Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Számítási Felhő.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Számítási Felhő."— Előadás másolata:

1 A Számítási Felhő

2 A Számítási Felhő A számítási felhő (angolul „cloud computing”) a számítástechnika egyik legújabb fogalma. Alapjában véve azt jelenti, hogy olyan állományokkal és programokkal dolgozunk, melyek fizikailag nem a saját gépünkön, hanem az interneten, egy ismeretlen helyen vannak, valahol a „felhőben” (az ábrákon a hálózat ismeretlen részét felhővel szokás illusztrálni, „network cloud”).

3 Alkalmazási területek
Maga a fogalom 1960-ig vezethető vissza, amikor John McCarthy amellett érvelt, hogy a számítástechnika egyfajta közüzemi szolgáltatássá váljon. Az internetet már akkor is gyakran emlegették „felhőként”. Az interneten számtalan ilyen szolgáltatást találunk. Ha igénybe vesszük a Google on-line szövegszerkesztőjét, vagy a Yahoo! Levelezőprogramját, máris olyan adatokkal dolgozunk amelyek nem a saját gépünkön vannak, hanem egy külső szerveren, ismeretlen helyen vannak tárolva. Egy másik ilyen példa a jól ismert globális online kereskedelmi cég, az Amazon.com, bérelhető szervere, amely az anyavállalathoz hasonló szintű szolgáltatást kínál.

4

5 A Felhő működési elve Előny: Az adatokat ( ek, címjegyzékek, naptárbejegyzések, és kedvenc linkek) internetes szerveren való tárolásának egyik legnagyobb előnye, hogy bárhonnan könnyen elérhetők, és akkor sem vesznek el, ha a saját számítógépünk tönkremegy. Hátrány: Ez egyben a cloud computing hátránya is: mivel nem tudjuk pontosan hol tárolják a fájlt nem lehetünk biztosak afelől, hogy mindig épségben fog maradni, vagy hogy illetéktelenek nem férnek hozzá. A megoldás: Ezeknek a problémáknak a megoldására természetesen léteznek biztonságos technológiák, a kérdés inkább arról szól, hogy mi magunk mennyire bízunk meg egy szolgáltatóban.

6 Az alapján, hogy az egyes informatikai rétegek (felhasználói rendszerek és felhasználók; alkalmazások; adattárolás; felső rétegeket kiszolgáló infrastrukturális szolgáltatások; hardver) hová kerülnek fizikai értelemben, ki kezeli őket, mennyire változtathatók, többféle számítási felhőről beszélhetünk. A teljesség igénye nélkül: -Privát számítási felhő (private cloud) -Infrastrukturális számítási felhő (Infrastructure as a Service) -Platform-alapú számítási felhő (Platform as a Service) -Szoftver-alapú számítási felhő (Software as a Service)

7 Íme néhány hasznos applikáció:

8

9 JayCut A JayCut applikáció egy, az interneten elterjedt és sokat használt videó szerkesztő, vágó és készítő program. A JayCut, 2006-ban terjedt szét a világhálón, és azóta sokat fejlődött. A svédországi Királyi Tudományos egyetem néhány diákja készítette, Stockholmban. Ekkor még egy Alpha verziót adtak ki, amely tele volt hibákkal. A kezdeti applikáció fizetős volt november 30-án ingyenessé tették. 2012 január 31-én bezárták az eddig nyílt programot, és ezentúl csak regisztrált felhasználók használhatták. Sajnálatos módon a Mobile World Congress gyűlésén lezáratták a weboldalát. A program újraélesztésén még fáradoznak a készítők, több-kevesebb sikerrel. A program két konkurens applikációja a Jumpcut és az Eyespot. A JayCut-al készült „műveinket” azonnal megoszthatjuk okostelefonunkkal, asztali számítógépünkkel vagy laptopunkkal a Youtube-on, Blog-on vagy a JayCut hivatalos tárhelyén, 3 különböző videó-formátumban: MPEG-4, AVI, Flash Video.

10 Pixlr Erről a programról csak saját véleményemet írhatom le, mivel hivatalos információkat nem publikáltak a készítők. Először is a kezelőfelületről szeretnék beszélni, amely leginkább az Adobe Photoshop nevű híresebb „testvérére” hasonlít. A két program között szinte semmilyen teljesítménybeli különbség nem észlelhető, ezért aki otthon van a Photoshop használatában, az biztosan a Pixlr alkalmazással is elboldogul. Mondhatjuk hogy a Pixlr , a Photoshop „kistestvére”, hiszen ingyenesen megtalálható a világhálón. A Pixlr-o-matic , a világhálón megtalálható program letölthető verziója, amellyel a számítógépen dolgozhatunk, internetkapcsolat szükségesség nélkül is.

11 VAGY Webkamerával azonnali felvételt készíthetünk
Kiválaszthatunk egy régebben készített képet a merevlemezünkről VAGY

12 Általunk kiválasztott kép
Kép mozgatása Rétegek Eszköztár Általunk kiválasztott kép Eddig megnyitott / szerkesztett képek

13 Ugyanaz a kép, 1-2 perc szerkesztés után…
Eredeti kép

14 Microsoft Office Web Apps

15 A Microsoft által kifejleszett Microsoft Office, interneten használható, felhő formátumú, programja, amely a Word, Excell, Power Point és One Note programokat tartalmazza, a szabad elérés céljából. A Web Apps applikáció a regisztrált felhasználóknak, 25 GB ingyenes tárhelyet biztosít, amelyet szabadon felhasználhatnak. Az alábbi linken regisztrálhatunk, ha még nincs Hotmail vagy Windows Live azonosítónk:

16 Aviary (Phoenix, Roc, Raven)

17 Végül, de nem utolsó sorban szeretném bemutatni az Aviary nevű netes alkalmazást, ami ugyancsak ingyenesen használható a világhálón, akárcsak az eddig bemutatott programok. A program lényege hogy különböző fájlokat konvertálhatunk, szerkeszthetünk vagy akár vághatunk. A Roc nevű alprogram a zenék keverésére („mixelésére”) szolgál. A Phoenix képszerkesztő kissé hasonlít az imént bemutatott Pixlr programra, hiszen ugyanolyan munkákat csinálhatunk vele, ugyanazokkal az eszközökkel. A Raven egy on-line rajztábla, amellyel hasonló képeket rajzolhatunk mint a Microsoft, Paint nevű alkalmazásával, anélkül hogy a programot letöltsük.

18 MERT A GOOGLE JÓBARÁT!!! 
Források És végül: MERT A GOOGLE JÓBARÁT!!! 

19 Készítette: Huli Nándor István
Elérhetőség: Felkészítő tanár: Nagy Ildikó

20 Vége Köszönöm a figyelmet

21


Letölteni ppt "A Számítási Felhő."

Hasonló előadás


Google Hirdetések