 2, 6 – Kaloriferek;
3 – Terelőlemezek; 4 – Vízporlasztók; 5 – Cseppfogók; 7 – Ventillátor .

15 A száradás sebessége A száradási sebesség alatt az időegységre eső nedvességtartalom-változást értjük.

16 Az anyag nedvességtartalma megadható:
Nedves anyagra vonatkoztatva és Száraz anyagra vonatkoztatva.

17 A száraz anyagra vonatkoztatott nedvességtartalom (u ) alatt a nedvesség tömegének és a száraz anyag tömegének hányadosát értjük:

18 A két nedvességtartalom között a következő összefüggés áll fenn:

19


Letölteni ppt "VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA"

Hasonló előadás


Google Hirdetések