Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaCsongor Németh Megváltozta több, mint 10 éve
1
Környezetbarát szolgáltatások a falusi turizmusban
2
Falusi turizmus A falusi turizmus a nem kiemelt gyógy- és üdülőhelyeken, hanem a falusi és tanyai térségekben folytatott vendégfogadás, amely általában a vendéggel azonos épületben (tanyán) való együttlakás (együttélés) mellett valósul meg és magában foglalja a vendég részére rendszeresen nyújtott étkeztetés szolgáltatásait is.
3
A falusi turizmus ismérvei
városon kívül elhelyezkedő helyi és regionális vonzerőkkel rendelkező gondozott vidéki, falusi környezetet biztosító a belföldi és külföldi vendégek számára szállás és/vagy szabadidő-eltöltési szükségletek széles körű kielégítése, amely kereskedelmi alapokon nyugszik magában foglalja a szervező helyi intézmények és szolgáltatók együttműködését fenntartható nem tömegturizmus helyi, kistérségi vonzerőre alapuló családias, emberbarát szemléletű munkahelyteremtő lakosságot helyben tartó (pótlólagos) jövedelmet szerző a megszerzett jövedelmet rendszerint helyben visszaforgató tevékenység
4
A falusi turizmus ismérvei
Nem csak infrastruktúra, hanem helyi vonzerő megteremtése! Jellegzetessége: Természet közelsége, természetesség Megőrzött hagyományok Kiemelkedő jelentősegű a falusi vendégszeretet, a családiasság, mint vonzerő. Település és környéke hagyományainak, falusi jellegzetességeinek a bemutatása: Kézműves termékek Gasztronómiai érdekességek Szép természeti táj, természeti értékek ...stb.
5
A környezetbarát település
1. Évente szerveznek a településen virágosítási versenyt. 2. Évente szerveznek a közigazgatási területén természet- takarítást. 3. Egész évben kínálnak turisztikai, kulturális programokat. 4. Rendeletet alkotnak a faluképet rontó hirdetések eltüntetésére. 5. Szelektív hulladékgyűjtést szerveznek. 6. Helyi szennyvízkezelést alakítanak ki.
6
Környezetbarát falusi vendéglátó tevékenységének jellemzői
1. Kertjében, gazdaságában biogazdálkodást folytat + 2. Szelektív hulladékgyűjtést folytat szolgáltató helyén és otthonában 3. Csak környezetbarát tisztítószereket használ szolgáltató helyén és otthonában 4. Környezetbarát festékanyagot, felületkezelést és technológiát alkalmaz felújítás során 5. Környezetbarát fűtés kialakítása 6. Megújuló energia használatának előnyben részesítése + 7. Energia és víztakarékos eszközök, technológiák használata
7
8. Allergia ellenes textilanyagok használata
9. Természetes anyagok használata a berendezésekben és dekorációban 10. Környezetbarát marketing eszközök használata (újra-papír, Internet, személyes kapcsolattartás) 11. Magyar termékeket (étel, ital) kínál fogyasztásra Külföldi terméket nem is hirdet 12. Ismeri, használja és kínálja a közeli ásványvizeket 13. Kulturális programokról tájékozottság 14. Tájjellegű ételeket, italokat kínál, vagy ha nem étkeztet, akkor együttműködik olyan szolgáltatókkal, akik ezt megteszik 15. Akciókat szervez (virágosítás, környezet-tisztítás) és ezeket dokumentálja
8
16. Ismeri a környék turista útjait, térképpel rendelkezik
ezekről 17. Maga is közreműködik turistautak kijelölésében, részt vesz azok karbantartásában 18. Kerékpárt kölcsönöz vendégeinek. 19. Lovagoltat és/vagy lovas programot szervez 20. Kézműves termékeket készít természetes anyagokból + 21. Ismeri a tájjellegű táncokat, dalokat és azokat megtanítja 22. Gyógynövény és gombagyűjtő utakat szervez 23. Mozgáskorlátozottaknak alakít ki szolgáltatásokat, általában gyógy-programokat szervez 24. Természetes anyagokból készült gyerekjátékokat állít fel kertjében, házában
9
Környezetbarát szolgáltatások
Cél: Megőrizni természetes környezetet, a biológiai sokféleséget. Lehetőségek: Gyümölcsészet Szerves gazdálkodás Hagyományok ápolása Helyi termék előállítás Kézműves termékek
10
Gyümölcsészet termékei
Speciális fajták megőrzése: Nem igényelnek permetezést Legjobban alkalmazkodtak (télállóság, betegségekkel szemben…stb), Genetikai tartalékok Gyümölcsészet termékei Friss gyümölcs Befőttek, lekvárok Asztalt termékek Ezekhez kapcsolódó programok
11
Évszaknak megfelelő gyümölcsök kínálása
Aszalás: Turisták bevonása: termékek előállításába szüretbe Évszaknak megfelelő gyümölcsök kínálása
12
Szerves gazdálkodás Megismerése, megismertetése
13
Szerves gazdálkodás Tájban gondolkodva, őrizve/gazdálkodva, integráljon különböző tevékenységeket Őshonos háziállatok tartása és bemutatása A mezőgazdasági munka bemutatása, részvétel a mezőgazdasági, illetve a ház körüli munkákban Gidrán
14
Jeles napokhoz, évszakokhoz kapcsolódó programok
15
Helyi vagy helyben megtermelt termékek
Ismerjük a régió biotermékeit, imázs termékeit, ezeket tudjuk vendégeinknek is ajánlani Ismerjük a helyi termék előállítókat Rendelkezzünk fűszerkerttel Ismerjük a tájjellegű ételeket, ilyet kínáljunk is vendégeinknek Idény jellegű ételek kínálata Helyi vagy helyben megtermelt termékek
16
Terített asztal helyből
És hogy környezetbarát legyen… Ne használjunk műanyag dolgokat!
17
Terített asztal helyből
- Kenyérgabonák sokféleségéből házi kenyér, lepény, pogácsa készül tűzhelyen, kemencében, nyárson, tűzikutyán, vasrostélyon, kövön, bográccsal. - Innivalók: forrásvíz, kútvíz, gyümölcsborok, pálinkák, mézsör, házi szörp Fűszerek: ház előtt fűszernövények termelése (főzéshez, teához). Só, olaj, cukor minimalizálása (ez utóbbi mézzel is helyettesíthető). - Évszaknak megfelelő, hazai gyümölcsök kínálása. - Hús sózva, szárítva, lesütve is tartósítható. Tej, aludttej, joghurt, tejföl, köpüléssel vaj. - Tejföltől megtisztított aludttejből túró, sajt. - Konzervek, tartósított élelmiszerek minimalizálása, jelzéseik figyelése. Az allergiát és rákos megbetegedéseket okozó „problémás” E-számok köre.
18
Tiszta élelem: egészséges, teljes értékű táplálkozás
- Válaszd a hazait és a természetest - Vegyszermentesség Élelmiszer-adalékanyagok közt problémás – E-számok: tartósítószerek, antioxidánsok, technológiai segédanyagok, hozzáadott tápanyagok, „kozmetikai” adalékok,mesterséges színezékek, természet azonos aroma. - Saját, szelíd földművelés, vagy biotermék. - Az évszaknak megfelelő gyümölcsöket vegyél! - Tartósíts magad: fagyasztás, befőzés, aszalás, szárítás stb.
19
Helyi termék előállítás
Sajtkészítés:
20
Helyi termék előállítás
Méz Tartalékolás, gyűjtögetés tavasztól őszig: aszalva, lekvárként, savanyítva (gyümölcs, zöldség). Lekvár, Befőtt
21
Hazai védjegyek Ellenőrzötten ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszeripari termékek Cédrus: Magyar környezetbarát védjegy Kiváló magyar élelmiszer
22
Ami nem illik bele a falusi vendéglátásba
SZINEZÉKEK TARTÓSÍTÓSZEREK ANTIOXIDÁNSOK EMULGEÁLÓ SZEREK ÉS SÓK SŰRÍTŐ ANYAGOK ZSELÉSÍTŐ ANYAGOK STABILIZÁTOROK ÍZFOKOZÓK ÉTKEZÉSI SAVAK SAVANYÚSÁGOT SZABÁLYOZÓ ANYAGOK CSOMÓSODÁST ÉS LESÜLÉST GÁTLÓ ANYAGOK MÓDOSÍTOTT KEMÉNYÍTŐK ÉDESÍTŐSZEREK TÉRFOGATNÖVELŐ SZEREK HABZÁSGÁTLÓK FÉNYEZŐ ANYAGOK LISZTJAVÍTÓ SZEREK SZILÁRDÍTÓ ANYAGOK NEDVESÍTŐ SZEREK KELÁTKÉPZŐ ANYAGOK ENZIMEK TÖMEGNÖVELŐ SZEREK HAJTÓGÁZOK ÉS CSOMAGOLÓGÁZOK
23
Környezet Harmóniában a tájjal
Természetes alapanyagú berendezések a házban és a kertben (fa, üveg, kő, fém) Szelektív hulladékgyűjtő edények Komposztáló Energia és víztakarékos berendezési tárgyak Környezetbarát felületkezelő és tisztítószerek, a vendégek számára is
24
Harmóniában az egészséggel
A tisztítószerek nagymértékben terhelik környezetünket a bennük lévő vegyi anyagok miatt. Bőrünkkel érintkezve, belélegezve allergiás reakciókat válthat ki (gumikesztyű és szellőztetés munka közben)! Hagyományos eljárásokkal és szerekkel is éppolyan tökéletes eredményt érhetünk el, ráadásul a pénzt takaríthatsz meg és nemcsak lakásod, hanem a környezeted is tisztább lesz. Használjunk: minél enyhébb hatóanyagú, semleges kémhatású tisztítószert, a lehető legkisebb töménységben és mennyiségben. Mosószóda Citromlé Szódabikarbóna Ecet
25
Hagyományok és alternatív megoldások ötvözése
Cél: Őseink környezettel való együttélését, kultúráját és hagyományait megőrizzük! Organikus gazdálkodás, Kézműves mesterségek, Aktív természetvédelem, Ökoturizmus, Környezetkímélő, takarékos technológiák gyakorlati alkalmazása
26
- Kenyeret adó természet tisztelete.
- Közösség jövőjének biztosítása a természethasználat során. - Közösségben szerzett tudás: gazdálkodás, termelés. - Tájba illő építkezés, természetes anyagok használata, hulladékok megfelelő hasznosítása. - Rend, tisztaság. - Többgenerációs családi-rokoni hálózatok
27
Falusi turizmus fenntarthatósági szempontjai
- Helyi termékekre, foglalkoztatásra, jövedelemteremtésre, a helyi piacra építsen. - Helyi erőforrások használatát részesítse előnyben. - Az erőforrásokat fenntartó módon (eltartó-képesség, multifunkcionalitás, körfolyamat) használja. - A helyi környezeti rendszereket adottságainak megfelelően használja. - Őrizze meg a természetes környezetét, a biológiai sokféleséget. - Integrálja a környezet és fejlődés kérdéseit, a fejlesztések során előzze meg a környezeti és társadalmi problémák létrejöttét. - Őrizze meg a szerves kultúrát, a szerves kultúrára építve fejlesszen. - Kínáljon lehetőséget a látogatók számára a szerves kultúra, gazdálkodás megismerésére, tanulására. - Biztosítsa a turisták megelégedettségét, de nem mindenáron.
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.