Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Túlélés helyett felülkerekedés

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Túlélés helyett felülkerekedés"— Előadás másolata:

1 Túlélés helyett felülkerekedés
Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetsége Gödöllő, November 27. Túlélés helyett felülkerekedés Oberfrank Ferenc Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet Magyar Tudományos Akadémia

2 A helyzet lényege: változás
Nem lehet megúszni a változást: mindenkinek meg kell változnia és változtatnia kell saját maga körül Nem lehet a bevált rutinra hagyatkozni: új dolgokba fogva, új eszközökkel, új módon kell tovább élni, működni, boldogulni Vannak, lesznek akik elvéreznek képtelenek változni és változtatni, alkalmazkodni nem tudják a lényegest a másodlagostól megkülönböztetni Vannak, lesznek akik túlélnek… De beérhetjük-e a puszta túléléssel?

3 Mi az, ami nem fog változni?
Összességében nem lesz több pénz Az egészségügynek nem lesz meghatározó súlya az új kormányzaton belül sem

4 Kérdéses A magyar állam- és közigazgatás kimozdul-e a mélypontról?
A kritikus szint alá csökken-e a korrupció? A rendeltetésszerű, etikus és törvényes viselkedést de facto továbbra is szankcionálják-e? Megjelennek-e a világos szervező elvek és az átlátható, rendezett keretek?

5 Az előttünk álló kihívás
Képesek-e az ágazat meghatározó szereplői: ezzel a helyzettel szembenézni? Egymással szövetségre lépni Szakítani a rutinnal, demagógiával Eredeti kezdeményezéseikkel a lakosság bizalmát, támogatását vissza/meg/szerezni Az egészségügyi dolgozóknak vonzó jövőképet kínálni Járható, támogatható utat, megoldásokat kínálni a politikának A társadalom előtt hitelessé válni és támogatását megnyerni Politikai befolyást, súlyt jelentősen megnövelni

6 Észak amerikai dilemma
“ A kanadai rendszer nem jó kiindulópont az USA számára, bármennyire jó rendszer is az a kanadaiaknak. Két nagyon különböző országról van szó. A mi rendszerünk az életre, a szabadságra és a boldogságkeresésre épül. Az övék a békére, a rendre és a jó kormányzásra. Ezek különböző értékek. ” Victor R. Fuchs a Stanford Egyetem tanára az egészség-gazdaságtani szakértője

7 … és a mi rendszerünk mire épül?

8 A betegápolói tevékenység erkölcsi hatótényezői
A betegápolói hivatás erkölcsi vonatkozásai A betegápolói tevékenység erkölcsi hatótényezői Elkötelezettség Érzékenység Autonómia Értelemadás Ítéletalkotás Konfliktuskezelés Kompetencia Meggyőződés Erkölcsi magatartás, erkölcsi érzékenység A cselekvés Erkölcsi inditéka Erkölcsi Bátorság Erkölcsi Komfort- érzés Erkölcsi hősiesség: illegális, de etikus A betegek kényelmének csökkenése, szenvedésének növekedése Betegre gyakorolt hatás Beteg érdekeinek negligálása, a beteg kerülése Közömbösség Erkölcsi konfliktus Erkölcsi szenvedés Erkölcsi veszteség Betegápolóra gyakorolt hatás Szenvedés Kiégés Pályaelhagyás Magas betegápoló fluktuáció Munkaerő-biztosítási nehézségek Szervezetre gyakorolt hatás Az ellátási minőség csökkenése A jó hírnév veszélyeztetése Hatósági fellépés A páciens elégedettség csökkenése

9 Mit kell megőrizni és mit kell megváltoztatni?
MEGŐRZENDŐ Alapértékek, Alapcélok MEGVÁLTOZTATANDÓ Megszokott működési gyakorlat, Specifikus célok és stratégiák

10 Hogyan különböztethető meg az alapérték a megszokott gyakorlattól?
Mi az, amit minden változás ellenére őrzünk, akkor is, amikor ezért hátrányokat szenvedünk? Az alapértékek fennakadnak ezen a szűrőn. Amik nem, azok nélkülözhető, megváltoztatható tényezők. SPECIFIKUS CÉLOK ÉS GYAKORLATOK Ranglétra Nonprofit vagy for-profit jogállás Fekvő- és járóbeteg ellátás ALAPÉRTÉKEK, ALAPCÉLOK A kutatás szabadsága A közösség egészségének fejlesztése A páciens mindent megelőző érdeke.

11 A vagy diktatúrája Hatékonyságnövelés vagy minőségjavítás
magasabbrendű cél szolgálata vagy pénzkeresés Hűség a központi értékekhez vagy sikeres helytállás a változékony piacon, stb.

12 Az és nagyszerűsége Egy szervezet lehet hatékony és jó minőséget szolgáltató Magasrendű célokat követő és nyereséget termelő Központi értékeihez ragaszkodó és sikeres egy gyorsan változó világban.

13 Küldetésünk: Az emberek javának szolgálata
Ez azonban nem jelenti azt, hogy egy adott szervezetnek minden egészségügyi ellátást mindenki számára biztosítania kell. Mit kell abbahagynunk?

14 Mit kell elhagyni? Amire létrejött a szervezet
(központi értékek, célok) Ezt ésszerű megtartani! Amiben kiemelkedően jó vagy jó lehet a szervezet Aminek gazdaságilag hosszú távon értelme van

15 A túlélés mint elsődleges cél elvetése
A kulcskérdés pszichológiai: a túlélési mentalitást váltsa fel a felülkerekedés mentalitása. Az egészségügyi döntéshozók feladata Mit jelent a “felülkerekedés” az intézményük számára. 15-20 évre, nem csupán 3-4 évre szólót, ami mélyen gyökerezik, az intézmény alapértékeiben és alapmissziójában. Át kell hangolódni: NEM: “Hogy reagáljunk, hogy túléljünk?” IGEN: “Hogyan kerekedhetünk felül?”

16 Az ellátási formák közös alapelvei
A szolgáltatások az egyéni szükségletekre és választásokra kell, hogy összpontosuljanak. Lakóhely közeliség ahol csak lehetséges, központosítottság ahol ez elkerülhetetlen. Gondosan összehangolt és szervezett (integrált) ellátás és együttműködő részegységek összessége, amelyben a lehető legjobb a közreműködő munkaerő hasznosulása. A megelőzés jobb, mint a kezelés. Kiemelt figyelem az egészségi állapotbeli és ellátási igénybevételbeli egyenlőtlenségeknek és különbözőségeknek.

17 A kívánatos ellátási formák alapmodelljei
A lakossági szükségletek, elvárások, a szakmai és technológiai fejlődés és a rendelkezésre álló anyagi erőforrások hatására a jövőbeli egészségügyi ellátási szükségleteknek megfelelő formák: Otthonellátás Alap- és járóbeteg szakellátás és közösségi ellátások (ahol lehet integráltan: egészségház koncepció) Kistérségi kórház (megyénél kisebb, egy- vagy néhány kistérséget ellátó kórház) Elektív ellátó központ (pl. egynapos sebészet) Nagy aktív kórház (megye, régió?) Szakkórház Egyetemi klinikai központ (klinikum, oktatás, kutatás és fejlesztés) Hálózatszerű együttműködés (kompetencia és munkamegosztás, koordináció, kommunikáció, beteg- és szolgáltató mozgás) Ezt támogató jogalkotás, igazgatás, fejlesztés és finanszírozás.

18 Egy vízió Source: Erkki Vauramo, Future vision of regional health care systems

19 Tragikus az a helyzet… …amelyben az egészségügyi ellátók arra kényszerülnek, hogy szakítsanak alapértékeikkel és nemes küldetésükkel a gazdasági túlélés reményében. …amelyben a kitartás alapértékeik és alapelveik mellett aláásná a működésüket, fejlődésüket. A nemzeti egészségpolitika és egészségbiztosítási politika feladata, hogy megoldást biztosítson ezekre a dilemmákra.

20 Átfogó, összehangolt társadalompolitika
A jó egészségpolitika A jó egészségi állapot kulcsa: Átfogó, összehangolt társadalompolitika Méltányosság és társadalmi szolidaritás Hatékonyság, innováció és választás Hosszú távú nemzeti stratégia a gyakori változások következménye: rossz hatékonyság és demoralizálódás, a rendszer szétzilálódása A nyilvános viták és a reformok megismertetése és megértetése alapvető fontosságú

21 Medicina – Társadalom - Politika
A medicina valójában társadalomtudomány, és a politika nem más, mint nagyléptékű orvoslás. Rudolf Ludwig Karl Virchow ( )

22 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Túlélés helyett felülkerekedés"

Hasonló előadás


Google Hirdetések