Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A diszlekszia Tanulási nehézségek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A diszlekszia Tanulási nehézségek."— Előadás másolata:

1 A diszlekszia Tanulási nehézségek

2 Fogalma:a tanulásban, olvasásban és/vagy helyesírásban kialakult zavar
Részképességzavar, de intellektusuk ép, és a részleges gyengeséghez képest relatíve jobb az intelligenciájuk. Az agy baloldali féltekén kiesik egy idegpálya, és az agy analizálási képessége, a betűk kódolása nehezebbé válik. A jobb oldali félteke erősödik, a művészi képességek jobbak.( Leonardo, Rodin, Einstein, Churchill, Agatha Christie, Albert Einstein, Walt Disney és Pablo Picasso.)

3 Nem lehet kinőni, de a képességeket fejleszteni kell, és lehet!
A diszlexia kialakulásának okai : Organikus okok: (szervi,anatómiai változással járó betegség) veszélyeztetett terhesség; az anya fektetése miatt a magzat nem kap olyan ingereket, melyek a mozgásra hatnak. A szülés pillanata: rohamos, elhúzódó; az agyi oxigénellátás nem biztosított. Az agy oxigénhiányos állapotára vezethető vissza a diszlexia.

4 A diszlexia kialakulásának okai :
kisgyermekkori betegségsorozatok; allergiás, asztmatikus problémák az agyi vérkeringés hiánya miatt. a levegő szennyezettsége is hathat rá genetikai tényezők: öröklődés ( a szülők sem tudnak jól írni, olvasni)

5 Pszichés okok: - családi, érzelmi háttér
- szeretik-e a közösségben, hol van a helye az osztályközösségben? - van-e sikerélménye? - motiváció a pedagógiában

6 Környezeti ártalmak: - A család és az óvoda verbális képességüket nem mindig fejleszti megfelelően. - Nincs beszédpélda, nem beszélhetnek eleget a gyerekek. - A technika előretörése, az élő mese hiánya miatt nincs kreatív képzelőerejük a gyerekeknek. - A játékok ízléstelenek, tömegáruk; a képzelőerőt nem fejlesztik.

7 - mozgáshiány; nincs játéktér
- középfülgyulladás, felszúrt fül( az akusztikai különbségeket nem hallja!) Ha az érési folyamatban 3 hónap lemaradás van, már nem képes a gyermek minden követelményt elsajátítani. Kár iskolába erőltetni!

8 A diszlexia tünetei 1. Betűtévesztések, számjegyek tévesztése
- optikai jellegű tévesztések - fonetikai, ill. akusztikai: p-b, b-d,f-t,g-k, o-u, ty-cs zöngés-zöngétlen párok tévesztése - a kettő kombinációja (a szóképes olvasásból csak az első betűt ismeri fel)

9 A diszlexia kialakulásának okai
2. Reverziók betűk, szótagok cseréje, betűkihagyás, betűtorlódás(lemaradnak a betűk, szótagok) 3. Rövid, hosszú hangzók összekeverése 4. Hibás kombinációk ( nincs türelme végigolvasni) A szó olvasásának többször nekifut. A jól olvasó globálisan látja, a diszlexiások találgatnak!

10 5. Betűk betoldása, kihagyása (a szóképolvasás túl gyors, hangokat, szótagokat nem tanít)
6. Olvasási tempójuk lassú (Hangos olvasásuk rossz, nem értik amit olvasnak) 7. Szövegmegértés zavara (a betűk felismerése annyira leköti, hogy a szövegre nem tud figyelni pl. mat. példát nem tudja megoldani)

11 Emlékezetük rövidtávú, esetleg figyelemzavaruk van!
Globálisan nem látják a lényeget, csak részeket emelnek ki, esetleg felejtenek.

12 A részképességzavarokhoz kapcsolódó pszichológiai, mentálhigiénés problémák:
a.) fáradékonyság (nem tudnak tartósan figyelni. 7 dologra tudunk egyszerre figyelni, ők csak 1-2 -re) b.)magatartási problémák (túl mozgékonyak) c.) koncentrációs zavarok, fáradékonyság, alvászavarok d.) személyiségfejlődési zavarok (kirekesztettség érzése: sok negatív élménye van) (alulértékelik önmagukat)

13 Ezekhez kapcsolódó pszichológiai, mentálhigiénés problémák:
A kialakult negatív énképet kell megszüntetni, reális énképet kell kialakítani! e.) Beszédhibák, dadogás javítása, felszámolása f.) Számolás, írás, olvasás nehézségei g.) dac, agresszivitás

14 Segítség lehet a pókhálóábra!

15

16 A papírt tartsuk fektetve, mert ez az elrendezés felel meg a vizuális
A pókábra rajzolásakor érdemes néhány, a hatékonyságot elősegítő szabályt szem előtt tartani: A papírt tartsuk fektetve, mert ez az elrendezés felel meg a vizuális mezőnk formájának. • Nyomtatott nagy betűket használjunk, mert ezeket könnyebben megjegyezzük, képszerűen tároljuk. • A pókábrát egy alapvető, a témához tartozó központi képpel kezdjük!

17 PÓKHÁLÓÁBRA RAJZOLÁSA
Ebből ágazzanak el a fő témák vonalai, majd ezeket oszthatjuk altémákra. Írjunk a középpontból induló vonalakra, mert így rendezetté, követhetővé válik a kép. A 45 fokos szabály: ne írjunk dőlten, mert a 45 foknál jobban dőlt szöveg nem olvasható jól.

18 PÓKHÁLÓÁBRA RAJZOLÁSA
A színekkel segíthetjük a megjegyzést, kiemelhetünk, hangsúlyt adhatunk részeknek. A képek sok információt hordoznak: egy kép száz szóval is felér. Kevesebbet kell írni, könnyebb megjegyezni. A különféle jelek, kódok segítik az eligazodást és segíthet értelmezni az információt.

19 Hogyan tudunk segíteni?
Mit tegyünk? Lelkesen csináljuk, amit csinálunk! Keltsük fel a gyermek érdeklődését! Inkább rövidebb tanulási szakaszok legyenek! Ne felejtsünk el beszélgetni korábban tanultakról!. Olvassuk fel hangosan a tananyagot, de egyszerre ne az egészet!

20 Hogyan tudunk segíteni?
Bontsuk bekezdésekre, egységekre! Keressünk kulcsszavakat! Tegyünk fel kérdéseket, és a diák maga is kérdezzen! Magyarázzuk meg az ismeretlen szavakat! Ismételjük, amit már megtanultak, esetleg más úton megközelítve.

21 Adjunk időt ! Dicsérjünk és bátorítsunk! Próbáljunk egy vagy több órára szóló elérhető célokat állítani.

22 Ne ! legyünk túl ambiciózusak. próbáljunk sietni.
hagyjuk figyelmen kívül a gyerekek érdeklődéseit, hobbijait és időtöltéseit. hasonlítsuk a gyerekeket másokhoz. legyünk meglepve azon, ha nem tud valamit. vágjunk túl gyorsan közbe, hogy kijavítsuk az olvasást.

23 NE! mutassuk ki idegességünk, ha valamit rosszul csinál.
terheljük őket túl sok foglalkozással egyszerre! javítsunk ki minden hibát - csak a fontosakat. essünk pánikba, ha nem sikerül valami! Kezdjünk el egy másik leckét vagy tantárgyat, vagy tartsunk szünetet, és később térjünk vissza!

24 Köszönöm a figyelmet! Készítette: Szabóné Sánta Julianna


Letölteni ppt "A diszlekszia Tanulási nehézségek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések