Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

- pályázat iskolásoknak Cinema City

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "- pályázat iskolásoknak Cinema City"— Előadás másolata:

1 - pályázat iskolásoknak Cinema City
Garay János: A méhecske Mihelyt jókor reggel felszikkad a harmat, A méhecske többé nem ismer nyugalmat. Repdes ide s tova virágról virágra. Majd a ligetbe száll, majd a rónaságra. Megnéz figyelmesen minden virágkelyhet, S örül, ha egy kicsi mézre valót lelhet. Nem csügged, ha kevés méz van egy virágban, "Sok kicsi sokra megy", dúdolja magában. A MÉHEK VILÁGA - pályázat iskolásoknak Cinema City

2 A méhek beporzásának köszönhetünk minden harmadik falat ételt.
Méz nélkül ugyan lehet élni, de méhek nélkül nehezen. A növények kb. 80%-át méhek porozzák be. Ha nincs beporzás, nincs gyümölcs, paradicsom, uborka, paprika, cseresznye, eper stb.

3 Méhek pusztulása A méhek pusztulása egyrészről ökológiai katasztrófa, hiszen mind a természetben, mind a mezőgazdaságban a méhek az vállalják a rovarok porozta növények beporzásának nagy részét. A méhpusztulás súlyos gazdasági kár is. A háziasított méhekkel való méhészkedés a világ minden országában fontos gazdasági ágazat.

4 Méhveszteség Világszerte csökken a méhek és más beporzó rovarok száma, különösen Észak-Amerikában és Európában. A káros folyamat egyaránt érinti a vadon élő és a házi méheket. Mekkora a magyar méhveszteség? Erről végzett részfelmérést 2013-ban az OMME. Eszerint a méhcsaládok közel 30 százaléka elpusztult, és felére csökkent a megmaradt méhcsaládok termelőképessége.

5

6 A méhek hirtelen eltűnnek a kaptárból. Mi vezet idáig?
Az újfajta (neonikotinoid)növényvédő szerek is felelőssé tehetők érte? Az atkák és gombás betegségek terjedése miatt? A klímaváltozás miatt? Az elmúlt fagyos telek során a háziméh-családok körülbelül egyötöde pusztult el a méhészek szerint. 2012. évi aszály miatt? Az elszáradt virágokról nem tudtak megfelelő mennyiségű virágport gyűjteni a méhek a fejlődéshez, ráadásul idén áprilisig sem tudtak virágport gyűjteni a sok csapadék és a nagy hideg miatt. A virágpor mennyisége meghatározó tényező a méhcsaládok fejlődése során, ami tavasszal a legintenzívebb.

7 Megfagytak a méhek Az enyhe januárban az anyaméhek elkezdték rakni a petéket, a kis rovarokat a termelők minden igyekezete ellenére azonban a februári zord fagyok megtizedelték, a dolgozók ugyanis azzal voltak elfoglalva, hogy magukat melegítsék.

8 Vegyszerezés A nagy vegyszerhasználat miatt? Egy új javaslat szerint a repce-, kukorica-, gyapot- és napraforgótáblákban lenne tilos így vegyszerezni, mert ezek a növénykultúrák nagyon vonzzák a méheket. Emberi mulasztás miatt pusztultak a méhek? Talán rosszul permetezték a szántóföldi növénykultúrákat, tehát a gazda nem tartotta be a technológiai előírásokat.

9 Mit tehetünk mi a méhekért?
Nagyon sokat! Jó tanácsok: - Legyen méhbarát kertünk! - ültessünk a méhek számára vonzó, nektárban vagy virágporban gazdag őshonos növényeket! Ültess minél többféle virágos növényt a kertbe, úgy hogy lehetőleg mindig (tavasztól őszig) legyen olyan, ami éppen nyílik. Válassz lehetőleg hosszan virágzó fajtákat! - A méhek is megszomjaznak munka közben! Segíthetsz rajtuk, ha gondoskodsz nyílt vízfelületről a kertben, akár egy kis edényben, vagy madáritatóban, vagy esővízgyűjtő dézsában. - Ha elkerülhetetlen és vegyszereket kell használni, nagyon körültekintően a címke szerint kell eljárni! - Szeressük a méheket, bánjunk velük kíméletesen - sok ember a méhcsípéstől való félelmében megöli a közelébe tévedő méheket. Mielőtt lecsapunk egy-egy eltévedt mézgyűjtőt gondoljunk arra, milyen pótolhatatlan szolgálatot tesznek ezek az apró lények az emberiség számára. A méhecskék hálásak lesznek!

10 Április 30. MÉHEK NAPJA 1994-től a Magyar Méhészek Egyesületének kezdeményezésére április 30-án ünnepeljük Magyarországon.

11 Mi így ünnepeltünk Ma A Méhekkel:
Segítettünk a beporzásban: Adatgyűjtést végeztünk: Gy. Mercédesz Zs. Alíz

12 Olvastunk a Méhekről Ajánló: A.A. Milne: Micimackó

13 Érdekes adatok a Méhekről
- A méhek repülési sebessége km/h, attól függően, mennyire leterheltek az összegyűjtött negtárral. - A méhek 8 méter magasságig tudnak felrepülni, de az anya és a herék ennél jóval magasabbra, akár 30 méterig is felrepülhetnek. - Egy kaptárban lévő anyaméh csak egyetlen egyszer repül ki a kaptárból. - Az anyaméh a méhészt soha nem szúrja meg, de a riválisát, egy másik anyaméhet szúrásával megölhet. - Minden méhcsaládnak, - kaptárnak megvan a saját, jellegzetes illata, amit az illatmirigyükkel produkálnak.  Az anyát 100 méterről is megérzik az adott kaptár dolgozói. - 1 kg mézhez több mint 2 millió jól mézelő virágot kell meglátogatniuk, kevésbé mézelőből akár 5 milliót is. - 1 kg méz tápértéke egyenértékű 20 db tojással, 25 db közepes nagyságú banánnal, 40 db naranccsal vagy 1,6 kg marhahússal. - 1 gramm méz 3 sejtben fér el. - A méheknek öt szemük van, három egyszerű és két összetett, ezért mindenfelé látnak. - A méhek legföljebb 4-5 km távolságba repülnek ki a kaptártól. - A legideálisabb az, ha 1 km távolságon belül van a mézelő hely – ilyen feltétel mellett is ha-t képesek berepülni. - A méhek életkora nap. - A méhek egyszeri terhe, szállítmánya milligramm. - Télen a méhek csökkentett életritmusban élnek, 10 naponként táplálkoznak. - Egy méhcsalád évi mézfogyasztása kg.

14 Rajzoltunk: H. Lackó rajza a füzetben F. Dávid: Méhészek
L. Dóri: Mézbolt A. Tekla rajza a füzetében

15 S. Dani: Kaptár grafika B. Katrin: Méhbarát kertet gondoz

16 Készítette: Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola 3.s osztálya (24fő) 1089. Budapest, Vajda Péter utca tel.: Osztályfőnök: Rakolcza Judit


Letölteni ppt "- pályázat iskolásoknak Cinema City"

Hasonló előadás


Google Hirdetések